Du er her

Brugervejledning til NVDA


Indholdsfortegnelse
1. IntroduktionVelkommen til NVDA!NonVisual Desktop Access (NVDA) er en gratis og open source skærmlæser for Microsoft Windows.
Skærmlæseren gør brug af syntetisk tale og punkt. Programmet giver blinde og svagtseende brugere adgang til computere med Windows for en pris, der ikke er højere end den, en seende bruger betaler.
NVDA er udviklet af NV Access, med bidrag fra fællesskabet.1.1. Generelle funktionerNVDA giver blinde og svagsynede mulighed for at få adgang til og interagere med Windows-operativsystemet og mange tredjeparts-programmer.En kort videodemonstration, “What is NVDA?” er tilgængelig på NV Access YouTube-kanalen. Denne video er på engelsk.Af væsentlige funktioner kan nævnes: • Understøttelse af populære applikationer som web-browsere, email-programmer, internet-chat- programmer og office suites
 • Indbygget talesyntese der understøtter over 80 sprog
 • Rapportering af tekstformatering hvor det er muligt, såsom skrifttype og størrelse, typografi og stavefejl
 • Læser automatisk teksten under musen op og kan angive musens position akustisk
 • Understøttelse af mange punktdisplays, herunder mulighed for at tilkoble mange af disse automatisk og indtastning af punkt på punktdisplays med et punkttastatur
 • Kan køre fra et USB-drev eller andet bærbart medie uden installation
 • Talende installation der er let at bruge
 • Oversat til 54 sprog
 • Understøttelse af moderne Windows operativsystemer herunder 32 og 64 bit varianter
 • Kan køre på Windows logon skærmen og andre beskyttede skærme
 • Oplæsning af kontroller og tekst, når der benyttes touch-bevægelser
 • Understøttelse af fælles tilgængelighedsgrænseflader såsom Microsoft Active Accessibility, Java Access Bridge, IAccessible2 and UI Automation
 • Understøtter Windows kommandoprompt og konsolapplikationer
 • Mulighed for at fremhæve det aktuelle systemfokus på skærmen1.2. Systemkrav • Operativsystemer: alle 32-bit og 64-bit versioner af Windows 7, Windows 8, Windows 8.1, Windows 10, Windows 11 samt alle serverstyresystemer fra Server 2008 R2.

  • For Windows 7 kræver NVDA Service Pack 1 eller højere.
  • For Windows Server 2008 R2 kræver NVDA Service Pack 1 eller højere.
  • Både AMD64 og ARM64 varianter af Windows understøttes.

 • Mindst 150 MB lagerplads.1.3. InternationaliseringDet er vigtigt, at folk overalt i verden, uanset hvilket sprog de taler, får lige adgang til teknologi.
Udover Engelsk er NVDA blevet oversat til 54 sprog herunder: Afrikaans, albansk, amharisk, arabisk, aragonisk, brasiliansk portugisisk, bulgarsk, burmesisk, catalansk, colombiansk spansk, kroatisk, tjekkisk, dansk, hollandsk, farsi, finsk, fransk, galicisk, græsk, georgisk, tysk (Tyskland og Schweiz), hebraisk, hindi, ungarsk, islandsk, irsk, italiensk, japansk, kannada, koreansk, kirgisisk, litauisk, makedonsk, nepalesisk, norsk, polsk, portugisisk, punjabi, rumænsk, russisk, serbisk, slovakisk, slovensk, spansk, svensk, tamilsk, thai, traditionelt og forenklet kinesisk, tyrkisk, ukrainsk og vietnamesisk.1.4. Understøttelse af talesynteserUdover at programmets meddelelser og brugerflade findes på flere sprog, kan NVDA også sætte brugeren i stand til at læse tekster på alle sprog, så længe de har en talesyntese, der kan tale det pågældende sprog.NVDA leveres med eSpeak NG, en gratis, open-source, flersproget talesyntese.Oplysninger om andre talesynteser som NVDA understøtter kan findes i afsnittet Understøttede Talesynteser.1.5. Understøttelse af punktskriftBrugere, som har et punktdisplay, kan med NVDA få tekst ud på punktskrift.
Indtastning på uforkortet og uforkortet punkt er også understøttet ved hjælp af et punkttastatur.
Desuden kan NVDA tilkoble sig mange af disse displays automatisk som standard.
Se venligst afsnittet Understøttede punktdisplays for oplysninger om understøttede punktdisplays.NVDA understøtter punkttabeller for mange sprog, herunder forkortet, fuldskrift og computer braille.1.6. Licens og OphavsretNVDA er ophavsret 2006-2022 NVDA bidragydere.NVDA er omfattet under GNU General Public License (version 2) med to undtagelser.
Undtagelserne beskrives i licensdokumentet under paragrafferne “Non-GPL Components in Plugins and Drivers” og “Microsoft Distributable Code”.
NVDA inkluderer og benytter også komponenter, der omfattes af forskellige gratis og open source licenser, der gør komponenterne tilgængelige.
Du kan frit dele eller ændre denne software så længe du distribuerer licensen sammen med softwaren og stiller hele kildekoden til rådighed for alle, der ønsker det.
Dette gælder både originale og modificerede kopier af softwaren, plus software der anvender kode taget fra denne software.For yderligere oplysninger, kan du læse den fulde licens.
For oplysninger om, hvilke undtagelser gør sig gældende, læs licensvilkårene under “Licens” under NVDA-menu>Hjælp.2. NVDA-hurtigstartguideDenne hurtigstartguide indeholder tre hovedafsnit: download, opsætning og kørsel af NVDA.
Disse efterfølges af information om, hvordan man justere indstillinger, deltager i fællesskabet og får hjælp.
Oplysningerne i denne vejledning er en sammenfatning af andre dele af NVDAs brugervejledning.
Se venligst den fulde brugervejledning for mere detaljeret information om hvert emne.2.1. Download NVDANVDA er helt gratis for alle at bruge.
Der er ingen licensnøgle at bekymre sig om eller dyrt abonnement at betale.
NVDA opdateres i gennemsnit fire gange om året.
Den seneste version af NVDA er altid tilgængelig fra siden “Download” på NV Access-webstedet.NVDA fungerer med alle nyere versioner af Microsoft Windows.
Se Systemkrav for alle detaljer.2.1.1. Trin til download af NVDADisse trin forudsætter en vis fortrolighed med at navigere på en webside. • Åbn din webbrowser (Tryk på Windows-tasten, skriv ordet “internet” uden anførselstegn, og tryk på enter
 • Indlæs NV Access-downloadsiden (Tryk på alt+d, skriv følgende adresse og tryk enter:
  https://www.nvaccess.org/download
 • Aktivér “download”-knappen
 • Browseren beder muligvis ikke om en handling efter download, og starter derefter download af filen
 • Afhængigt af browseren kører filen muligvis automatisk, efter den er downloadet
 • Hvis filen skal startes manuelt, skal du trykke på alt+n for at flytte til meddelelsesområdet og derefter på alt+k for at køre filen (eller trinene til din browser)2.2. Opsætning af NVDANår du kører den fil du lige har hentet, starter du en midlertidig kopi af NVDA.
Du bliver så spurgt om du ønsker at installere NVDA, oprette en flytbar kopi af NVDA, eller fortsætte med at benytte den midlertidige kopi.NVDA behøver ikke en internetforbindelse for at køre eller installere, når programmet er hentet.
En internetforbindelse gør det dog muligt at hente opdateringer til programmet.2.2.1. Trin til at køre den hentede filOpsætningsfilen hedder “nvda_2022.1.exe” eller lignende.
Årstal og version ændres mellem opdateringer for at afspejle den aktuelle version. 1. Kør den downloadede fil.
  Musik afspilles, mens en midlertidig kopi af NVDA indlæses.
  Når den er indlæst, taler NVDA gennem resten af processen.
 2. NVDA-installationsprogrammet viser licensaftalen.
  Tryk på pil ned for at læse licensaftalen, hvis du ønsker dette.
 3. Tryk på tab for at flytte til check boxen “Enig”, og tryk derefter på mellemrumstasten for at markere det.
 4. Tryk på tab for at gå gennem mulighederne, og tryk derefter på enter på den ønskede indstilling.Mulighederne er: • “Installér NVDA på denne computer”: Dette er den vigtigste mulighed, de fleste brugere ønsker for nem brug af NVDA.
 • “Opret flytbar kopi”: Dette tillader NVDA at blive opsat i enhver mappe uden at installere.
  Dette er nyttigt på computere uden administratorrettigheder, eller på en USB-pen.
  Hvis du har valgt denne mulighed, går NVDA gennem trinene for at oprette en flytbar kopi.
  Det vigtigste, NVDA har brug for at vide, er mappen til den flytbar kopi. NVDA vil blive kopieret til denne placering.
 • “Fortsæt med at køre”: Dette holder den midlertidige kopi af NVDA kørende.
  Dette er eksempelvis nyttigt, hvis du ønsker at teste funktionalitet af en nyere version af NVDA, før du installere opdateringen.
  Når det er valgt, lukkes installationsvinduet, og den midlertidige kopi af NVDA fortsætter med at køre, indtil den afsluttes, eller pc’en lukkes ned.
  Bemærk, at ændringer af indstillinger ikke gemmes.
 • “Annuller”: Dette lukker NVDA uden at udføre nogen handling.Hvis du har planer om altid at benytte NVDA på denne computer, skal du vælge at installere NVDA.
Installation af NVDA giver mulighed for yderligere funktionalitet, såsom automatisk start efter logon, evnen til at læse skærmen ved Windows Logon og Beskyttet Skrivebord.
Dette kan ikke gøres med flytbare og midlertidige kopier.
For flere oplysninger om begrænsninger, når du kører en midlertidig eller flytbar kopi af NVDA, læs afsnittet Begrænsninger for flytbare og midlertidige kopier af NVDA.Installation af NVDA lader dig også oprette genveje i startmenuen og på skrivebordet. Skrivebordsgenvejen vil få genvejen Alt+Ctrl+N tilknyttet for at starte NVDA.2.2.2. Sådan installeres NVDA fra installationsprogrammetDisse trin fører dig igennem de mest anvendte installationsindstillinger.
For flere detaljer om de tilgængelige indstillinger læs afsnittet Installationsindstillinger. 1. Fra startprogrammet skal du sikre dig, at check box for at acceptere licensen er markeret.
 2. Tab til, og aktiver knappen “Installer NVDA på denne computer”.
 3. Dernæst er der muligheder for at bruge NVDA under Windows-logon og for at oprette en skrivebordsgenvej.
  Disse er markeret som standard.
  Hvis det ønskes, tryk på tab og mellemrumstasten for at ændre nogen af disse muligheder, eller lad dem være som standard.
 4. Tryk på enter for at fortsætte.
 5. En Windows “Brugerkontokontrol (UAC)”-dialogboks vises og spørger “Vil du tillade denne app at foretage ændringer på din pc?”.
 6. Tryk på alt+y for at acceptere UAC-prompten.
 7. En statuslinje vil gradvist bevæge sig på skærmen, efterhånden som NVDA installerer.
  Under denne proces afgiver NVDA et nogle bip, der bliver højere efterhånden som installationen skrider frem.
  Denne proces er ofte hurtig og bliver muligvis ikke bemærket.
 8. Der vises en dialogboks, der bekræfter, at installationen af NVDA er lykkedes.
  En meddelelse kommer frem på skærmen der fortæller dig, at du kan trykke på “OK” for at starte den installerede kopi.
  Tryk på enter for at starte den installerede kopi.
 9. Dialogboksen “Velkommen til NVDA” vises, og NVDA læser en velkomstmeddelelse.
  Fokus er på boksen “Tastaturlayout”.
  Som standard bruger “Desktop” tastaturlayout det numeriske tastatur til nogle funktioner.
  Hvis det ønskes, skal du trykke på pil ned for at vælge “Laptop” tastaturlayout for at tilknytte numeriske tastaturfunktioner til andre taster, såfremt du ikke har et numerisk tastatur.
 10. Tryk på tab for at gå til “Brug caps Lock som en NVDA-tast”.
  Insert er indstillet som NVDA-tast som standard.
  Tryk på mellemrumstasten for at vælge caps Lock som en alternativ NVDA-tast.
  Bemærk, at tastaturlayoutet er indstillet uafhængigt af NVDA-tasten.
  NVDA-tasten og tastaturlayoutet kan ændres senere fra tastaturindstillingerne.
 11. Brug tab og mellemrumstasten for at justere de andre muligheder på denne skærm.
  Disse bestemmer om NVDA starter automatisk.
 12. Tryk på enter for at lukke dialogboksen. NVDA vil fortsætte med at køre.2.3. Kørsel af NVDADen fulde NVDA-brugervejledning har alle NVDA-kommandoer, opdelt i forskellige sektioner, så du nemt kan navigere rundt blandt de forskellige afsnit.
Tabellerne med kommandoer er også tilgængelige i “Kommandooversigt” fra NVDAs hjælpemenu.
I NVDA-træningsmodulet “Basic Training for NVDA” har hver kommando en mere dybdegående beskrivelse med trinvise aktiviteter (findes kun på engelsk).
“Basic Training for NVDA” er tilgængelig fra NV Access Shop.Her er nogle grundlæggende kommandoer, som bruges ofte.
Alle kommandoer er konfigurerbare, så disse er standardtastetryk for disse funktioner.2.3.1. NVDA-tastenStandard NVDA-tasten er enten numpadZero, (med numLock slået fra), eller insert-tasten nær delete, home og “end “ taster.
NVDA-tasten kan også indstilles til capsLock-tasten.2.3.2. TastaturhjælpFor at lære og øve placeringen af tasterne på tastaturet, tryk på NVDA+1 for at slå tastaturhjælp til.
Når du er i tastaturhjælpen, vil et hvilket som helst tastetryk (såsom at trykke på en tast eller udføre en berøring på en touchskærm) oplyse handlingen og beskrive, hvad den gør (hvis der er en handling tilknyttet).
De faktiske kommandoer vil ikke udføres, når tastaturhjælpen er slået til. Tryk på NVDA+1 igen for at slå funktionen fra.2.3.3. Start og stop NVDA

Navn Desktop tast Laptop tast Beskrivelse
Start NVDA ctrl+alt+n control+alt+n Starter eller genstarter NVDA
Afslut NVDA NVDA+q, og enter NVDA+q, og enter Afslutter NVDA
Sæt tale på pause eller genoptag oplæsning shift shift Sætter talen på pause med det samme. Hvis du trykker på tasten igen, vil talen fortsætte
Stop tale ctrl ctrl Stopper talen med det samme


2.3.4. Læsning af tekst

Navn Desktop tast Laptop tast Beskrivelse
Sig alt NVDA+pil ned NVDA+a Læser fra din aktuelle position
Læs aktuelle linje NVDA+pil op NVDA+l Læser den aktuelle linje. Ved to tryk staves linjen. Ved et tredje tryk staves linjen ved brug af såkaldte tegnbeskrivelser (Alpha, Bravo, Charley, osv)
Læs markeret tekst NVDA+shift+pil op NVDA+shift+s Læser den valgte tekst
Læs teksten i udklipsholderen NVDA+c NVDA+c Læser teksten i udklipsholderen


2.3.5. Oplys placering og andre informationerNavn Desktop tast Laptop tast Beskrivelse
Læs vinduets titel NVDA+t NVDA+t Tryk én gang for at læse titlen på det aktuelle vindue. To tryk staver titlen. Et tredje tryk kopiere informationen til udklipsholderen
Oplys fokus NVDA+tab NVDA+tab Oplyser det aktuelle kontrolelement, der har fokus. To tryk staver informationen
Læs vindue NVDA+b NVDA+b Læser hele vinduet (brugbart i dialoger)
Læs statuslinjen NVDA+end NVDA+shift+end Læser statuslinjen, såfremt NVDA kan finde den. To tryk staver informationen. Ved et tredje tryk kopieres informationen til udklipsholderen
Læs tid NVDA+f12 NVDA+f12 Ved ét tryk oplyses tiden. Hvis du trykker to gange, vil du få datoen oplyst
Oplys tekstformattering NVDA+f NVDA+f Denne kommando oplyser formatteringsoplysninger for den aktuelle tekst. Ved to tryk vises disse informationer i et vindue
Oplys adresse for link NVDA+k NVDA+k Oplyser webadressen for linket ved navigatorobjektet. Hvis der trykkes to gange, vises linket i et vindue for lettere gennemgang.


2.3.6. Vælg, hvilke informationer NVDA skal læse

Navn Desktop tast Laptop tast Beskrivelse
Sig indtastede tegn NVDA+2 NVDA+2 Når dette er slået til, vil NVDA oplyse alle tegn, når du skriver på tastaturet.
Sig indtastede ord NVDA+3 NVDA+3 Når dette er slået til, vil NVDA oplyse alle ord, når du skriver på tastaturet.
Oplys funktionstaster NVDA+4 NVDA+4 Når denne funktion er slået til, vil NVDA oplyse enhver tast du trykker, såfremt det ikke er et tegn. Dette kan f.eks. være Ctrl-tasten sammen med et bogstav.
Følg musen NVDA+m NVDA+m Når denne funktion er aktiveret, vil NVDA annoncere teksten under musemarkøren, når du flytter den rundt på skærmen. Dette giver dig mulighed for at finde ting på skærmen ved fysisk at flytte musen, i stedet for at finde dem ved brug af objektnavigation.


