Du er her

NVDA’s Historie

Dette er historien bag NVDA, og hvordan en stor mængde mennesker omkring hele verden nu har adgang til en gratis skærmlæser.

Michael Curran og James Teh mødte på musikcamp for blinde da de var børn, hvor de hurtigt indså at de delte en stærk interesse for computere. Flere år senere valgte de at samarbejde for at forbedre tilgængeligheden til computere for blinde og svagtsynede.

For at blinde mennesker kan bruge en computer, har de behov for at teksten bliver læst op med en syntetisk stemme eller ved hjælp af et punktdisplay. I de fleste tilfælde koster skærmlæseren desværre ofte mere end selve computeren, hvilket har gjort at computere tidligere har forblevet utilgængelige for millioner af blinde mennesker i hele verden. Dette er et kritisk problem, fordi uden en computer er adgang til en uddannelse samt en beskæftigelse stærkt begrænset. Dette problem omfatter også daglige opgaver, som netbank og nyheder.

I april 2006 begyndte Michael udviklingen af en gratis skærmlæser ved navn NVDA (NonVisual Desktop Access) til brug på Windows computere. Han inviterede James, som for nyligt havde fuldført sin IT-grad, til at udvikle softwaren sammen med ham.

Sammen stiftede disse to helt blinde mænd non-profit organisationen NV Access for at støtte udviklingen af skærmlæseren NVDA. Inden længe var de i stand til at arbejde fuldtid på projektet, efter de modtog en række virksomhedstilskud og individuelle donationer.

NVDA er blevet oversat af frivillige til mere end 43 sprog og benyttes i mere end 120 lande. NVDA har også modtaget nogle priser.

NVDA er open source software, hvilket betyder at koden er tilgængelig til alle. Dette gør oversættere og udviklere rundt omkring i verden i stand til at bidrage til projektets udvidelse og forbedring.

Gennem dette arbejde har Michael og James opnået omfattende ekspertise inden for software tilgængelighed. De har også fremmet forhold til virksomheder som Mozilla, Microsoft, IBM, Adobe og Yahoo! og har bidraget til tilgængeligheden af deres respektive produkter.

NV Access er baseret i South East Queensland, Australien.

Share