2.3.7. Ringen af talesynteseindstillinger

Navn Desktop tast Laptop tast Beskrivelse
Flyt til næste indstilling NVDA+ctrl+højre pil NVDA+shift+ctrl+højre pil Flytter til næste mulige indstilling efter den indstilling du er på i øjeblikket. Bemærk, at dette vil bevæge dig rundt i ring mellem de tilgængelige indstillinger, når du er på den sidste indstilling
Flyt til forrige indstilling NVDA+ctrl+venstre pil NVDA+shift+ctrl+venstre pil Flytter til næste mulige indstilling før den, du er på i øjeblikket. Bemærk, at dette vil bevæge dig rundt i ring mellem de tilgængelige indstillinger, når du er på den sidste indstilling
Forøg den aktuelle indstilling NVDA+ctrl+pil op NVDA+shift+ctrl+pil op øger den aktuelle taleindstilling, du er på. F.eks. øger hastigheden, vælger den næste stemme, øger lydstyrken
Formindsk den aktuelle indstilling NVDA+ctrl+pil ned NVDA+shift+ctrl+pil ned Formindsker den aktuelle taleindstilling, du er på. F.eks. formindsker talehastigheden, vælger den forrige stemme, formindsker lydstyrken


2.3.8. Navigér på internettetDen samlede liste over tastaturkommandoer for bogstavnavigation kan du læse ved at gå til afsnittet Gennemsynstilstand i brugervejledningen.

Kommando Tastetryk Beskrivelse
Overskrift h Flyt til næste overskrift
Overskriftsniveau 1, 2 eller 3 1, 2, 3 Flytter til det tilsvarende overskriftsniveau
Formularfelt f (Flytter til det næste editfelt, den næste knap, osv)
Link k Flyt til næste link
Landmærke d Flyt til næste landmærke
Liste l Flyt til næste liste
Tabel t Flyt til næste tabel
Flyt bagud shift+bogstav Tryk shift og et af bogstaverne ovenfor, for at flytte til det forrige element af den pågældende type
Elementlisten NVDA+f7 Viser en liste over de forskellige elementer på siden, som links og overskrifter


2.4. IndstillingerDe fleste NVDA-funktioner kan aktiveres eller ændres via NVDA-indstillingerne.
Indstillinger og andre muligheder er tilgængelige via NVDAs menu.
For at åbne NVDAs menu, tryk på NVDA+n.
For at åbne NVDAs generelle indstillingsdialog direkte, tryk på NVDA+Ctrl+g.
Mange indstillingspaneler har tastetryk til at åbne dem direkte, såsom NVDA+Ctrl+s for talesyntese, eller NVDA+ctrl+v for andre stemmeindstillinger.2.5. NVDAs internationale fællesskabNVDA har et stærkt brugerfællesskab. Der er en e-mail-liste på engelsk og en side fuld af lokale sproggrupper .
NV Access, udviklerne af NVDA, er aktive på Twitter og Facebook.
NV Access har også en regelmæssig In-Process blog.Der er også et NVDA Certified Expert-program.
Dette er en online eksamen, du kan gennemføre for at demonstrere dine færdigheder i NVDA.
NVDA Certified Experts kan angive deres kontaktpersoner og relevante forretningsoplysninger.2.6. Få hjælpFor at få hjælp til, hvordan du bruger NVDA, tryk NVDA+n får at åbne menuen og bagefter H for hjælp.
Fra denne menu kan du nemt få adgang til brugervejledningen, en kommandooversigt, nyheder i NVDA og mere.
De første tre muligheder åbner i din webbrowser.
Der er også mere omfattende træningsmateriale tilgængeligt i NV Access Shop.Vi anbefaler at starte med modulet “Basic Training for NVDA”.
Dette modul omfatter koncepter helt fra, hvordan man kommer i gang med NVDA til at surfe på nettet og bruge objektnavigation.
Den er tilgængelig i:Andre moduler og den nedsatte NVDA Productivity Bundle, er tilgængelige i [NV Access Shop https://www.nvaccess.org/shop/ ].NV Access sælger også telefonsupport, enten pr. time eller som en del af NVDA Productivity Bundle NVDA Productivity Bundle.
Telefonsupport omfatter lokale numre i Australien og USA.e-mail-brugergrupperne er en stor inspiration til hjælp fra fællesskabet, ligesom certificerede NVDA-eksperter.3. Flere installationsindstillinger3.1. Installation af NVDAHvis du installerer NVDA direkte fra den hentede fil, skal du trykke på knappen Installer NVDA.
Hvis du allerede har lukket denne dialog, eller hvis du ønsker at installere fra en flytbar kopi, skal du vælge menupunktet Installer NVDA under Værktøjer i NVDA-menuen.Installationsdialogen der vises vil bede dig bekræfte, at du ønsker at installere NVDA, og dialogen vil også fortælle dig om en tidligere installation vil blive opdateret.
Når du trykker på knappen Fortsæt, installeres NVDA.
Der er desuden nogle få indstillinger i denne dialog der vil blive forklaret nedenunder.
Når installationen er færdig vil du få en besked om, at installationen er lykkedes.
Når du trykker OK på dette tidspunkt, vil din nyinstallerede kopi af NVDA starte op.3.1.1. Advarsel om inkompatible tilføjelserHvis du allerede har tilføjelser installeret, vil en dialog muligvis fremkomme der advarer om inkompatible tilføjelser.
Før du kan fortsætte, vil det være nødvendigt at vælge check boxen der bekræfter, at inkompatible tilføjelser deaktiveres.
I denne dialog vil du også finde en knap der lader dig gennemgå de inkompatible tilføjelser.
Læs venligst afsnittet om dialogen omfattende inkompatible tilføjelser for yderligere hjælp med denne knap.3.1.2. Brug af NVDA på logon-skærmenMed denne indstilling bestemmer du, om du vil starte NVDA på Windows logon-skærmen, før du har indtastet din adgangskode.
Dette omfanger også kontrol af brugerkonti og [ andre sikre skærme#SecureScreens].
Denne indstilling er aktiveret for nye installationer.3.1.3. Opret Genvej på Skrivebordet (ctrl+alt+n)Denne indstilling, hvis valgt, vil oprette en genvej til NVDA på skrivebordet.
Hvis du vælger, at oprette denne genvej på dit skrivebord, vil genvejen også blive tilknyttet genvejstasten Ctrl+Alt+n. Denne genvejstast gør det muligt at starte NVDA når som helst når du trykker genvejstasten.3.1.4. Kopier flytbar konfiguration til nuværende brugerkontoDenne indstilling lader dig vælge, om du vil kopiere brugerkonfigurationen fra den kørende kopi af NVDA til konfigurationen for den bruger, som er logget på. Indstillingen gælder brugerens installerede kopi.
Dette vil ikke kopiere konfigurationen for andre brugere på dette system, og vil heller ikke kopiere til systemkonfigurationen til brug af Windows sikkert logon og andre sikre skærme.
Denne indstilling er kun tilgængelig når du installerer fra den flytbare kopi, og ikke den hentede fil.3.2. Opret en flytbar kopiHvis du ønsker, at oprette en flytbar kopi af NVDA direkte fra den hentede fil, skal du bare trykke på knappen Opret Flytbar Kopi.
Hvis du allerede har lukket denne dialog, eller hvis du kører en installeret kopi af NVDA, skal du vælge menupunktet Opret Flytbar Kopi under Værktøjer i NVDA-menuen.Dialogen der vises lader dig vælge hvor du vil oprette den flytbare kopi.
Det kan være en mappe på din harddisk, et USB-drev eller andet bærbart medie.
Der er også mulighed for at kopiere den aktuelle brugerkonfiguration fra den bruger, som er logget ind. Disse indstillinger vil blive anvendt når du benytter den flytbare kopi.
Denne indstilling er kun tilgængelig når du opretter en flytbar kopi fra en installeret kopi, og ikke hvis du opretter en flytbar kopi fra den hentede fil.
Trykker du Fortsæt vil den flytbare kopi blive oprettet.
Når installationen er færdig vil du få en besked om, at installationen er fuldført.
Tryk Ok for at lukke denne dialog.3.3. Begrænsninger for flytbare og midlertidige kopier af NVDAHvis du ønsker, at tage NVDA med dig på et USB-drev eller andre skrivbare medier, skal du vælge at oprette en flytbar kopi.
Med den installerede kopi af NVDA kan du også oprette en flytbar kopi når som helst.
Den flytbare kopi kan desuden også installere sig selv på en computer på et senere tidspunkt.
Ønsker du dog at kopiere NVDA til et skrivebeskyttet medie såsom en CD, skal du blot kopiere den hentede fil.
Kørsel af den flytbare version fra skrivebeskyttede medier er på nuværende tidspunkt ikke understøttet.Brug af den midlertidige kopi af NVDA er også en mulighed fx. hvis du har til hensigt at demonstrere NVDA, men opstart af NVDA på denne måde kan være meget tidskrævende.Udover den manglende evne til at starte på og efter logon-skærmen, har en flytbar eller midlertidig kopi af NVDA følgende begrænsninger: • manglende evne til at interagere med programmer der kører med administratorrettigheder, med mindre NVDA ligeledes kører med administratorrettigheder (anbefales ikke).
 • Manglende evne til at læse Kontrol af Brugerkonti (UAC) skærme når du forsøger at starte et program med administratorrettigheder.
 • Windows 8 og senere: Understøtter ikke input for berøringsfølsomme skærme.
 • Windows 8: NVDA er ikke i stand til at benytte funktioner såsom gennemsynstilstand, samt evnen til at udtale indtastede tegn i Windows Store apps.
 • Windows 8 og senere: Lyddæmpning er ikke understøttet.4. Kom i gang med at bruge NVDA4.1. Start NVDAHvis du har installeret NVDA med installationsprogrammet, kan du blot starte NVDA ved enten at trykke Ctrl+Alt+n eller vælge NVDA fra NVDA-menuen under Programmer i menuen Start.
Derudover kan du skrive NVDA i dialogboksen Kør og trykke på Enter.
Hvis NVDA allerede kører, vil programmet blive genstartet.
Du kan også skrive nogle kommandolinjeparametre, som du kan bruge til følgende: Genstarte NVDA (-r), afslut (-q) deaktivere tilføjelsesprogrammer fra (–disable-addons) osv.For installerede kopier, vil konfigurationen af NVDA blive gemt i mappen roaming application data for den aktuelle bruger som standard (f.eks. “C:\Users\<user>\AppData\Roaming”).
Det er muligt at ændre dette således NVDA indlæser konfigurationen fra den lokale application data mappe i stedet.
Læs afsnittet systemspecifikke parametre for flere detaljer.Hvis du vil starte den flytbare version, skal du åbne den mappe hvori du udpakkede NVDA, og trykke enter eller dobbeltklikke på nvda.exe.
Hvis NVDA allerede kørte, vil den aktuelle version af NVDA stoppes og den flytbare version køres i stedet.Mens NVDA starter, vil du først høre en stigende række toner, som fortæller, at NVDA er ved at blive indlæst.
Afhængigt af hvor hurtigt din computer er, eller hvis du kører NVDA fra en USB-nøgle eller andet langsommere medie, kan det tage lidt tid at starte.
Hvis det tager ekstra lang tid, bør NVDA sige “Indlæser NVDA. Vent venligst … ”Hvis du ikke hører noget af dette, eller du hører Windows lyden der indikere en fejl eller en faldende række af toner, så betyder det, at NVDA har en fejl, og du bliver nødt til eventuelt at rapportere en fejl til udviklerne.
Venligst tjek på NVDA hjemmesiden for hvordan du gør dette.4.1.1. Dialogen VelkommenNår NVDA starter for første gang, vil du blive mødt af en dialogboks som giver dig nogle grundlæggende oplysninger om NVDA/tasten og NVDA-menuen.
(Se de følgende afsnit om disse emner).
Dialogboksen indeholder også en combo box og tre check boxe.
Combo boxen lader dig vælge tastaturlayout.
Med den første check box kan du bestemme, om NVDA skal bruge capslock som en NVDA/tast.
Den anden bestemmer, om NVDA skal starte automatisk, efter du har logget på Windows. Denne indstilling er kun tilgængelig i installerede kopier af NVDA.
Den tredje lader dig styre, om denne Velkomstdialog boks skal vises hver gang NVDA starter.4.1.2. Dialog om brugsstatistikHvis du kører NVDA 2018.3 eller nyere, vil en dialog fremkomme der beder dig tage stilling til om hvorvidt du ønsker at dele din brugsdata med NV Access. Disse data medvirker til at forbedre fremtidige versioner af NVDA.
Når du kører NVDA første gang, vil denne dialog blive vist. Her kan du acceptere eller afvise indsamlingen af brugsstatistik til forbedring af NVDA.
Du kan læse yderligere information om, hvilke data indsamles i NVDAs generelle indstillinger under Tillad at NVDA-projektet indsamler brugsdata.
Bemærk: Når du trykker “Ja” eller “Nej”, vil denne dialog ikke fremkomme igen med mindre du geninstallerer NVDA.
Du kan aktivere eller deaktivere denne indstilling i NVDAs generelle indstillinger ved at ændre indstillingen Tillad at NVDA-projektet indsamler brugsdata om NVDA.4.2. Om NVDA tastaturkommandoer4.2.1. NVDA-tastenDe fleste NVDA-specifikke tastaturkommandoer består normalt af at trykke på en særlig tast kaldet NVDA/tasten, samtidig med en eller flere andre taster.
Bemærkelsesværdige undtagelser herfra er tekstlæsekommandoerne i desktop-tastaturlayoutet, som kun består af tasterne i det numeriske tastatur alene, men der er også andre undtagelser.NVDA kan konfigureres således, at enten den numeriske Insert Udvidede Insert, eller Caps Lock-tasten kan bruges som NVDA-tast.
Som standard er både Numerisk Insert og udvidet Insert tasterne indstillet som NVDA-tast.Hvis du ønsker at få en af NVDA-tasterne til at brue dens oprindelige funktion (for eksempel, hvis du ønsker at tænde Caps Lock, når du har valgt Caps Lock til at være en NVDA/tast) kan du trykke på tasten to gange i hurtig rækkefølge.4.2.2. TastaturlayoutsNVDA har i øjeblikket to sæt tastaturkommandoer eller tastaturlayouts: Desktop-layoutet og laptop-layoutet.
Som standard er NVDA sat til at bruge Desktop-layout, men du kan skifte til det bærbare/laptop layout ved brug af indstillingskategorien Tastatur i dialogen Indstillinger, under Opsætning i NVDA-menuen.Desktop-layout bruger i høj grad det numeriske tastatur (med Num Lock slået fra).
Selvom de fleste bærbare computere ikke har et fysisk numerisk tastatur, kan nogle bærbare computere efterligne et ved at holde Fn-tasten nede og trykke på bogstaver og tal på højre side af tastaturet (7 8 9 u i o j k l osv)..
Hvis din bærbare computer ikke kan gøre brug af dette, eller ikke tillader dig at slå Num Lock fra, kan du skifte til det bærbare layout i stedet.4.3. NVDA BerøringsbevægelserHvis du kører NVDA på en enhed med touchskærm og Windows 8 eller nyere, kan du kontrollere NVDA direkte ved hjælp af den berøringsfølsomme skærm.
Når NVDA er i gang, vil alle bevægelser registreret af skærmen blive indfanget af NVDA, medmindre berøringsinteraktion er deaktiveret.
Dette betyder, at handlinger der kan udføres normalt uden NVDA ikke vil virke.
For at slå understøttelse for berøring til eller fra, tryk NVDA+Ctrl+alt+T.
Du kan også skifte denne indstilling ved at gå til Berøringsinteraktion i NVDAs indstillingspanel.4.3.1. Udforsk skærmenDen mest grundlæggende handling du kan udføre er at få annonceret et element eller noget tekst på skærmen uanset hvor det befinder sig.
For at gøre dette, skal du placere en finger et sted på skærmen.
Du kan også beholde din finger på skærmen, og derefter bevæge den rundt på skærmen for at få oplæst tekst og elementer, som du bevæger dig hen over.4.3.2. BerøringsbevægelserNår NVDA-kommandoer er beskrevet senere i denne brugermanual, kan de indeholde information om hvordan man benytter touchskærmen til at udføre den tilsvarende kommando.
Følgende information beskriver hvordan du kan udføre diverse berøringsbevægelser.


Tryk


Tryk på skærmen hurtigt med en eller flere fingre.Et enkelt tryk med en finger er bare kendt som et tryk.
Et enkelt tryk med to fingre på samme tid er et enkelt tryk med to fingre, osv.Hvis det samme tryk er udført hurtigt efter hinanden, vil NVDA behandle handlingen som en multi-tryk bevægelse.
Et tryk to gange med en finger er et dobbelt tryk
Tre tryk er et trippel-tryk, osv.
Disse bevægelser genkender selvfølgelig også hvor mange fingre var benyttet da bevægelsen var udført, så det er muligt at have flere kombinationer der udføre bestemte handlinger som et trippel tryk med to fingre, et tryk med fire fingre, osv.


Svirp


Svirp din finger hurtigt over skærmen.Der er fire mulige svirpebevægelser du kan benytte, afhængige af retningen: Svirp til venstre, svirp til højre, svirp op og svirp ned.Ligesom tryk kan du benytte flere fingre for at udføre de forskellige bevægelser.
Derfor er bevægelser som svirp op med to fingre og svirp til venstre med fire fingre mulige bevægelser.4.3.3. BerøringstilstandeEftersom der er mange flere NVDA-kommandoer tilgængelige end der er mulige bevægelser, har NVDA implementeret forskellige tilstande der gør det muligt for dig, at benytte dig af forskellige undergrupper af kommandoer.
De to tilstande er teksttilstand og objekttilstand.
Visse NVDA-kommandoer fra listen i dette dokument kan have en touch-funktion anført i parentes efter berøringsbevægelsen.
For eksempel, svirp op (teksttilstand) betyder at kommandoen vil blive udført hvis du svirper op, men kun hvis teksttilstand er aktiv.
Hvis kommandoen ikke har en tilstand knyttet til den, virker den uafhængigt af hvilken tilstand NVDA befinder sig i.For at skifte berøringstilstand, udfør et tryk med tre fingre.4.3.4. BerøringstastaturBerøringstastaturet benyttes til at indtaste tekst og udføre kommandoer ved brug af en touchskærm.
Når fokus befinder sig på et editfelt, kan du dobbelttrykke ikonet for berøringstastaturet i bunden af skærmen for at vise tastaturet.
For tablets som Microsoft Surface Pro vil tastaturet altid være tilgængeligt, når disse tablets ikke er forbundet til en dock.
For at afvise berøringstastaturet, kan du dobbelttrykke ikonet for berøringstastaturet igen eller bevæge dig væk fra editfeltet.Når berøringstastaturet vises på skærmen, kan du flytte en finger henover tasterne på tastaturet. Tastaturet befinder sig typisk i bunden af skærmen. Bevæg dig dernæst mellem tasterne med en finger.
Når du finder den ønskede tast, skal du dobbelttrykke med en finger eller løfte din finger, afhængigt af dine indstillinger i indstillingskategorien Berøringsinteraktion.4.4. TastaturhjælpMange vigtige kommandoer er nævnt i resten af denne brugervejledning, men en nem måde at udforske alle de forskellige tastekommandoer er ved at starte tastaturhjælpen.For at slå tastaturhjælp til, skal du trykke på NVDA+1.
For at slå tastaturhjælp fra igen, tryk på NVDA+1.
Når tastaturhjælp er slået til, vil enhver udført kommando, såsom et tastetryk eller en udført berøringsbevægelse annoncere, hvilken handling den er knyttet til.
Selve kommandoerne vil ikke blive udført, mens tastaturhjælp er slåët til.4.5. NVDA-menuenI NVDA-menuen kan du styre NVDA indstillingerne, få adgang til hjælp, gemme/gendanne din konfiguration, Ændre taleordbøger, få adgang til yderligere værktøjer og afslutte NVDA.For at komme til NVDA-menuen fra et hvilket som helst sted i Windows, mens NVDA kører, skal du Trykke NVDA+n på tastaturet eller udføre et dobbelttryk med to fingre.
Du kan også komme til NVDA-menuen via windows systembakken.
Du kan enten højreklikke på NVDA-ikonet i systembakken, eller få adgang til systembakken ved at trykke på Windows-tasten + B, pil ned til NVDA ikonet og tryk på applikationstasten, som er placeret ved siden af højre kontroltast på de fleste tastaturer.
Når menuen kommer op, kan du bruge piletasterne til at navigere rundt i menuen, og tryk på Enter-tasten for at aktivere et element.4.6. Grundlæggende NVDA-kommandoer

Navn Desktop tast Laptop tast Touchbevægelse Beskrivelse
Starter eller genstarter NVDA Control+alt+n Control+alt+n ingen Starter eller genstarter NVDA. Dette er en Windows-kommando tildelt til ikonet på skrivebordet under installationen, hvis den pågældende indstilling er markeret. Denne genvej kan ikke ændres via dialogen til håndtering af kommandoer.
Stop tale Kontrol Kontrol enkelt tryk med to fingre stopper talen med det samme
Pause Tale Shift Shift Ingen Sætter talen på pause. Når du trykker igen, fortsætter talen, hvor den slap (hvis pause er understøttet af den aktuelle talesyntese)
NVDA-menu NVDA+n NVDA+n Dobbelttryk med to fingre Fremkalder NVDA-menuen, så du får adgang til indstillinger, værktøjer og hjælp osv.
Skift Taletilstand NVDA+s NVDA+s Ingen Skifter tale tilstand mellem tale, bip og slået fra.
Skift Tastaturhjælp tilstand NVDA+1 NVDA+1 Ingen Hvis du trykker på en tast i denne tilstand vil tasten blive oplæst, sammen med den eventuelle NVDA kommando der er tilknyttet tasten
Afslut NVDA NVDA+q NVDA+q Ingen Afslutter NVDA
Slip næste tast igennem NVDA+f2 NVDA+f2 Ingen Fortæller NVDA at den næste tast slippes lige igennem til den aktive applikation, selv om det normalt er en NVDA kommando
Slå dvaletilstand til og fra NVDA+Shift+s NVDA+Shift+z Ingen Dvaletilstand deaktivere alle NVDA-kommandoer og tale/punkt output i det aktive program. Dette er mest brugbart når du benytter et program der gør brug af egne skærmlæsefunktioner. Tryk kommandoen en gang til for at deaktivere dvaletilstand.


4.7. Rapportering af SystemoplysningerNavn Tast Beskrivelse
Sig dato/tid NVDA+f12 Tryk en gang for klokkeslæt, to gange for dato
Sig batteristatus NVDA+Shift+b Rapporterer batteristatus fx. om AC strømforsyning er tilsluttet eller om batteriet aflader.
Sig tekst i udklipsholderen NVDA+c Rapporterer tekst i udklipsholderen hvis der er nogen.


5. Navigering med NVDAMed NVDA kan du udforske og navigerer i systemet på flere forskellige måder, både med normal brug og med gennemlæsning af skærmen.5.1. ObjekterHvert program og selve operativsystemet består af mange objekter.
Et objekt er et enkelt emne såsom et stykke tekst, en knap, check box, skyder, liste eller redigerbart tekstfelt (editfelt).5.2. Navigering med systemfokusSystemfokus, også bare kendt som fokus, er det objekt der modtager de tastetryk, du laver på tastaturet.
For eksempel, hvis du skriver i et redigerbart tekstfelt har tekstfeltet fokus.Den mest almindelige måde at navigere rundt med NVDA i Windows er simpelthen ved at bevæge sig rundt med de almindelige Windows-tastatur kommandoer, såsom at trykke på Tab og Skift+TAB for at flytte frem og tilbage mellem kontrolelementerne, trykke ALT for at komme til menulinjen og derefter bruge pilene til at navigere i menuer, og bruge ALT + TAB for at flytte mellem kørende programmer.
Mens du gør dette, vil NVDA give dig oplysninger om det objekt, som har fokus såsom dets navn, type, værdi, tilstand, beskrivelse, tastaturgenvej og oplysninger om placering.
Når Visuel Fremhævning er aktiveret, vil systemmarkørens aktuelle fokus blive fremhævet på skærmen.Der er nogle nyttige kommandoer, når du flytter fokus rundt i systemet:Navn Desktop tast Laptop tast Beskrivelse
Sig det aktuelle fokus NVDA+Tab NVDA+Tab annoncerer det aktuelle objekt eller kontrol, der er i fokus. Tryk to gange for at få oplysningerne stavet
Sig titel NVDA+t NVDA+t Rapporterer titlen på det aktive vindue. Tryk to gange for at få oplysningerne stavet. Tryk tre gange for at kopiere til udklipsholderen.
Læs det aktive vindue NVDA+b NVDA+b Læser alle kontrolelementerne i det aktive vindue (nyttigt i dialogbokse)
Læs statuslinje NVDA+End NVDA+Shift+End Annoncerer statuslinjen, hvis NVDA kan finde den. Tryk to gange for at få stavet informationen. Et tredje tryk vil kopiere informationen til udklipsholderen.
Oplys genvej Key shift+numpad2 NVDA+Ctrl+shift+. Oplyser genvejstasten for det objekt, der er i fokus


5.3. Navigering med systemmarkørenNår et objekt der tillader navigation og/eller redigering af tekst har fokus, kan du bevæge dig gennem teksten med systemmarkøren.Når fokus er på et objekt der har en systemmarkør kan du bruge piletasterne, side op, side ned, hjem, end, osv. til at flytte igennem teksten
Du kan også ændre teksten hvis kontrollen understøtter redigering.
NVDA vil fortælle, hvad der sker, mens du bevæger dig imellem tegn, ord og linie, og vil også annoncere valgt og fravalgt tekst.Følgende NVDA-kommandoer kan bruges i forbindelse med systemmarkøren:Navn Desktop tast Laptop tast Beskrivelse
Sig alt NVDA+Pil-ned NVDA+a Starter læsningen fra markørens nuværende position og flytter markøren med ned i teksten
Læs aktuelle linje NVDA+Pil-op NVDA+l Læser den linje, hvor markøren for øjeblikket befinder sig. Tryk to gange for at få linjen stavet. Tryk tre gange for at stave linjen ved brug af tegnbeskrivelser.
Læs den valgte tekst NVDA+Shift+Pil-op NVDA+Shift+s Læser den tekst, som er blevet markeret
Rapportér tekstformatering NVDA+f NVDA+f Oplyser formateringsinformation for systemmarkørens aktuelle position i et dokument. Ved et dobbelttryk vil denne information blive vist i gennemsynstilstand
Oplys systemmarkørens position NVDA+NumpadDelete NVDA+Delete Giver information om placeringen af teksten eller objektet ved systemmarkøren. Fx. procentdel af dokumentet, afstand fra kanten af siden eller den præcise position på skærmen. To tryk kan give flere detaljer.
Næste sætning Alt+Pil-ned Alt+Pil-ned Flytter markøren til den næste sætning og læser den (kun understøttet i Microsoft Word og Outlook).
Forrige sætning Alt+Pil-op Alt+Pil-op Flytter markøren til den forrige sætning og læser den (kun understøttet i Microsoft Word og Outlook).


Når du er i en tabel, kan følgende kommandoer også bruges:
Navn Tast Beskrivelse
Flyt til forrige kolonne Ctrl+Shift+Venstre-pil Flytter markøren til den forrige kolonne (i samme række)
Flyt til næste kolonne Ctrl+Alt+Højre-pil Flytter markøren til den næste kolonne (i samme række)
Flyt til forrige række Ctrl+Alt+Pil-op Flytter markøren til den forrige række (i den samme kolonne)
Flyt til næste række Ctrl+Alt+Pil-ned Flytter markøren til næste række (i den samme kolonne)
Flyt til første kolonne ctrl+alt+hjem Flytter markøren til den første kolonne (i den samme række)
Flyt til sidste kolonne ctrl+alt+end Flytter markøren til den sidste kolonne (i den samme række)
Flyt til første række Ctrl+alt+side op Flytter markøren til den første række (i den samme kolonne)
Flyt til sidste række ctrl+alt+side ned Flytter markøren til den sidste række (i den samme kolonne)
Sig alt i kolonne NVDA+Ctrl+alt+Pil ned Læser kolonnen lodret fra den aktuelle celle nedad til den sidste celle i kolonnen.
Sig alt i række NVDA+Ctrl+alt+Højre pil Læser rækken vandret fra den aktuelle celle mod højre til den sidste celle i rækken.
Læs hel kolonne NVDA+Ctrl+alt+pil op Læser den aktuelle kolonne lodret fra top til bund uden at flytte systemmarkøren.
Læs hel række NVDA+Ctrl+alt+venstre pil Læser den aktuelle række vandret fra venstre mod højre uden at flytte systemmarkøren.


5.4. Objektbaseret navigeringFor det meste vil du arbejde med kommandoer der ændrer fokus og systemmarkøren.
Nogle gange kan det imidlertid værre, at du hellere vil udforske den aktuelle applikation eller operativsystemet uden at flytte fokus eller systemmarkøren.
Du kan også have nytte af at arbejde med objekter der nomalt ikke kan benyttes af tastaturet.
I disse situationer kan du bruge objektbaseret navigation.Objektbaseret navigation lader dig bevæge dig mellem og skaffe information om de individuelle objekter.
Når du flytter til et objekt, vil NVDA rapportere det på samme måde, som det sker med systemfokus.
Du kan også benytte den såkaldte skærmlæsetilstand til at læse al tekst, præcis som den vises på skærmen.I stedet for at skulle flytte frem og tilbage mellem hvert enkelt objekt i systemet, er objekterne grupperet i et hierarki.
Dette betyder, at nogle objekter kan indeholde andre objekter, og at du skal åbne objekterne for at få adgang til objekter inde i dem.
Fx.: En liste indeholder listeemner. Så du må gå ind i listen for at komme til dens listeemner.
Hvis du har fundet et emne i listen, kan du komme til andre emner i listen ved at gå til forrige eller næste objekt.
Du kan komme tilbage til selve listen ved at gå til det overordnede objekt for listeemnet.
Derefter kan du bevæge dig forbi listen, hvis du ønsker, at udforske andre objekter.
På samme måde er der kontroller (fx. knapper) inde i en værktøjslinje. Så du skal gå ind i værktøjslinjen for at komme til kontrollerne i værktøjslinjen.Det objekt, du er i gang med at gennemse, kaldes for navigatorobjektet.
Når du navigerer til et objekt, kan du gennemse det ved at benytte kommandoerne til gennemsyn af tekst når du befinder dig i objektlæsetilstand.
Når Visuel Fremhæving er aktiveret, vil det aktuelle navigatorobjekt blive fremhævet på skærmen.
Som standard, flytter navigator objektet sammen med System fokus, men denne adfærd kan slås til og fra.Bemærk: Du kan konfigurere, hvordan punkt skal følge objektnavigation under Punkt følger.For at navigere imellem objekter, skal du benytte følgende kommandoer:
Navn Desktop tast Laptop tast Touchbevægelse Beskrivelse
Sig aktuelle objekt NVDA+Numpad5 NVDA+Shift+o Ingen Annoncerer det aktuelle navigatorobjekt. Tryk to gange for at få stavet oplysningerne, og tryk tre gange for at kopiere objektets navn og værdi til udklipsholderen.
Flyt til det overordnede objekt NVDA+Numpad8 NVDA+Shift+Pil-op Svirp op (objekttilstand) Navigerer til det overordnede objekt i forhold til det aktuelle navigatorobjekt
Gå til forrige objekt NVDA+Numpad4 NVDA+Shift+Venstre-pil Svirp til venstre (objekttilstand) Flytter til objektet før det aktuelle navigatorobjekt
Gå til næste objekt NVDA+Numpad6 NVDA+Shift+Højre-pil Svirp til højre (objekttilstand) Flytter til objektet efter det aktuelle navigatorobjekt
Gå til første underordnede objekt NVDA+Numpad2 NVDA+Shift+Pil-ned Svirp ned (objekttilstand) Flytter til det første objekt, som er indeholdt i det aktuelle navigatorobjekt.
Gå til objektet i fokus NVDA+Numpad-Minus NVDA+Backmellemrum Ingen Flytter til det objekt, som er i fokus. Placerer også læsemarkøren ved systemmarkøren, hvis den er synlig.
Aktivér aktuelle navigatorobjekt NVDA+Numpad-Enter NVDA+Enter Dobbelttryk Aktiverer det nuværende navigatorobjekt (svarende til at klikke med musen eller trykke på mellemrums tasten, når det er i fokus)
Flyt systemfokus eller systemmarkør til den aktuelle læseposition NVDA+Shift+Numpad-Minus NVDA+Shift+Backmellemrum Ingen Tryk en gang for at flytte systemfokus til det nuværende navigatorobjekt. Tryk to gange for at flytte systemmarkøren til læsemarkøren.
Oplys læsemarkørens position NVDA+Skift+NumpadDelete NVDA+Skift+Delete Ingen Giver information om placeringen af teksten eller objektet ved læsemarkøren. Fx. procentdel af dokumentet, afstand fra kanten af siden eller den præcise position på skærmen. To tryk kan give flere detaljer.
Flyt læsemarkøren til statuslinjen ingen ingen ingen Oplyser, hvad der står på statuslinjen, hvis NVDA kan finde den. Dette flytter også læsemarkøren til statuslinjens placering.


Bemærk: For at det numeriske tastatur skal fungere korrekt, skal Num Lock-tasten være slået fra.5.5. Gennemsyn af tekstNVDA giver dig mulighed for at læse indholdet af skærmen, det aktuelle dokument eller det aktuelle objekt ved enten at flytte imellem tegn, ord eller linjer.
Dette er mest nyttigt i Windows kommando konsol vinduer og andre steder, hvor der er en begrænset eller ikke-eksisterende system markør.
For eksempel kan du bruge denne markør til at gennemse en lang besked i en dialog.Når man bevæger sig rundt med den ubegrænsede markør flytter systemets markør ikke med, så du kan gennemse teksten på skærmen uden at tabe det sted af syne, hvor du er ved at redigere.
Men når du flytter rundt med systemets markør, følger den ubegrænsede markør som standard med.
Dette kan slås til og fra.Bemærk: Hvordan punkt skal følge læsemarkøren kan konfigureres via indstillingen Punkt følger.Følgende tastekommandoer er tilgængelige for gennemsyn af tekst:
Navn Desktop tast Laptop tast Touchbevægelse Beskrivelse
Gå til øverste linje i læsetilstand Shift+Numpad-7 NVDA+Ctrl+Home Ingen Flytter læsemarkøren til den øverste linje af teksten
Gå til forrige linje i læsetilstand Numpad-7 NVDA+Pil-op Svirp op (teksttilstand) Flytter læsemarkøren til forrige linje i teksten
Læs aktuelle linje i læsetilstand Numpad8 NVDA+Shift+. Ingen Læser den linje, hvor læsemarkøren er placeret. Tryk to gange for at få linjen stavet. Tryk tre gange for at få linjen stavet fonetisk.
Gå til næste linje i læsetilstand Numpad9 NVDA+Pil-ned Svirp ned (teksttilstand) Flytter læsemarkøren til næste linje i teksten
Gå til nederste linje i læsetilstand Shift+Numpad9 NVDA+Ctrl+End Ingen Flytter læsemarkøren til nederste linje i teksten
Flyt til forrige ord i læsetilstand Numpad4 NVDA+Ctrl+Venstre-pil Svirp til venstre med to fingre Flytter læsemarkøren til forrige ord i teksten
Læs aktuelle ord i læsetilstand Numpad5 NVDA+Ctrl+. Ingen Læser det ord i teksten, hvor læsemarkøren er placeret. Tryk to gange for at stave ordet. Tryk tre gange for at stave ordet fonetisk.
Gå til næste ord i læsetilstand Numpad6 NVDA+Ctrl+Højre-pil Svirp til højre med to fingre Flytter læsemarkøren til næste ord i teksten
Gå til starten af linje i læsetilstand Shift+Numpad1 NVDA+Home Ingen Flytter læsemarkøren til starten af den aktuelle linje i teksten
Flyt til forrige tegn i læsetilstand Numpad1 NVDA+Venstre-pil Svirp til venstre (teksttilstand)| Flytter læsemarkøren til forrige tegn på den aktuelle linje i teksten
Læs aktuelle tegn i læsetilstand Numpad2 NVDA+. Ingen Læser det aktuelle tegn på den linje i teksten, hvor læsemarkøren er placeret. To tryk giver en beskrivelse eller et eksempel på tegnet. Tryk tre gange for at få den numeriske værdi af tegnet (decimal og hexadecimal).
Gå til næste tegn i læsetilstand Numpad3 NVDA+Højre-pil Svirp til højre (teksttilstand) Flytter læsemarkøren til næste tegn på den aktuelle linje i teksten
Gå til slutningen af linje i læsetilstand Shift+Numpad3 NVDA+End Ingen Flytter læsemarkøren til slutningen af den aktuelle linje i teksten
Gå til forrige side i læsetilstand NVDA+Side op NVDA+shift+Side op ingen Flytter læsemarkøren til den forrige side med tekst, hvis denne funktion understøttes af det aktuelle program
Flyt til næste side i læsetilstand NVDA+Side ned NVDA+shift+Side ned ingen Flytter læsemarkøren til den næste side med tekst, hvis denne funktion understøttes af det aktuelle program
Sig alt i læsetilstand Numpad-plus NVDA+Shift+a Svirp ned med tre fingre (teksttilstand) Læser fra læsemarkørens aktuelle position og flytter den under læsningen
Vælg og derefter kopier fra læsemarkør NVDA+f9 NVDA+f9 Ingen Begynder vælge og kopiere processen fra læsemarkørens aktuelle position. Den faktiske handling finder ikke sted, før du fortæller NVDA, hvor udvælgelsen af teksten afsluttes.
Vælg og kopier til læsemarkør NVDA+f10 NVDA+f10 Ingen Ved et tryk, vil tekst blive valgt fra den tidligere startmarkør, som er blevet sat, til og med læsemarkørens aktuelle position. Hvis systemmarkøren kan nå den aktuelle tekst, vil systemmarkøren flytte dertil. Når du trykker på denne tast to gange, bliver teksten kopieret til Windows udklipsholderen.
Flyt til starten af markeringen for kopiering for læsemarkør NVDA+shift+f9 NVDA+shift+f9 none Flytter læsemarkøren til placeringen for den tidligere indstillede startmarkering til kopiering
Sig tekstformatering NVDA+f NVDA+f Ingen Annoncerer formateringen af teksten ved læsemarkørens position. Trykkes dette to gange vil informationen blive vist i gennemsynstilstand
Rapportér aktuelle symbolerstatning Ingen Ingen Ingen Oplyser symbolet for læsemarkørens aktuelle position. Ved to tryk vises symbolet og tekste der bruges til at udtale symbolet i gennemsynstilstand.


Bemærk: For at det numeriske tastatur skal fungere korrekt, skal Numlock-tasten være slået fra.En god måde at huske kommandoerne til tekstlæsning i desktop-layout på er at sammenligne dem med en tabel eller et skema med tre gange tre felter. Fra toppen til bunden er det linje, ord og tegn. Fra venstre mod højre er det forrige, aktuelle og næste.
Layoutet kan illustreres på følgende måde:


Forrige linje Aktuelle linje Næste linje
Forrige ord Aktuelle ord Næste ord
Forrige tegn Aktuelle tegn Næste tegn


5.6. Læsetilstandemed NVDAs kommandoer til tekstlæsning kan du læse indhold i det aktuelle navigatorobjekt, det aktuelle dokument eller skærmen, afhængigt af hvilken læsetilstand der benyttes.
Læsetilstand er en erstatning for det ældre koncept Flad Visning.Du skifter mellem læsetilstandene med følgende kommandoer:
Navn Desktop tast Laptop tast Touchbevægelse Beskrivelse
skift til næste læsetilstand NVDA+Numpad7 NVDA+sideOp svirp op med to fingre skifter til den næste tilgængelige læsetilstand.
skift til forrige læsetilstand NVDA+Numpad1 NVDA+sideNed Svirp ned med to fingre skifter til den forrige tilgængelige læsetilstand.


5.6.1. ObjektLæsetilstandNår du benytter objektlæsetilstand, er du kun i stand til at læse indholdet af det aktuelle navigatorobjekt.
I forhold til objekter som redigeringsfelter (edit-felter)eller andre grundlæggende elementer, ville dette typisk være tekstindholdet.
For andre objekter kan det muligvis være navnet eller dets værdi.5.6.2. DokumentlæsetilstandNår navigatorobjektet befinder sig i et dokument, hvori gennemsynstilstanden benyttes (fx. en webside) eller andre komplekse dokumenter, der indeholder mange objekter (fx. Lotus Symphony dokumenter) er det muligt at skifte til dokumentlæsetilstand.
Med dokumentlæsetilstand kan du gennemse hele dokumentet.Når du skifter fra objektlæsetilstand til dokumentlæsetilstand, placeres markøren i dokumentet ved positionen for det aktuelle navigatorobjekt.
Når du flytter rundt i dokumentet med læsekommandoer, bliver navigatorobjektet automatisk opdateret, så det svarer til objektet ved den aktuelle markørposition.Bemærk, at NVDA automatisk vil skifte til dokument læsetilstand fra objekt læsetilstand når der bevæges rundt i dokumenter der kræver gennemsynstilstand.5.6.3. Skærm LæsetilstandMed skærmtilstand kan du gennemse teksten, sådan som den optræder visuelt på skærmen i det aktuelle program.
Dette kan sammenlignes med “screen review” eller “mouse cursor” i andre skærmlæseprogrammer.Når du skifter til Skærmlæsetilstand placeres læsemarkøren på skærmpositionen for det aktuelle navigatorobjekt.
Når du flytter rundt på skærmen med læsekommandoer, bliver navigatorobjektet automatisk opdateret, så det svarer til objektet ved den aktuelle markørposition.Bemærk, at NVDA muligvis ikke kan se hele eller dele af teksten i nogle af applikationer på grund af nyere teknologier brugt til at tegne skærmen. Disse teknologier er umulige at understøtte på nuværende tidspunkt.5.7. Navigering ved brug af musenNår du bevæger musen, rapporterer NVDA som standard tekst, der er direkte under musemarkøren, mens den bevæger sig hen over teksten.
Der hvor det kan lade sig gøre, vil NVDA læse det omkringstående tekstafsnit, selv om der i nogle felter kun er tale om den aktuelle linje.NVDA kan desuden konfigureres til også at annoncere typen af det objekt musen bevæger sig over, (f.eks listboks, trykknap osv.)..
Dette kan være nyttigt for helt blinde brugere hvor teksten nogle gange ikke er nok.NVDA gør det muligt for brugerne at finde ud af, hvor musen er placeret på skærmen, ved at afspille musens position som biptoner.
Jo højere oppe musen befinder sig på skærmen, jo højere tonehøjde har lydsignalerne.
Jo mere til venstre eller højre musen er på skærmen, jo mere til venstre eller højre vil lyden synes at komme fra (under forudsætning at du har stereohøjttalere) eller hovedtelefoner.Disse ekstra musefunktioner er ikke slået til som standard i NVDA
Hvis du ønsker at drage fordel af dem, kan de konfigureres fra Indstillingskategorien Mus, som findes i dialogen Indstillinger i NVDA-menuen.Selv om du bør bruge en fysisk mus eller et pegefelt til at navigere med musen, har NVDA et par vigtige kommandoer relateret til brugen af mus:Navn Desktop tast Laptop tast Touchbevægelse Beskrivelse
Venstre museklik Numpad-skråstreg NVDA+[ Ingen Klikker en enkelt gang med venstre museknap. Det almindelige dobbeltklik kan udføres ved at trykke på denne tastekombination to gange hurtigt efter hinanden.
Lås venstre museknap Shift+Numpad-divideret-med NVDA+ctrl+[ Ingen Låser venstre museknap i nedtrykket tilstand. Tryk igen for at slippe den. Hvis du vil trække med musen, så tryk på denne tast for at låse museknappen, og flyt så musen, enten fysisk eller med en af de andre musekommandoer.
Højre museklik Numpad-stjerne NVDA+] Tryk og hold Klikker en enkelt gang med højre museknap.
Lås højre museknap Shift+Numpad-stjerne NVDA+ctrl+] Ingen Låser højre museknap i nedtrykket tilstand. Tryk igen for at slippe den. Hvis du vil trække med musen, så tryk på denne tast for at låse museknappen, og flyt så musen, enten fysisk eller med en af de andre musekommandoer.
Flyt musen til det aktuelle navigatorobjekt NVDA+Numpad-skråstreg NVDA+Shift+m Ingen Flytter musen til positionen for det aktuelle navigatorobjekt og læsemarkøren
Flyt til objektet ved musen NVDA+Numpad-stjerne NVDA+Shift+n Ingen Sætter navigatorobjektet til at være objektet på musens position


6. GennemsynstilstandKomplekse dokumenter, der ikke kan redigeres, fx. web-sider, bliver præsenteret med NVDA i gennemsynstilstand.
Dette omfatter dokumenter i følgende applikationer: • Mozilla Firefox
 • Microsoft Internet Explorer
 • Mozilla Thunderbird
 • HTML-meddelelser i Microsoft Outlook
 • Google Chrome
 • Microsoft Edge
 • Adobe Reader
 • Foxit Reader
 • Understøttede bøger i Amazon Kindle for PCGennemsynstilstand kan også valgfrit benyttes i Microsoft Word-dokumenter.Når du benytter gennemsynstilstand, bliver indholdet af dokumentet præsenteret i en flad visning, som du kan navigere rundt i ved hjælp af piletasterne, præcist som hvis det var et normalt dokument.
Alle NVDAs kommandoer der benytter systemmarkøren fungerer i denne tilstand; fx. læs alt, rapportér tekstformatering, kommandoer til navigering af tabeller, osv.
Når Visuel Fremhævning er aktiveret, vil markøren i gennemsynstilstand blive fremhævet på skærmen.
Oplysninger såsom, om teksten er et link, en overskrift osv bliver annonceret sammen med teksten mens du bevæger dig rundt.Nogle gange får du brug for at interagere direkte med kontrollerne i disse dokumenter.
For eksempel har du behov for dette, når du arbejder med redigerbare tekstfelter og lister, så du kan indtaste bogstaver, samt bruge piletasterne til at finde rundt i listen.
Du gør dette ved at skifte til fokustilstand hvor næsten alle taster bliver sluppet igennem til det program eller det felt, du står i.
Når du er i gennemsynstilstand, vil NVDA som udgangspunkt automatisk skifte til fokustilstand, hvis du tabber til eller klikker på en kontrol, der kræver det.
Tilsvarende, når du tab’er til eller klikker på et felt, hvor der ikke kræves fokustilstand, skifter NVDA automatisk tilbage til gennemsynstilstand.
Du kan også trykke på Enter eller Mellemrum for at skifte til fokustilstand i de felter, som kræver det.
Tryk på Escape for at skifte tilbage til gennemsynstilstand.
Derudover kan du også manuelt tvinge NVDA i fokustilstand, hvorefter tilstanden vil forblive i kraft indtil du selv slår den fra.


Navn Tast Beskrivelse
Skift mellem gennemsyns- og fokustilstand NVDA+Mellemrum Skifter mellem gennemsynstilstand og fokustilstand
Forlad fokustilstand Escape Skifter tilbage til gennemsynstilstand, hvis NVDA havde skiftet automatisk til fokustilstand
Opdater dokument i gennemsynstilstand NVDA+f5 Genindlæser det aktuelle dokument. (Kan være nyttigt, hvis noget af indholdet synes at mangle. Ikke tilgængelig i Microsoft Word og Outlook.)
Søg NVDA+Ctrl+f Viser en dialog, hvor du kan indtaste den tekst, du vil søge efter i det aktuelle dokument. Læs søg efter tekst for mere information.
Find næste NVDA+f3 Finder næste forekomst i dokumentet af den tekst, du tidligere har søgt efter
Find forrige NVDA+Shift+F3 Finder forrige forekomst i dokumentet af den tekst, du tidligere har søgt efter


6.1. BogstavnavigeringFor hurtigere at kunne navigere når du er i gennemsynstilstand, giver NVDA også mulighed for ved hjælp af et enkelt bogstav at springe til bestemte områder i dokumentet.
Bemærk, at ikke alle disse kommandoer understøttes i alle dokumenttyper.Hvis du trykker en af de følgende taster ned alene, hopper du til den næste forekomst af det pågældende element. Hvis du trykker tasten ned sammen med Skift, hopper du til det forrige element. • h: overskrift
 • l: liste
 • i: punkt i liste
 • t: tabel
 • k: link
 • n: tekst, som ikke er et link
 • f: formularfelt
 • u: ubesøgt link
 • v: besøgt link
 • e: editfelt
 • b: Knap
 • x: Check box
 • c: combo box
 • r: radioknap
 • q: blokcitat
 • s: separator
 • m: ramme
 • g: grafik
 • d: landmærke
 • o: indlejret objekt (lyd- og videoafspiller, apllikation, dialog, osv.)
 • 1-6: overskrifter på niveauer fra 1 til 6.
 • a: Annotation (kommentar, revision o.s.v.)
 • w: Stavefejl


For at flytte til begyndelsen eller slutningen af overordnede elementer, fx. lister eller tabeller:


Navn Tast Beskrivelse
Flyt til starten af overordnede element Shift+Komma Flytter til starten af det overordnede element, liste tabel osv., hvor systemmarkøren er placeret.
Flyt forbi slutningen af det overordnede element Komma Flytter forbi slutningen af det overordnede element, liste tabel osv., hvor systemmarkøren er placeret.


Nogle web-applikationer, som f.eks. Gmail, Twitter og Facebook, bruger bogstaver som genvejstaster.
Hvis du gerne vil kunne bruge disse genvejstaster og stadig være i stand til at bruge markørtasterne til at læse i gennemsynstilstand, kan du midlertidigt slå NVDAs bogstavnavigering fra.
Du kan slå bogstavnavigering til og fra i det aktuelle dokument ved at trykke på NVDA+Shift+Mellemrum.6.2. ElementlistenElementlisten giver adgang til en liste med forskellige typer elementer i dokumentet, alt efter hvilket program du bruger.
F.eks., i web-browsere kan kan elementlisten vise links, overskrifter, knapper og landmærker.
Med radioknapper kan du skifte mellem de forskellige typer elementer.
Ved hjælp af Et editfelt kan du filtrere listen, så du kan søge efter et bestemt element på siden.
Når du har valgt et element, kan du bruge knapperne i dialogen til at flytte til, eller aktivere det pågældende element.

Navn Tast Beskrivelse
Elementliste i gennemsynstilstand NVDA+f7 Giver Element listen som indeholder forskellige elementer i det nuværende dokument


6.3. Søg efter tekstDenne dialog lader dig søge efter tekst i det aktuelle dokument.
I feltet “Skriv teksten, du ønsker at finde” kan du indtaste den tekst, du vil søge efter.
Boksen “Forskel på store og små bogstaver” bestemmer omsøgningen skal tage forbehold for store og små bogstaver.
F.eks. hvis boksen er valt, kan du finde “NV Access” men ikke “nv access”.
Brug følgende kommandoer for at udføre en søgning:Navn Tast Beskrivelse
Find tekst NVDA+control+f Åbner søgedialogen
Find næste NVDA+f3 Søger efter den næste forekomst af den aktuelle søgning
Find forrige NVDA+shift+f3 Søger efter den forrige forekomst af den aktuelle søgning


6.4. Indlejrede objekterSider kan ved hjælp af teknologier som Oracle Java og HTML5 omfatte meget dynamisk indhold, såsom applikationer og dialoger.
Når man støder på disse objekter i i et dokument, vil NVDA henholdsvist annoncere “Indlejret objekt”, “applikation” og “dialog”.
Du kan hurtigt flytte til dem ved brug af O og shift+O bogstavnavigationstasterne til indlejrede objekter.
Du kan trykke Enter på disse objekter for at aktivere dem.
Hvis objektet er tilgængeligt, kan du derefter tabbe rundt indenfor det og interagere med det som ethvert andet program
du kan med et tastetryk vende tilbage til den oprindelige side, der indeholder det indlejrede objekt:

Navn Tast Beskrivelse
Gå til det overordnede dokument i gennemsynstilstand NVDA+Ctrl+Mellemrum Flytter fokus ud af det aktuelle indlejrede objekt og ind i dokumentet, som indeholder objektet


7. Læsning af matematisk materialeVed hjælp af MathPlayer 4 fra Design Science kan du med NVDA læse og navigere interaktivt i matematisk materiale.
Dette kræver, at MathPlayer 4 er installeret på computeren.
MathPlayer kan hentes gratis fra: https://www.dessci.com/en/products/mathplayer/.
Efter du har installeret MathPlayer, skal du genstarte NVDA.NVDA understøtter følgende typer af matematisk indhold: • MathML i Mozilla Firefox, Microsoft Internet Explorer og Google Chrome.
 • Microsoft Word 365 moderne matematikligninger via UI automation:
  NVDA er i stand til at læse og interagere med matematikligninger i Microsoft Word 365/2016 build 14326 og nyere.
  Bemærk, at du først skal konvertere dine MathType ligninger til Office ligninger.
  Dette gøres ved at vælge ligningen, og derefter vælge “Equation options>Convert to Office Math” fra kontekstmenuen. Dette skal gøres for hver ligning.
  Sørg for, at du har den seneste udgave af Mathtype, før du gør dette.
  Microsoft Word lader dig nu også navigere lineært mellem symbolerne i selve ligningen, og understøtter desuden indtastning af matematik i forskellige formater, herunder LateX.
  For yderligere oplysninger, læs Ligninger i lineært format ved hjælp af UnicodeMath og LaTeX i Word
 • Microsoft Powerpoint og ældre versioner af Microsoft Word:
  NVDA kan læse og navigere i MathType-ligninger i Microsoft Powerpoint og Microsoft word.
  MathType skal være installeret, for at dette kan virke.
  Prøveversionen er tilstrækkelig.
  Programmet kan hentes fra https://www.dessci.com/en/products/mathtype/
 • Adobe Reader.
  Bemærk, at dette endnu ikke er en officiel standard, så der er i øjeblikket ingen offentligt tilgængelige programmer, som kan producere dette indhold.
 • Kindle Reader for PC:
  NVDA kan læse og navigere i matematisk indhold i Kindle for PC, hvis bøgerne benytter tilgængelige matematikløsninger.Når du læser et dokument, vil NVDA udtale understøttet matematisk indhold der, hvor det forekommer.
Hvis du bruger et punktdisplay, vil det også blive vist på punkt.7.1. Interaktiv navigeringHvis du primært bruger tale, vil du sandsynligvis i de fleste tilfælde ønske at undersøge det matematiske udtryk i mindre bidder i stedet for at høre hele udtrykket på en gang.Hvis du befinder dig i gennemsynstilstand, kan du gøre dette ved at flytte markøren til det matematiske indhold og trykke Enter.Hvis du ikke er i gennemsynstilstand: 1. Flyt læsemarkøren til det matematiske indhold.
  Som udgangspunkt følger læsemarkøren systemmarkøren, så som regel kan du bare bruge systemmarkøren til at gå til det ønskede indhold.
 2. Aktivér så følgende kommando:

Navn Tast Beskrivelse
Interager med matematikindhold NVDA+Alt+m Starter interaktion med matematikindhold


På dette tidspunkt kan du bruge MathPlayer-kommandoer, såsom piletasterne, til at udforske udtrykket.
For eksempel kan du flytte gennem udtrykket med Venstre- og Højre-pil og zoome ind på en del af udtrykket, f.eks. en brøk, med Pil-ned.
Læs venligst dokumentationen om navigationskommandoer til MathPlayer for flere oplysninger.Når du vil tilbage til dokumentet, skal du blot trykke på Escape-tasten.Nogle gange kan matematisk indhold blive præsenteret som en knap eller en anden type element, hvilket evt. viser en dialog eller yderligere informationer om formeln, når denne aktiveres.
For at aktivere knappen eller elementet, der indeholder formlen, tryk Ctrl+enter.8. PunktskriftHvis du ejer et punktdisplay, kan NVDA vise information på punkt.
Hvis dit punktdisplay har et punkttastatur, kan du også indtaste forkortet og uforkortet punkt.
En visuel gengivelse af punktskrift kan også vises på skærmen ved at benytte punktskriftsviseren. Denne funktion kan bruges alene eller sammenkoblet med et fysisk punktdisplay.Se venligst afsnittet Understøttede Punktdisplays for oplysninger om understøttede punktdisplays.
Dette afsnit indeholder også yderligere oplysninger om NVDAs automatiske tilkobling af punktdisplays.
Du kan konfigurere punkt ved hjælp af indstillingskategorien Punkt fra dialogen med NVDAs indstillinger.8.1. Punktforkortelser for felttyper, felttilstande og landmærkerFor at få plads til så meget som muligt på et punktdisplay bruger NVDA følgende forkortelser til at indikere type og tilstand for felter såvel som landmærker.Forkortelse felttype
app applikation
art artikel
bkt blokcitat
knp knap
drknp drop down knap
dreknp drejeknap
splknp splitknap
seknp skifteknap
bldt billedtekst
cbo combo box
chk check box
dlg dialog
dok dokument
edt redigerbart tekstfelt (editfelt)
adgedt adgangskode edit
indl indlejret objekt
snote slutnote
fig figure
fnote fodnote
gra grafik
grp gruppering
hN Overskrift niveau N, fx. h1, h2
hlp hjælpeballon
lmk landmærke
lnk link
blnk besøgt link
lst list|
mnu menu
mnuln menulinje
mnuknp menuknap
mnupnkt menupunkt
pnl panel
bhln behandlingslinje
opbhln optaget behandlingslinje
rknp radioknap
rulln rullelinje
sekt sektion
stln statuslinje
fanktl fanekontrolelement
tb tabel
kN Nummer på tabelkolonne fs. k1, k2
rN Nummer på tabelrække, fx. r1, r2
term terminal
vkln værktøjslinje
vktip værktøjstip
tv trævisning
tvknp trævisningsknap
tvemne emne i trævisning
nv N Et emne i en trævisning har niveau N
vnd vindue
⠤⠤⠤⠤⠤ skilletegn
mrkt markeret indhold


Desuden er følgende indikatorer for tilstande defineret:Forkortelse tilstand for felt
vises, når et objekt understøtter autofuldførelse
⢎⣿⡱ vises, når et objekt (f.eks. en skifteknap) er trykket
⢎⣀⡱ vises, når et objekt (f.eks. en skifteknap) ikke er trykket
⣏⣿⣹ bliver vist, når et objekt, fx. en check box, er markeret
⣏⣸⣹ bliver vist, når et objekt, fx. en check box, er delvist markeret
⣏⣀⣹ bliver vist, når et objekt, f.eks. en check box, er markeret
Bliver vist, når et objekt, fx. en trævisning, kan foldes sammen
+ Bliver vist, når et objekt, fx. en trævisning, kan foldes ud
*** vises, når et beskyttet dokument eller en beskyttet kontrol fremkommer
klk Bliver vist, når et objekt kan klikkes på
kmnt vises, når der er en kommentar til et stykke tekst eller en celle i et regneark
frml vises, når der er en formular på en celle i et regneark


|ugyldig | vises, når en ugyldigt indtastning er opstået |lbesk vises, når et objekt ( typisk en grafik) har en lang beskrivelse
mln vises, når et tekstfelt tillader at indtaste flere linjer, såsom kommentarfelter på hjemmesider
pkr vises, når et påkrævet formularfelt forekommer
sb Bliver vist, når et objekt, fx. et editfelt, er skrivebeskyttet
vlg Bliver vist, når et objekt er valgt
ivlg Bliver vist, når et objekt er valgt
sorteret st vises, når et objekt har stigende sortering
sorteret fa vises, når et objekt har faldende sortering
umnu Bliver vist, når et objekt har en pop-up-funktion, som regel en undermenu


Til sidst defineres følgende forkortelser for landmærker:Forkortelse Landmærke
bnnr banner
iind information om indhold
kmpl komplementært
form formular
hind hovedindhold
navi navigation
sæg søg
omr område


8.2. Indtastning med punktNVDA understøtter indtastning ved brug af uforkortet og forkortet punktskrift ved hjælp af et punkttastatur.
Du kan vælge den ønskede indtastningstabel ved brug af indstillingen Indtastningstabel i indstillingskategorien punkt i NVDAs indstillingsdialog.Når uforkortet punktskrift benyttes, vil tekst indsættes så snart det skrives.
Når forkortet punkt benyttes, vil tekst indsættes når der trykkes på mellemrum eller enter efter et ord.
Bemærk, at oversættelsen kun reflektere det aktuelle ord du er ved at indtaste, men kan ikke bearbejde eksisterende tekst.
Hvis du f.eks. bruger en indtastningstabel der starter indtastning af numre ved brug af et taltegn, skal du indtaste et taltegn igen, hvis du har trykket backspace for at flytte til slutningen af et nummer, og såfrem du ønsker at indtaste yderligere numre.Et tryk på punkt 7 sletter sidst indtastede punktcelle eller tegn.
Punkt 8 oversætter alt indtastet punkt og trykker på enter-tasten.
Ved at trykke på punkt 7 og 8 sammen oversættes den indtastede punktskrift, men tilføjer ikke et mellemrum eller et tryk på enter-tasten.8.2.1. Indtastning af tastaturgenvejeNVDA understøtter indtastning af tastaturgenveje og emulering af forskellige tastaturkombinationer ved brug af dit punktdisplay.
Denne emulering findes i to varianter. Du kan enten tildele en tastekombination på dit punktdisplay til et tastaturtryk, eller benytte de virtuelle funktionstaster.Almindeligt brugte taster, såsom piletasterne eller alt-tasten for at komme til menuen, kan blive direkte tildelt en tast på punktdisplayet.
Driveren for hvert punktdisplay har nogle af disse taster tildelt som standard.
Du kan ændre disse tastekombinationer eller tildele nye via dialogen “Håndter Kommandoer”.Selvom dette er brugbart for ofte benyttede taster såsom tab, så anbefales det ikke, at du tildeler unikke tastetryk til hver genvej.
For at lade dig benytte tastekombinationer, hvor taster holdes nede, har NVDA kommandoer, der lader dig holde tasterne Control, alt, skift, windows og NVDA-tasten nede, således at du kan benytte dem til at udføre en kommando fra punktdisplayet.
For at benytte denne funktion skal du først indtaste kommandoerne for den ønskede funktionstast. Du kan bruge mere end én på samme tid.
Derefter skal du indtaste bogstavet, der skal benyttes sammen med tasten.
Vil du eksempelvis trykke Control+F, skal du første indtaste kommandoen der holder Control-tasten nede på dit punktdisplay og derefter bogstavet f.
Det samme er tilfældet med f.eks. kommandoen Alt+skift+t. Her kan du indtaste tastekombinationerne, der holder henholdsvis alt og skift nede i en vilkårlig rækkefølge, eller benytte kommandoen, der holder disse taster nede samtidigt, og derefter indtaste et t.Hvis du ved et uheld kommer til at holde en tast nede ved brug af dit punktdisplay, skal du blot indtaste kommandoen igen.Når du skriver med forkortet punktskrift, vil brug af funktionstasterne fortsætte med at udføre punktoversættelse, når du indtaster punkterne 7 og 8.
Desuden, så vil funktionstasten du har indtastet via dit punktdisplay ikke tage højde for punktskrift, som du har indtastet tidligere.
Dette betyder at du f.eks. først skal holde alt-tasten nede og bagefter indtaste tallet 2, hvis du vil holde alt+2 nede og vil indtaste et taltegn, hvis du bruger en punkttabel, der bruger denne kombination.9. SynTrods NVDA primært er udviklet for at blinde og svagtseende kan bruge en computer med punkt og tale, så har NVDA nogle faciliteter der gør det muligt at ændre måden hvorpå indhold vises visuelt.
Disse kaldes i NVDA for synshjælpemidler.NVDA tilbyder nogle indbyggede visuelle forbedringer, der beskrives nedenfor.
yderligere visuelle forbedringer kan leveres ved hjælp af tilføjelsespakker.Disse indstillinger kan ændres ved brug af indstillingskategorien “Syn” i NVDAs indstillingspanel.9.1. Visuel FremhævningDenne indstilling kan hjælpe dig med at lokalisere markøren til, navigatorobjektet og markøren i gennemsynstilstand.
Disse positioner er fremhævet ved hjælp af et farvet rektangulært omrids. • Solid blå fremhæver positionen for navigatorobjekt og systemfokus ( f.eks. fordi navigatorobjektet følger).
 • Blå med en streg igennem fremhæver systemfokus.
 • Solid pink fremhæver navigatorobjektet.
 • Solid gul fremhæver markøren for gennemsynstilstand (hvor der ikke befinder sig en fysisk markør som i web-browsere).Når “Visuel Fremhævning” er aktiveret i indstillingskategorien Syn i NVDAs indstillinger, kan du bestemme om du vil fremhæve systemfokus, navigatorobjektet eller markøren brugt i gennemsynstilstand.9.2. SkærmtæppeSom en blind eller svagtseende bruger er det ofte ikke muligt eller nødvendigt at se indholdet på skærmen.
Derudover kan det være svært at sikre, at der ikke er nogen, der kigger dig over skulderen.
I denne situation indeholder NVDA en funktion kaldet “Skærmtæppe”, der kan aktiveres for at gøre skærmen sort.Du kan aktivere funktionen ved at gå til indstillingskategorien “Syn” i NVDAs indstillinger.Vær opmærksom på at du ikke kan udføre nogle handlinger, der tager udgangspunkt i noget visuelt på skærmen såsom at tage et skærmbillede eller benytte Windows 10 tekstgenkendelse, hvis denne funktion er aktiveret.Pga. ændringer i Windows Magnification API, var det nødvendigt at opdatere skærmtæppefunktionen for at understøtte de nyeste versioner af Windows.
Benyt NVDA 2021.2 til at aktivere skærmtæppet med Windows 10 21H2 (10.0.19044) eller nyere.
Af sikkerhedsmæssige årsager kan det være en god idé at få bekræftet af en seende person, hvorvidt skærmtæppefunktionen er aktiv og gør skærmen fuldstændigt sort, når denne benyttes med nyere versioner af Windows.10. IndholdsgenkendelseNår forfattere ikke giver tilstrækkelig information til en skærmlæserbruger til at bestemme indholdet af noget, kan forskellige værktøjer bruges til at forsøge at genkende indholdet på et billede.
NVDA understøtter den optiske tegngenkendelse (OCR) -funktionalitet indbygget i Windows 10 og nyere til at genkende tekst fra billeder.
Yderligere indholdsgenkendelse kan leveres i tilføjelser til NVDA.Når du bruger en kommando til genkendelse af indhold, genkender NVDA indhold fra det aktuelle navigatorobjekt.
Som standard følger navigatorobjektet systemfokus eller markøren i gennemsynstilstand, så du kan som regel bare flytte fokusmarkøren eller markøren der benyttes i gennemsynstilstand, hvor du ønsker den.
Hvis du for eksempel flytter markøren der benyttes i gennemsynstilstand til en grafik, vil tekstgenkendelse udføres på grafikken som standard.
Du kan også benytte objektnavigation til for eksempel at genkende indholdet af et helt programvindue.Når tekstgenkendelsen er udført, vil resultatet blive præsenteret i et dokument, der ligner gennemsynstilstand, så du kan læse oplysningerne med markørtaster osv.
Et tryk på Enter eller mellemrum vil aktivere (normalt klikke) teksten ved markøren, hvis det er muligt.
Et tryk på escape afviser genkendelsesresultatet.10.1. Windows TekstgenkendelseWindows 10 og nyere indeholder tekstgenkendelsesfunktionalitet til mange sprog.
NVDA kan bruge denne funktionalitet til at genkende tekst fra billeder eller utilgængelige applikationer.Du kan indstille det sprog, der skal bruges til tekstgenkendelse ved brug af indstillingskategorien Windows Tekstgenkendelse i NVDAs indstillinger.
Yderligere sprog kan installeres ved at åbne startmenuen, vælge Indstillinger, vælge Tid og sprog, Område og sprog og derefter vælge Tilføj et sprog.Bemærk at Windows tekstgenkendelsen kan forekomme delvist eller fuldkommen inkompatibel med synshjælpemidler i NVDA eller andre eksterne visuelle hjælpemidler. Disse skal deaktiveres, før du fortsætter.For at genkende teksten af det aktuelle navigatorobjekt ved hjælp af Windows Tekstgenkendelse, skal du trykke på NVDA + r.11. Programspecifikke NVDA-kommandoerNVDA har sine egne ekstra kommandoer for nogle programmer. Dette er for at gøre nogle opgaver lettere, eller for at give adgang til funktionalitet som ellers ikke er tilgængelig for brugere af skærmlæsere.11.1. Microsoft Word11.1.1. Automatisk læsning af kolonne- og rækkeoverskrifterNVDA kan læse de passende overskrifter på rækker og kolonner automatisk, mens du bevæger dig rundt i tabeller i Microsoft Word.
Dette kræver for det første, at “Oplæs kolonne- og rækkeoverskrifter” er slået til i NVDAs dokumentformateringsindstillinger, fundet i indstillingskategorien dokumentformatering under NVDAs indstillingsdialog.
For det andet skal NVDA have at vide, hvilken række eller kolonne der indeholder overskrifterne i en given tabel.
Når du er placeret i den første celle i den række eller kolonne, som indeholder overskrifterne, kan du bruge følgende kommandoer:


Navn Tast Beskrivelse
Indstil kolonneoverskrifter NVDA+Shift+c Tryk en gang for at fortælle NVDA, at dette er den første overskriftscelle i rækken med kolonneoverskrifter, som skal læses automatisk, når du bevæger dig mellem kolonner i rækkerne nedenunder. Tryk to gange for at nulstille denne indstilling.
Indstil rækkeoverskrifter NVDA+Shift+r Tryk en gang for at fortælle NVDA, at dette er den første overskriftscelle i kolonnen med rækkeoverskrifter, som skal læses automatisk, når du bevæger dig mellem rækker til højre for denne kolonne. Tryk to gange for at nulstille denne indstilling.


Disse indstillinger bliver gemt i dokumentet som bogmærker, der er kompatible med andre skærmlæsere såsom JAWS.
Dette betyder, at brugere af andre skærmlæsere, som senere åbner dette dokument, automatisk vil have fået indstillet overskrifterne på rækker og kolonner rigtigt.11.1.2. Gennemsynstilstand i Microsoft WordLigesom på internettet kan gennemsynstilstand bruges i Microsoft word til at give adgang til funktioner som bogstavnavigation og elementlisten.
For at slå gennemsynstilstand til eller fra i Microsoft Word skal du trykke NVDA+mellemrum.
For mere information om gennemsynstilstand og hurtignavigation se afsnittet om Gennemsynstilstand.11.1.2.1. Elementlisten


Mens du står i gennemsynstilstand i Microsoft Word, kan du komme til elementlisten ved at trykke NVDA+f7.
Elementlisten kan vise overskrifter, links og annotationer, som omfatter kommentarer og sporing af ændringer, såvel som fejl (på nuværende tidspunkt begrænset til stavefejl).11.1.3. Annoncering af kommentarerFor at få oplæst en kommentar ved markørens position skal du trykke NVDA+alt+c.
Alle kommentarer i dokumentet vil, sammen med andre sporede ændringer, desuden blive vist i NVDAs elementliste, når du vælger annotationer som type.11.2. Microsoft Excel11.2.1. Automatisk læsning af kolonne- og rækkeoverskrifterNVDA kan læse de rigtige overskrifter på rækker og kolonner automatisk, mens du bevæger dig rundt i Excel-regneark.
Dette kræver for det første, at “Oplæs kolonne- og rækkeoverskrifter” er slået til i NVDAs dokumentformateringsindstillinger, fundet i NVDAs indstillingsdialog.
For det andet skal NVDA have at vide, hvilken række eller kolonne der indeholder overskrifterne.
Når du er placeret i den første celle i den række eller kolonne, som indeholder overskrifterne, kan du bruge følgende kommandoer:


Navn Tast Beskrivelse
Indstil kolonneoverskrifter NVDA+Shift+c Tryk en gang for at fortælle NVDA, at dette er den første overskriftscelle i rækken med kolonneoverskrifter, som skal læses automatisk, når du bevæger dig mellem kolonner i rækkerne nedenunder. Tryk to gange for at nulstille denne indstilling.
Indstil rækkeoverskrifter NVDA+Shift+r Tryk en gang for at fortælle NVDA, at dette er den første overskriftscelle i kolonnen med rækkeoverskrifter, som skal læses automatisk, når du bevæger dig mellem rækker til højre for denne kolonne. Tryk to gange for at nulstille denne indstilling.


Disse indstillinger bliver gemt i projektmappen som definerede navneområder, og de er kompatible med andre skærmlæsere såsom JAWS.
Det betyder, at brugere af andre skærmlæsere, som senere åbner denne projektmappe, automatisk vil få overskrifter på kolonner og rækker rigtigt sat.11.2.2. ElementlistenLigesom på internettet har NVDA en elementliste til Microsoft Excel, hvor du kan få vist og få adgang til flere forskellige typer af oplysninger.
For at komme til elementlisten i Excel skal du trykke NVDA+f7.
De forskellige typer af oplysninger, du kan se i elementlisten, er følgende: • Diagrammer: Viser alle diagrammer i det aktive regneark.
  Hvis du vælger et diagram og trykker på Enter eller knappen “Flyt til”, får du diagrammet i fokus, så du kan bevæge dig rundt i det og læse det med piletasterne.
 • Kommentarer: Viser en liste over alle celler i REGNEARKET, som indeholder kommentarer.
  For hver celle for du vist adressen og den tilhørende kommentar.
  Hvis du trykker på Enter eller “Flyt til”-knappen på en kommentar i listen, går du direkte til cellen.
 • Formler: Viser en liste med alle celler i REGNEARKET, som indeholder en formel.
  For hver celle bliver vist celleadressen og formlen.
  Hvis du trykker på Enter eller “Flyt til”-knappen på en formel i listen, kommer du direkte til cellen.
 • Ark: Viser en liste over alle ark i projektmappen.
  Du kan omdøbe et ark ved at trykke F2 på arket.
  Tryk på Enter eller “Flyt til”-knappen på et ark for at skifte til arket.
 • Formularfelter: Dette viser en liste over formularfelter i det aktuelle regneark.
  Alternativ tekst vil blive vist for hvert formularfelt, samt celleadresserne formularfeltet omfatter.
  Ved at vælge et formularfelt og derefter trykke på “Flyt til” knappen eller enter, vil fokus flyttes til formularfeltet i gennemsynstilstand.11.2.3. Annoncering af noterFor at få oplæst en note for den celle, som er i fokus, skal du trykke NVDA+alt+c.
I Microsoft 2016, 365 og nyere er “Kommentarer” omdøbt til “Noter”.
Du kan også få vist alle noter i projektarket i elementlisten ved at trykke NVDA+F7.NVDA kan også vise en bestemt dialog, der tillader dig at tilføje eller redigere en bestemt note.
NVDA overtager det oprindelige MS Excel-noteredigeringsområde på grund af tilgængelighedsbegrænsninger, men tastaturkommandoen for visning af dialogen er arvet fra MS Excel og fungerer derfor også uden at NVDA kører.
For at tilføje eller redigere en note, tryk Shift+F2 på en celle med fokus.
+%kc:endIncludeDenne tastaturkommando vises ikke og kan ikke redigeres via dialogen for kommandoer.Bemærk: Det er også muligt at åbne lignende redigeringsmuligheder for noter i et ark via kontekstmenuen.
Dette åbner dog de utilgængelige noteredigeringsværktøjer og ikke den specifik til NVDA.En ny dialog for kommentarer er blevet tilføjet i Microsoft Office 2016, 365 og nyere.
Denne dialog er tilgængelig og indeholder flere funktioner, der lader dig besvare kommentarer osv.
Den kan også tilgås fra kontekstmenuen af en bestemt celle.
Kommentarerne tilføjet via denne dialog har intet at gøre med “Noter”.11.2.4. Læsning af beskyttede cellerHvis en projektmappe er blevet skrivebeskyttet, kan det være, det ikke er muligt at flytte fokus til de celler, der er låst for redigering.
For at kunne navigere til låste celler skal du skifte til gennemsynstilstand ved at trykke NVDA+Mellemrum og så bruge de almindelige kommandoer i Excel, f.eks. piletasterne, til at bevæge dig rundt i alle cellerne i regnearket.11.2.5. FormularfelterExcel regneark kan indeholde formularfelter.
Du kan få adgang til disse ved brug af elementlisten eller F og Shift+F bogstavnavigation for formularfelter.
Når du flytter til et formularfelt i gennemsynstilstand, kan du benytte enter eller mellemrum til at aktivere eller skifte til fokustilstand, så du kan interagere med feltet, afhængigt af kontrollen.
For yderligere informationer om gennemsynstilstand samt bogstavnavigation, se Gennemsynstilstand.11.3. Microsoft PowerPoint

Navn Tast Beskrivelse
Slå oplæsning af talenoter til/fra Ctrl+Shift+s Når du kører et dias-show, vil denne kommando skifte mellem talenoterne til diasset og diassets indhold. Dette påvirker kun, hvad NVDA læser op, ikke hvad der bliver vist på skærmen.


11.4. foobar2000Navn Tast Beskrivelse
Rapportér resterende tid Ctrl+Shift+r Rapporterer den resterende tid af det igangværende spor, hvis tilgængelig.
Rapportér forløbne tid Ctrl+shift+e Rapporterer den forløbne tid for det igangværende spor, hvis tilgængelig.
Rapportér længden af det aktuelle spor Ctrl+shift+t Rapporterer længden for det igangværende spor, hvis tilgængelig.


Bemærk: Ovenstående genveje virker kun, når statuslinjen i Foobar er formateret som standard.11.5. Miranda IM

Navn Tast Beskrivelse
Læs seneste beskeder NVDA+Ctrl+1-4 Læser en af de seneste beskeder afhængig af nummeret. Fx.: 2 læser den næstseneste besked.


11.6. Poedit


Navn Tast Beskrivelse
Læs kommentarvindue Ctrl+Shift+c Læser en kommentar i kommentarvinduet.
Læs oversætternoter Ctrl+Shift+a Læser oversætternoter.


11.7. Kindle for PCNVDA understøtter navigering og læsning i Amazon Kindle for PC.
Denne funktionalitet er kun tilgængelig i Kindle bøger,hvor der står “Screen Reader: Supported.” Du kan undersøge dette på detaljesiden for bogen.Gennemsynstilstand benyttes til at læse bøger.
Dette slås til automatisk, eller når du fokusere på bogens område.
Siderne vendes automatisk efter behov, eller når kommandoen “Sig Alt” benyttes.
Du kan manuelt gå til den næste side med tasten side ned, og gå til forrige side ved hjælp af tasten side op.Bogstavnavigation er understøttet for links og grafik, men kun indenfor den aktuelle side.
Navigering ved hjælp af links vil også inkludere fodnoter.NVDA understøtter læsning af matematisk indhold i Kindle-bøger der benytter Accessible Math.
Se venligst afsnittet Læsning af matematisk materiale for yderligere oplysninger.11.7.1. Valg af tekstKindle lader dig udføre diverse funktioner på udvalgt tekst, såsom at slå ord op i en ordbog, tilføje noter og fremhævelser, kopiere tekst til udklipsholderen og søge på nettet.
For at gøre dette, skal du først vælge tekst som du normalt ville gøre det i gennemsynstilstand f.eks. ved at bruge shift og piletasterne.
Når du har valgt tekst, skal du trykke på applikationstasten eller Shift+F10 for at vise de tilgængelige muligheder og arbejde med den udvalgte tekst.
Hvis du gør dette uden at vælge tekst, vil tilgængelige muligheder vises for det aktuelle ord under markøren.11.7.2. BrugernoterDu kan tilføje en note angående et ord eller en tekstpassage.
For at gøre dette, skal du først vælge den ønskede tekst og bruge menuen som beskrevet ovenfor.
Derefter, vælg “Add Note”.Når der læses i gennemsynstilstand, vil NVDA henvise til disse noter som kommentarer.For at vise, redigere eller slette en note: 1. Flyt markøren til teksten, der indeholder noten.
 2. Vis menuen til behandlingen af udvalgt tekst, som beskrevet ovenfor.
 3. Vælg “Edit Note”.11.8. AzardiNår du befinder dig i tabelvisningen for tilføjede bøger:


Navn Tast Beskrivelse
Enter enter Åbner den valgte bog.
Kontekstmenu applikationer Åbner kontekstmenuen for den valgte bog.


11.9. Windows-konsollenNVDA har understøttelse for Windows-kommandokonsollen brugt af Kommandoprompt, PowerShell, og Windows Subsystem for Linux.
Kommandokonsollens vindue har en forudbestemt størrelse, der typisk er meget mindre end den beholder, der indeholder den tekst, der kommer frem på skærmen.
Efterhånden som nyere linjer af tekst skrives, vil teksten rulle opad og forrige linjer af tekst vil ikke forblive synlige.
Tekst, der ikke er synlig, kan ikke læses ved brug af NVDAs læsekommandoer, hvis du bruger en Windows version ældre end Windows 11 22H2.
Derfor er det nødvendigt at bruge kommandoer til at rulle konsolvinduet.
I Windows-konsollen og terminaler er det nu muligt at læse alt tekst uden at rulle konsolvinduet.
Følgende indbyggede kommandoer til manipulering af konsolvinduet kan være nyttige, når du skal læse teksten med NVDA i ældre versioner af Windows-konsollen:
Navn Tast Beskrivelse
Rul op control+Pil op Ruller konsolvinduet opad, så tidligere tekst kan læses.
Rul ned control+Pil ned Ruller konsolvinduet nedad, så nyere tekst kan læses.
Rul til begyndelsen control+hjem Ruller konsolvinduet til begyndelsen af teksten.
Rul til den sidste tekst control+end Ruller konsolvinduet til den sidst modtagede tekst.


12. Opsætning af NVDADe fleste indstillinger i NVDA kan nås fra dialogbokse, som åbnes via undermenuerne Opsætning>Indstillinger i NVDA-menuen.
Mange af disse indstillinger kan findes ved brug af kategorierne i NVDAs indstillingsdialog.
I alle NVDAs indstillingsdialoger skal du trykke på knappen OK for at godkende de ændringer, du har foretaget.
Tryk på Annuller-knappen eller Escape-tasten for at annullere dine ændringer.
For bestemte dialoger kan du trykke på knappen “Anvend” for at anvende dine ændringer med det samme.
Nogle indstillinger kan ligeledes ændres ved hjælp af genvejstaster, der anføres i de enkelte afsnit nedenfor, hvor det er relevant.12.1. NVDA-indstillingerNVDAs indstillingsdialog har mange indstillinger der kan ændres.
Denne dialog indeholder en liste af flere kategorier.
Når du vælger en kategori, vil tilsvarende indstillinger vises i dialogen.
Disse indstillinger kan anvendes, hvis du trykker knappen “Anvend”. Benytter du denne knap, vil dialogen forblive åben.
Hvis du vil gemme dine indstillinger og lukke dialogen, skal du bruge knappen “OK”.Nogle indstillingskategorier har en tildelt tastaturkommando.
Hvis kommandoen udføres, vil indstillingsdialogen åbnes og vise den pågældende indstillingskategori.
Det er ikke alle kategorier, der kan tilgås vha. tastaturkommandoer.
Hvis du gerne vil have let adgang til indstillingskategorier, som ikke har tilknyttet en genvejstast, kan du bruge dialogen til håndtering af kommandoer til at tilføje en bestemt bevægelse eller et tastetryk til dialogen.De tilgængelige indstillingskategorier i NVDAs indstillingsdialog vil blive beskrevet nedenfor.12.1.1. Generelt (NVDA+Ctrl+g)Denne kategori indstiller NVDAs generelle adfærd, herunder sproget der skal anvendes og om NVDA automatisk skal søge efter opdateringer.
Denne kategori indeholder følgende indstillingsmuligheder:Sprog


Det er en combo box, hvor sproget på NVDAs brugerflade og meddelelser kan indstilles.
Der er mange sprog. Som standard sættes sproget imidlertid til Windows standardsprog.
Denne valgmulighed giver NVDA besked på at benytte det sprog, som Windows aktuelt er sat til at bruge.Bemærk, at NVDA skal genstartes efter ændring af sproget.
Når dialogen til at bekræfte ændring til et andet sprog vises, skal du tage stilling til om du vil genstarte nu eller senere. Vælger du at genstarte senere, skal konfigurationen gemmes manuelt eller ved brug af den tilsvarende indstilling, der gemmer din konfiguration ved afslutning af NVDA.Gem konfiguration ved afslutning


Denne indstilling er en check box, der får NVDA til automatisk at gemme den aktuelle konfiguration ved afslutning, når den er slået til.Vis muligheder ved afslutning af NVDA


Denne indstillingsmulighed er en check box, der giver mulighed for at vælge, hvorvidt en dialog skal fremkomme ved afslutning af NVDA med spørgsmålet om hvilken handling, du vil foretage dig.
Når den er slået til, fremkommer en dialog, når du forsøger at afslutte NVDA, hvor du skal tage stilling til, hvorvidt du ønsker at afslutte, genstarte, genstarte med tilføjelsesprogrammer deaktiverede eller installere ventende opdateringer (hvis relevant).
Når den er slået fra, bliver NVDA afsluttet med det samme.Afspil lyd ved start og afslutning af NVDA


Dette er en check box, der, når den er slået til, får NVDA til at afspille en lyd ved opstart og afslutning af programmet.Logningsniveau


Dette er en combo box, hvor du kan bestemme, hvor meget NVDA skal logge under afvikling.
Generelt bør det ikke være nødvendigt for brugeren at ændre denne indstilling, idet der ikke logges for meget.
Det kan imidlertid være en nyttig funktion, hvis du ønsker at give tilbagemelding i forbindelse med fejlfinding til en fejlrapport.De tilgængelige logningsmuligheder er: • Deaktiveret: Udover en kort besked ved opstart, vil NVDA ikke benytte logning under kørsel-
 • Info: NVDA vil logge grundlæggende informationer under opstart og andre nyttige informationer for udviklere.
 • Fejlfinding og advarsler: Advarsler der ikke forårsages af alvorlige fejl vil logges.
 • Input/output: Denne indstilling logger både input og output fra punktdisplays, tastaturenheder samt tale.

  • Hvis du bekymre dig om dit privatliv, benyt ikke denne valgmulighed.

 • Fejlfinding: Udover diverse informationer, input/output, og beskeder om advarsler, vil yderligere fejlbeskeder logges ved brug af denne indstilling.

  • Hvis du ligeledes bekymre dig om dit privatliv, skal du ikke aktivere denne indstilling, da alt vil blive logget.Start NVDA automatisk, når jeg har logget på Windows


Hvis denne funktion er slået til, vil NVDA starte, så snart du er logget på Windows.
Denne funktion er kun tilgængelig i en installeret kopi af NVDA.Brug NVDA på Windows Logon-skærmen (kræver administratorrettigheder)


Hvis du skal angive brugernavn og adgangskode for at logge på Windows, kan denne funktion slås til, og NVDA startes automatisk op på logon-skærmen når Windows starter.
Denne funktion er kun tilgængelig i en installeret kopi af NVDA.Benyt de aktuelt gemte indstillinger på logon-skærmen og andre beskyttede skærmbilleder (kræver administratorrettigheder)


Aktivering af denne knap kopierer dine aktuelt gemte brugerindstillinger i NVDA til NVDAs systemkonfigurationsmappe, så NVDA vil bruge dem, når du befinder dig på logon, brugerkontokontrol (UAC) og andre beskyttede skærmbilleder.
For at være sikker på at alle dine indstillinger bliver kopieret, skal du først gemme dine indstillinger med Ctrl+NVDA+c eller gem konfiguration in NVDA-menuen.
Denne funktion er kun tilgængelig i en installeret kopi af NVDA.Søg automatisk efter opdateringer af NVDA


Hvis denne indstilling er aktiveret, vil NVDA automatisk søge efter opdateringer og informere dig, når en opdatering er tilgængelig.
Du kan også manuelt søge efter opdateringer ved at vælge Søg efter opdateringer under Hjælp i NVDA-menuen.
Når der manuelt eller automatisk søges efter opdateringer, vil det være nødvendigt at sende nogle informationer til opdateringsserveren for at sikre, at du modtager den rette opdatering til dit system.
Følgende informationer bliver altid sendt: • Aktuelle version af NvDA
 • Version af dit operativsystem
 • Om dit system er 64- eller 32 bit.Tillad at NVDA-projektet indsamler brugsdata om NVDA


Hvis dette er aktiveret, bruger NV Access oplysningerne indsendt under søgning af opdateringer til at spore antallet af NVDA-brugere, herunder bestemte demografiske forhold som operativsystem og oprindelsesland.
Bemærk, at selvom din IP-adresse vil blive brugt til at beregne dit land under opdateringskontrollen, bliver IP-adressen aldrig gemt.
Bortset fra de obligatoriske oplysninger, der kræves for at kontrollere efter opdateringer, er følgende yderligere oplysninger også sendt i øjeblikket: • NVDAs aktuelle sprog
 • Om denne kopi af NVDA er flytbar eller installeret
 • Navn på den aktuelle talesyntese i brug (herunder navnet på tilføjelsesprogrammet, som driveren tilhører)
 • Navn på det aktuelle punktdisplay i brug (herunder navnet på tilføjelsen, som driveren tilhører)
 • Den aktuelle oversættelsestabel (hvis punkt er i brug)Disse informationer hjælper i høj grad NV Access med at prioritere fremtidig udvikling af NVDA.Meddel om ventende opdateringer, når NVDA startes


Hvis denne indstilling er slået til, vil NVDA lade dig installere ventende opdateringer, når NVDA starter, hvis en opdatering venter på installation.
Du kan også manuelt installere de ventende opdateringer fra dialogen “Afslut NVDA”, eller ved at søge efter opdateringer fra menupunktet “Hjælp” i NVDA-menuen.12.1.2. Taleindstillinger (NVDA+Ctrl+v)Indstillingskategorien Tale, som findes i dialogen Indstillinger, rumer valgmuligheder til ændring af talesyntese, samt hvordan talen lyder.
Du kan finde en alternativ, hurtigere måde til styring af taleparametre fra et hvilket som helst sted i afsnittet Ringen af talesynteseindstillinger.Talekategorien indeholder følgende valgmuligheder:Skift talesyntese


Den første mulighed er knappen “Skift…”. Denne knap åbner dialogboksen Vælg talesyntese, der lader dig vælge den aktuelle talesyntese og output-enhed.
Denne dialog åbnes oveni dialogen med NVDAs indstillinger.
Ved at gemme eller kassere dine ændringer, vil du få fokus i NVDAs indstillingsdialog.Stemme


Denne valgmulighed er en combo box med en liste over alle stemmerne tilhørende den aktuelt valgte talesyntese.
Med piletasterne kan du lytte til de enkelte stemmemuligheder.
Venstre-pil og Pil-op fører dig opad i listen, mens Højre-pil og Pil-ned flytter nedad i listen.Variant


Hvis du bruger talesyntesen ESpeak NG, som følger med NVDA, indeholder denne combo box en liste hvorfra du kan vælge den variant, som talesyntesen skal tale med.
eSpeak NGs Varianter minder om forskellige stemmer, idet de får ESpeak NG-stemmen til at tale på lidt forskellige måder.
Nogle varianter lyder som en mand, nogle som en kvinde, andre lyder endda som en frø.
Du kan også ændre denne indstilling, hvis du bruger en talesyntese fra en tredjepart og den understøtter dette.Hastighed


Med denne indstilling kan du ændre hastigheden for den aktuelle stemme.
Det er en skyderkontrol, der går fra 0 til 100, (med 0 som det langsommeste, 100 som det hurtigste).Højere hastighed


Denne indstilling vil markant forøge talehastigheden, hvis denne funktion understøttes af din aktuelle talesyntese.Toneleje


Med denne indstilling kan du ændre tonelejet for den aktuelle stemme.
Det er en skyderkontrol, der går fra 0 til 100, (med 0 som det laveste toneleje og 100 som den højeste).lydstyrke


Det er en skyderkontrol, der går fra 0 til 100, (med 0 som den laveste lydstyrke og 100 som den højeste).Udsving


Denne indstilling er en skyder, som giver mulighed for at bestemme, hvor stort udsving (stigning og fald i tonehøjde) den pågældende talesyntese skal bruge under oplæsning. (Den eneste talesyntese, der p.t. understøtter denne funktion, er eSpeak NG).Automatisk skift af sprog


Med denne check box kan du vælge, om NVDA skal skifte sprog for talesyntesen automatisk, hvis den tekst, der bliver læst op, rummer information om sproget.
Denne indstilling er slået til som standard.Automatisk skift af dialekt


Med denne check box kan du vælge, om NVDA også skal skifte dialekt automatisk i stedet for bare at skifte sprog.
Hvis du fx. læser med den amerikanske stemme, men et dokument er specificeret til at være på britisk engelsk, vil talesyntesen skifte dialekt, hvis denne indstilling er slået til.
Denne indstilling er slået fra som standard.Niveau for sætningstegn og symboler


Tast: NVDA+pHer kan du vælge, hvor mange sætningstegn og andre symboler, der skal udtales som ord.
Hvis du f.eks. sætter niveauet til “alt”, vil alle symboler blive udtalt.
Denne indstilling gælder for alle talesynteser og ikke kun den, der er aktiv i øjeblikket.Brug stemmens aktuelle sprog til behandling af specialtegn og symboler


Med den indstilling, som er slået til som standard, kan du vælge om du vil benytte sproget for den aktuelle stemme til udtale af tegn og symboler.
Hvis du opdager, at NVDA læser tegn og symboler på et forkert sprog med en bestemt talesyntese eller stemme, kan du slå denne indstilling fra for at tvinge NVDA til at benytte sin globale sprogindstilling.Benyt Unicode Consortium data (herunder emoji) under behandling af tegn og symboler


Når denne check box er valgt, vil NVDA benytte yderligere udtaleordbøger til udtale af symboler og tegn.
Disse ordbøger indeholder symboler (særligt emoji) der er angivet af Unicode Consortium som en del af deres Common Locale Data Repository.
Hvis du ønsker, at NVDA skal udtale beskrivelser af emoji ved brug af denne data, skal indstillingen være slået til.
Hvis du derimod bruger en talesyntese, der har denne funktionalitet indbygget, vil det evt. være nødvendigt at slå denne funktion fra.Bemærk: Manuelt tilføjede og redigerede tegnbeskrivelser gemmes som en del af din brugerkonfiguration.
Dette betyder, at dine tilpassede udtaler for emoji vil blive udtalt, uanset om denne indstilling er slået til eller ej.
Du kan tilføje, redigere og fjerne symbolbeskrivelser i NVDAs dialog Udtale af Sætningstegn og Symboler.For at ændre denne indstilling fra hvor som helst, kan du tildele en kommando i Kommandoer under NVDA-menuen>Opsætning>Kommandoer.Ændring af tonehøjde ved store bogstaver


I dette editfelt kan du indtaste et tal for, hvor meget tonehøjden skal ændre sig, når NVDA udtaler et stort bogstav.
Denne værdi er en procentsats. En negativ værdi vil gøre tonehøjden lavere, og en positiv værdi vil gøre den højere.
Hvis du ikke ønsker nogen ændring af tonehøjden, skal du indtaste 0.
Normalt vil NVDA hæve tonelejet, hver gang du får store bogstaver oplæst, men nogle talesynteser understøtter ikke denne funktion.
Hvis dette ikke understøttes af din aktuelle talesyntese, bør du overveje at bruge indstillingen “Sig stort før store bogstaver” og/eller Bip ved store bogstaver.Sig “Stort” før store bogstaver


Denne indstilling er en check box. Når den er markeret, oplæser NVDA ordet “stort” før hvert stort bogstav, når markøren flyttes hen over bogstavet med piletasterne, eller under skrivning.Bip ved stort bogstav


Hvis denne check box er markeret, bipper NVDA hver gang der forekommer et stort bogstav.Brug stavefunktion hvis understøttet


Nogle ord består af kun et bogstav, men udtalen kan være anderledes, afhængigt af om ordet er udtalt som et individuelt bogstav (som når du staver) eller som et helt ord.
For eksempel, på engelsk er “a” både et bogstav og et ord, og det skal udtales forskelligt alt efter sammenhængen.
Denne indstilling giver talesyntesen mulighed for at skelne mellem disse to tilfæld.
De fleste synteser understøtter denne funktion.Denne indstilling bør generelt være slået til.
Nogle Microsoft Speech API synteser anvender dog ikke denne funktion korrekt og opfører sig mærkeligt når indstillingen er slået til.
Hvis du har problemer med udtalen af diverse bogstaver kan du prøve at deaktivere denne indstilling.Forsinkede beskrivelser af tegn ved markørbevægelser


Standard

Deaktiveret
Muligheder

Aktiveret, deaktiveretNår denne indstilling er aktiveret, vil NVDA sige tegnbeskrivelsen, når du flytter markøren tegn for tegn.For eksempel, mens du gennemgår en linje med tegn, når bogstavet “b” læses, vil NVDA sige “Bravo” efter ét sekund.
Dette kan være nyttigt, hvis det er svært at skelne mellem udtale af symboler, eller for hørehæmmede brugere.Tegnets beskrivelse vil ikke blive oplæst, hvis andet tekst udtales, eller hvis du trykker på Ctrl-tasten.12.1.3. Vælg talesyntese (NVDA+Ctrl+S)Talesyntesedialogen, som findes ved at trykke på knappen “Skift…” i indstillingskategorien “Tale”, lader dig vælge hvilken talesyntese NVDA skal bruge.
Så snart du har valgt en talesyntese med piletasterne, kan du trykke Ok og NVDA vil benytte den valgte talesyntese.
Hvis NVDA ikke kan anvende den talesyntese du har valgt, vil NVDA give dig en fejlmeddelelse, og fortsætte med at bruge den tidligere anvendte talesyntese.Talesyntese


Her har du mulighed for at bestemme, hvilken talesyntese NVDA skal benytte til taleoutput.For en liste over de talesynteser, som NVDA understøtter, se venligst afsnittet Understøttede Talesynteser.Der er en særlig indstilling, som altid vil være at finde i denne liste, nemlig “Ingen tale”. Den gør det muligt at benytte NVDA uden nogen som helst form for taleoutput.
Dette kan være nyttigt for dem, der ønsker at bruge NVDA udelukkende med punktskrift eller for seende udviklere, der kun ønsker at bruge Talevisning.Output-enhed


Denne valgmulighed bruges til at bestemme, hvilket lydkort den aktuelt valgte talesyntese skal tale igennem.Lyddæmpningstilstand


Tast: NVDA+shift+DHvis du bruger Windows 8 eller nyere, lader denne indstilling dig vælge, om NVDA skal sænke lydstyrken af andre applikationer, når NVDA taler, eller om NVDA konstant skal sænke lydstyrken imens NVDA kører. • Ingen dæmpning: NVDA vil aldrig dæmpe lydstyrken af andre lydkilder.
 • Dæmp når der udsendes tale og lyde: NVDA vil kun dæmpe lyden, hvis NVDA afspiller lyde eller taler. Dette virker muligvis ikke for alle talesynteser.
 • Altid dæmp: NVDA vil sænke lyden fra alle andre lydkilder, så længe NVDA kører.Denne indstilling er kun tilgængelig, hvis NVDA er installeret.
Det er ikke muligt at understøtte lyddæmpning for midlertidige og flytbare kopier af NVDA.12.1.4. Ringen af talesynteseindstillingerHvis du ønsker hurtigt at ændre taleindstillingerne uden først at skulle åbne dialogboksen med stemmeindstillinger, findes der en række NVDA-kommandoer, der giver mulighed for at flytte mellem de mest almindelige indstillinger for talesyntesen fra et hvilket som helst sted, hvis blot NVDA kører:

Navn Desktop tast Laptop tast Beskrivelse
Flyt til næste talesynteseindstilling NVDA+Ctrl+Højre-pil NVDA+Shift+Ctrl+Højre-pil Flytter til den næste tilgængelige talesynteseindstilling efter den aktuelle og folder rundt til den første indstilling, når du er nået til den sidste
Flyt til forrige talesynteseindstilling NVDA+Ctrl+Venstre-pil NVDA+Shift+Ctrl+Venstre-pil Flytter til den forrige tilgængelige talesynteseindstilling før den aktuelle og folder rundt til den sidste indstilling, når du er nået til den første
Forøg den aktuelle taleindstilling NVDA+Ctrl+Pil-op NVDA+Shift+Ctrl+Pil-op Forøger den synteseindstilling, du i øjeblikket er ved at ændre, fx. forøger hastigheden, vælger den næste stemme, forøger lydstyrken
Formindsk den aktuelle taleindstilling NVDA+Ctrl+Pil-ned NVDA+Shift+Ctrl+Pil-ned Formindsker den synteseindstilling, som du i øjeblikket er ved at ændre fx formindsker hastigheden, vælger den forrige stemme, formindsker lydstyrken


12.1.5. PunktindstillingerIndstillingskategorien “Punkt” i NVDAs indstillingsdialog lader dig vælge, hvordan NVDA skal håndtere forskellige aspekter af punktskrift.
Denne kategori indeholder følgende indstillinger:Skift punktdisplay


Den første mulighed er knappen “Skift…”. Denne knap åbner dialogboksen Vælg punktdisplay, der lader dig vælge det aktuelle punktdisplay.
Denne dialog åbnes oven på dialogen med NVDAs indstillinger.
Ved at gemme eller kassere dine ændringer, vil du få fokus i NVDAs indstillingsdialog.Oversættelsestabel


Den næste indstilling, du kommer til i denne kategori, er combo boxen oversættelsestabel.
I denne combo box finder du punkttabeller for en lang række sprog, punktstandarder og forkortelsesniveauer.
Den valgte tabel vil blive brugt til at oversætte punkt til visning på dit punktdisplay.
Med piletasterne kan du flytte fra den ene punkttabel til den næste på listen.Indtastningstabel


Komplementært til den foregående indstilling er Den næste indstilling combo boxen indtastningstabel.
Den valgte tabel vil blive benyttet til at oversatte det, du indtaster på dit Perkins punkttastatur, til tekst.
Med piletasterne kan du flytte fra den ene punkttabel til den næste på listen.Bemærk, at denne indstilling kun kan bruges, hvis dit punktdisplay har et Perkins punkttastatur og funktionen er understøttet af driveren til displayet.
Hvis indtastning ikke er understøttet af et punktdisplay med tilhørende tastatur, vil dette være noteret i kapitlet Understøttede Punktdisplays.Udvid ordet ved markøren til computer-Braille


Med denne indstilling kan du få ordet under markøren vist i uforkortet computer-braille.Vis markør


Denne indstilling lader dig slå punktmarkøren til og fra.
Denne indstilling anvendes til brug af system- og læsemarkøren, men ikke udvælgelsesindikatoren.Blinkende markør


Denne indstilling gør punktmarkøren i stand til at blinke.
Hvis dette er slået fra, vil markøren konstant forblive i “op” positionen.
Udvælgelsesindikatoren er ikke påvirket af denne indstilling, men vil altid forblive punkt 7 og 8 uden disse punkter blinker.Blinkhastighed for markør (MS)


Denne indstilling er et felt til indtastning af en talværdi. Her har du mulighed for at indtaste markørens blinkhastighed i millisekunder.Markørform til fokus


Denne indstilling lader dig vælge formen (punktmønstret) til brugen af punktmarkøren, når punktmarkøren følger fokus.
Udvælgelsesindikatoren påvirkes ikke af denne indstilling, men vil altid forblive punkt 7 og 8 uden disse punkter blinker.Markørform til læsning


Denne indstilling lader dig vælge formen (punktmønstret) til brugen af punktmarkøren, når punktmarkøren følger læsemarkøren.
Udvælgelsesindikatoren påvirkes ikke af denne indstilling, men vil altid forblive punkt 7 og 8 uden disse punkter blinker.Vis beskeder


Denne indstilling lader dig vælge, hvordan NVDA skal vise beskeder på punkt og om disse skal forsvinde automatisk.Besked vises i (sek)


Denne indstilling er et felt til indtastning af en talværdi, som styrer, hvor længe NVDA-meddelelser vises på punktdisplayet.
Ved et tryk på en markørknap på punktdisplayet, vil beskeden forsvinde. Beskeden vil blive vist igen, såfremt der trykkes en tilsvarende tast.
Denne indstilling vises kun, hvis “Vis beskeder” er indstillet til “Brug timeout”.Punkt følger


Tast: NVDA+Ctrl+tMed denne indstilling kan du vælge, om punktdisplayet skal følge systemfokus/systemmarkøren, om det skal følge navigatorobjektet /læsemarkøren eller begge dele.
Når “automatisk” er valgt, vil NVDA følge systemmarkøren og læsemarkøren som standard.
I dette tilfæld vil NVDA følge læsemarkøren midlertidigt, når brugeren ændre positionen af læsemarkøren, eller når navigatorobjektet ændres. Denne tilstand ophører, når systemmarkøren flyttes eller fokus ændres.
Hvis punkt kun skal følge systemfokus og systemmarkøren, skal indstillingen ændres til “Fokus”.
I dette tilfælde vil punkt ikke følge navigatorobjektet eller læsemarkøren.
Hvis du derimod vil have at punkt følger læsemarkøren, skal du vælge “Læsemarkør”.
I dette tilfælde vil punkt ikke følge systemfokus og systemmarkøren.Læs i afsnit


Hvis du slår denne indstilling til, vil du få vist punkt et afsnit ad gangen i stedet for en linje ad gangen.
Desuden vil kommandoer til forrige og næste linje flytte et afsnit ad gangen.
Det betyder, at du ikke behøver at rulle med displayet for enden af hver linje, selv ikke hvis der er plads til mere tekst på displayet.
Det kan give mulighed for en mere flydende læseoplevelse, når der er tale om store mængder tekst.
Som standard er dette slået fra.Undgå at opdele ord hvis muligt


Hvis denne indstilling er slået til, vil et ord, som er for langt til at være for enden af en punktlinje, ikke blive opdelt.
I stedet vil der optræde nogle blanke tegn for enden af displayet.
Når du ruller displayet videre, kan du læse hele ordet.
Dette kaldes nogle gange for “ombrydning af ord”.
Bemærk, at hvis ordet er for langt til at være på displayet overhovedet, bliver det stadig opdelt.Hvis indstillingen er slået fra, vil så meget af ordet som muligt blive vist, men resten vil blive skåret væk.
Når du så ruller displayet videre, kan du læse resten af ordet.Hvis du slår denne indstilling til, kan det give en mere flydende læsning, men generelt medfører det, at du skal skifte linje på displayet hyppigere.fokuskontekstpræsentation


Denne indstilling giver dig mulighed for at vælge, hvilke kontekstoplysninger NVDA vil vise på punktdisplayet, når et objekt får fokus.
Kontekstoplysninger refererer til hierarkiet af objekter, der indeholder fokus.
For eksempel, når du fokuserer et listeobjekt, er dette liste element en del af en liste.
Denne liste kan være indeholdt i en dialog mv.
Se venligst afsnittet om objektnavigation for at få flere oplysninger om det hierarki, der gælder for objekter i NVDA.Når den er indstillet til at udfylde displayet for kontekstændringer, forsøger NVDA at vise så meget kontekstinformation som muligt på punktdisplayet, men kun for de dele af konteksten, der er ændret.
For eksemplet ovenfor betyder dette, at når du skifter fokus til listen, vil NVDA vise listeemnet på punktdisplayet.
Desuden vil NVDA forsøge at vise, at listeemnet er en del af en liste, hvis der er tilstrækkelig plads tilbage på punktdisplayet.
Hvis du så begynder at flytte gennem listen med dine piletaster, antages det at du er klar over, at du stadig er på listen.
Derfor vil de resterende listeemner, du fokuserer på, kun vise det fokuserede listeemne på displayet.
For at du kan læse konteksten igen (dvs. at du er på en liste, og at listen er en del af en dialog), skal du rulle dit punktdisplay tilbage.Når denne indstilling er indstillet til altid at fylde displayet, vil NVDA forsøge at vise så meget kontekstinformation som muligt på punktdisplayet, uanset om du tidligere har set de samme kontekstoplysninger.
Dette har den fordel, at NVDA vil vise så meget information som muligt på skærmen.
Ulempen er imidlertid, at der altid er en forskel i den position, hvor fokus befinder sig på punktdisplayet.
Dette kan gøre det vanskeligt at skimme en lang liste med emner, for eksempel, da du bliver nødt til løbende at flytte din finger for at finde starten på emnet.
Dette var standardadfærden for NVDA 2017.2 og tidligere.Når du indstiller fokuskontekstpræsentationsfunktionen til kun at vise kontekstoplysningerne, når du ruller tilbage, viser NVDA som standard aldrig kontekstoplysninger på dit punktdisplay.
Således vil NVDA i eksemplet ovenfor vise, at du har fokus på et listeemne.
For at du skal kunne læse konteksten (dvs. at du er på en liste, og at listen er en del af en dialog), skal du rulle dit punktdisplay tilbage.Hvis du vil skifte fokuskontekstpræsentation fra hvor som helst, skal du tildele en brugerdefineret bevægelse eller et tastetryk ved hjælp af dialogboksen Håndter Kommandoer.Afbryd talen, mens du panorerer


Standard

Aktiveret
Muligheder

Aktiveret, deaktiveretDenne indstilling bestemmer, om talen skal afbrydes, når Braille-displayet rulles tilbage/fremad.
Forrige/næste linje kommandoer afbryder altid tale.Igangværende tale kan være en distraktion, mens du læser punktskrift.
Af denne grund er indstillingen aktiveret som standard, hvilket afbryder tale, når du panorerer dit display.Deaktivering af denne indstilling gør det muligt at høre tale, mens du læser punktskrift.12.1.6. Vælg punktdisplay (NVDA+control+a)Denne dialog, der tilgås vha. knappen “Skift…” i NVDAs indstillingsdialog under kategorien “Punkt”, lader dig vælge hvilket punktdisplay NVDA skal benytte.
Når du har valgt dit punktdisplay, kan du trykke på knappen “OK”, hvorefter NVDA vil benytte det valgte display.
Hvis der er en fejl under indlæsning af driveren til det aktuelle display, vil NVDA meddele dette med en besked, og fortsætte med at bruge det tidligere benyttede display, hvis aktuelt.


Punktdisplay[SelectBrailleDisplayDisplay]


Denne kombobox viser dig forskellige muligheder alt efter, hvilke punktdisplay-drivere der er tilgængelige på dit system.
Brug piletasterne til at flytte imellem de forskellige valgmuligheder.Den automatiske indstilling gør det muligt for NVDA at søge og automatisk tilkoble understøttede punktdisplays i baggrunden.
Når denne funktion er slået til, vil NVDA forbinde automatisk med punktdisplayet, hvis det benyttes med Bluetooth eller USB.“Ingen punkt” betyder, at du i øjeblikket ikke bruger noget punktdisplay.Læs venligst afsnittet Understøttede punktdisplays for yderligere oplysninger om understøttede punktdisplays, samt hvilke af disse understøtter automatisk tilkobling.Port


Hvis denne indstilling er tilgængelig, giver den dig mulighed for at vælge, hvilken port eller forbindelsestype du vil benytte for at kommunikere med det punktdisplay, du har valgt.
Det er en kombobox der indeholder de mulige indstillinger for dit display.Som standard søger NVDA automatisk efter den påkrævede port til dit punktdisplay ved brug af automatisk tilkobling, hvilket betyder, at NVDA automatisk vil etablere forbindelse med din enhed ved at scanne computeren for alle tilgængelige USB og Bluetooth enheder koblet til dit system.
For nogle punktdisplays er det dog muligt at vælge direkte, hvilken port du vil bruge.
Almindelige indstillinger er “Automatisk” (hvilket gør at NVDA anvender standardproceduren til valg af porte), “USB”, “Bluetooth” og ældre seriel porte til kommunikation hvis dit display understøtter denne forbindelsestype.Denne indstilling er ikke tilgængelig, hvis dit display kun understøtter automatisk tilkobling.Læs dokumentationen for dit punktdisplay i afsnittet Understøttede punktdisplays for at læse om de mulige tilkoblingsmuligheder og tilgængelige porte.Bemærk: Hvis du forbinder to punktdisplays, der bruger den samme driver til din maskine på samme tid (f.eks. to Seika displays),
vil det ikke i øjeblikket være muligt at fortælle NVDA, hvilket display, der skal benyttes.
Derfor anbefales det, at du kun forbinder ét display af en bestemt type og af et bestemt mærke til din maskine ad gangen.12.1.7. SynIndstillingskategorien “Syn” lader dig aktivere, deaktivere samt konfigurere diverse synshjælpemidler.Bemærk, at disse muligheder kan udvides ved brug af tilføjelsespakker.
Denne kategori indeholder som udgangspunkt følgende:Visuel fremhævning


Indstillingerne her bestemmer adfærden for NVDAs evne til at fremhæve fokuspositionen.
Bemærk, hvis du aktiverer eller deaktiverer fremhævelse ved brug af boksen, vil de andre indstillinger også ændres.
Markerer du denne check box, hvis funktionen er deaktiveret, vil de tre andre forholdsvist vælges.
Hvis du kun vil fremhæve systemfokus, men derimod ikke ønsker at fremhæve navigatorobjektet eller markøren i gennemsynstilstand, vil tilstanden for denne indstilling være delvist markeret.Skærmtæppe


Du kan aktivere skærmtæppet ved at markere “Gøre skærmen sort (aktiveres øjeblikkeligt)”.
En varsel om at skærmen vil blive sort vises.
Før du fortsætter (ved at vælge “Ja”), skal du sikre dig at du kan styre computeren uden en skærm ved brug af tale eller punkt.
Vælg “Nej”, hvis du ikke længere vil anvende skærmtæppet.
Hvis du er sikker, kan du aktivere funktionen ved at vælge “Ja”..
Hvis du ikke vil se denne advarsel, hver gang du aktivererer funktionen, kan du ændre dette i dialogen.
Du kan altid få advarslen til at komme frem igen, hvis du markerer “Vis altid en advarsel, når Skærmtæppe indlæses”.Hvis du vil slå funktionen til og fra ved hjælp af en tastaturkommando eller bevægelse, kan du tildele et tastetryk eller en bevægelse ved at bruge dialogen “Håndter Kommandoer”.Som standard vil en lyd blive afspillet, når NVDA starter og NVDA aktiverer skærmtæppet automatisk.
Du kan ændre denne adfærd ved at fjerne markeringen fra den pågældende boks i indstillingerne.Indstillinger for synshjælpemidler fra tredjeparter


Yderligere synshjælpemidler kan tilføjes via tilføjelsespakker til NVDA.
Når disse tilføjelser indeholder indstillinger, vil de vises i denne indstillingskategori i særskilte grupper.
For understøttede indstillinger, skal du læse dokumentationen for det aktuelle synshjælpemiddel.12.1.8. Tastatur (NVDA+Ctrl+k)Denne indstillingskategori bestemmer hvordan NVDA skal opføre sig, når du benytter et tastatur.
Denne indstillingskategori indeholder følgende indstillingsmuligheder:Tastaturlayout


Denne combo box giver mulighed for at vælge, hvilken type tastaturlayout NVDA skal benytte. De 2 muligheder, der i øjeblikket er inkluderet i NVDA er Desktop og Laptop.Vælg NVDA-funktionstaster


Check boxe i denne liste lader dig vælge, hvilke taster du ønsker at benytte som din NVDA-tast. Her kan du vælge følgende taster: • CAPSLock-tasten
 • Insert-tasten på det numeriske tastatur
 • Den udvidede insert-tast (findes sædvanligvis over piletasterne ved hjem og end-tasterne).Hvis der ikke er valgt nogen tast som NVDA-tast, kan det være umuligt at nå visse NVDA-funktioner.
Derfor vil du få en fejlmeddelelse i indstillingsdialogen.
Når du har svaret OK til fejlmeddelelsen, skal du vælge mindst én tast for at kunne trykk OK eller Anvend og lukke dialogen ordentligt.Sig indtastede tegn


Tast: NVDA+2Når denne funktion er slået til, oplæser NVDA alle de tegn, du skriver på tastaturet.Sig indtastet ord


Tast: NVDA+3Når denne funktion er slået til, oplæser NVDA hvert ord, du skriver på tastaturet.Afbryd tale ved indtastning


Hvis denne indstilling er slået til, vil talen blive afbrudt, hver gang du indtaster et tegn. Dette er slået til som standard.Afbryd talen ved tryk på Enter


Hvis denne indstilling er slået til, vil talen blive afbrudt, når du trykker på Enter. Dette er slået til som standard.Tillad skimlæsning ved Sig Alt


Hvis denne indstilling er slået til, vil en del navigationskommandoer ikke stoppe talen under “Sig alt”. Det gælder fx. Hurtignavigationstaster i gennemsynstilstand eller navigering i linjer og afsnit. I stedet vil NVDA hoppe til den nye position og fortsætte med at læse.Bip hvis der skrives med små bogstaver når Caps Lock er slået til


Når denne indstilling er slået til, vil du høre et advarende bip, hvis et bogstav bliver indtastet med skift-tasten nede, mens Caps Lock er slået til.
Generelt er det utilsigtet, hvis man skriver bogstaver med shift-tasten nede, mens Caps Lock er slået til. Sædvanligvis skyldes det, at man ikke er klar over, at Capslock er slået til.
Derfor kan det være meget rart at blive advaret om det.Sig funktionstaster


Tast: NVDA+4Når denne funktion er slået til, oplæser NVDA alle taster på tastaturet, der ikke er bogstaver, når du trykker på dem. Dette omfatter ligeledes tastekombinationer som Ctrl plus et bogstav.Afspil lyd for stavefejl ved skrivning


Når denne indstilling er aktiveret vil der blive afspillet en lyd, hvis du begår en stavefejl imens du skriver.
Denne indstilling er kun tilgængelig hvis “Annoncér stavefejl” indstillingen er slået til i NVDAs Dokumentformateringsindstillinger i NVDAs indstillinger.Håndter tastetryk fra andre programmer


Med denne indstilling kan du vælge, om NVDA skal behandle tastetryk, der bliver genereret af andre programmer som fx. skærmtastaturer eller talegenkendelsesprogrammer.
Denne indstilling er slået til som standard, men nogle brugere vil måske foretrække at slå den fra, fx. hvis man skriver vietnamesisk med UniKey. I dette tilfælde kan det forårsage indtastning af forkerte bogstaver.12.1.9. Mus (NVDA+Ctrl+m)Denne indstillingskategori kontrollerer indstillinger der lader NVDA spore musen, afspille lyde i forhold til musens koordinater, samt andre muserelaterede indstillinger.
Denne indstillingskategori indeholder følgende indstillingsmuligheder:Oplæs ændringer i musemarkørens form


Når denne check box er markeret, vil NVDA fortælle formen på musemarkøren, hver gang den ændrer sig.
I Windows ændrer musemarkøren form for at videregive visse typer af information som fx. når noget kan redigeres,, når noget er ved at blive indlæst osv. .Følg musen


Tast: NVDA+mNår denne funktion er slået til, oplæser NVDA den tekst, der i øjeblikket befinder sig under musemarkøren i takt med, at musemarkøren flyttes rundt på skærmen. Det giver mulighed for at finde ting på skærmen ved fysisk at bevæge musen, i stedet for at lede efter dem ved hjælp af objektnavigation.Opløsning for tekstenhed


Hvis NVDA er indstillet til at oplæse teksten under musen, når du flytter med den, giver denne indstilling mulighed for at bestemme præcist, hvor meget tekst der skal læses op.
Indstillingsmulighederne er tegn, ord, linje og afsnit.For at ændre opløsning for tekstenhed fra hvor som helst, kan du tildele en kommando via dialogen Håndter Kommandoer.Oplæs rolle når musen flyttes ind over et objekt


Hvis denne check box er markeret, oplæser NVDA rollen (typen) på objektet, når musen bevæger sig ind i det pågældende objekt.Afspil lydkoordinater under flytning af mus


Hvis denne check box er slået til, bipper NVDA under flytning af musen. På den måde kan du følge med i, hvor musen netop nu befinder sig på skærmen.
Jo højere oppe musen befinder sig på skærmen, desto højere bliver tonehøjden af lydsignalet.
Jo længere mod venstre eller højre musen befinder sig på skærmen, desto længere mod venstre eller højre vil lyden blive afspillet (forudsat at du har stereohøjttalere eller hovedtelefoner).Lysstyrke kontrollerer lydstyrke for lydkoordinater


Hvis check boxen “Afspil lydkoordinater under flytning af mus” er slået til, bevirker markering af denne check box, at lydstyrken på biptonen ved lydkoordinaterne bestemmes af, hvor lyst skærmbilledet under musen er.
Denne indstilling er slået fra som standard.Ignorér museinput fra andre applikationer


Denne indstilling lader brugeren ignorere musehandlinger (f.eks. musebevægelse og museklik) udført af andre programmer som TeamViewer og andet software til fjernstyring.
Denne indstilling er slået fra som standard.
Hvis du vælger denne indstilling og du har slået “følg musen” til, vil NVDA ikke annoncere hvad der befinder sig under musen, når musen flyttes af andre applikationer.12.1.10. BerøringsinteraktionDenne indstillingskategori vil kun være tilgængelig på computere, der kører Windows 8 og nyere, samt har mulighed for touch-funktionalitet. Disse indstillinger lader dig konfigurere, hvordan NVDA håndtere berøring af touchskærme.
Denne kategori indeholder følgende indstillinger:Aktivér berøringsinteraktion


Denne indstilling aktivérer NVDAs understøttelse for touchskærme.
Hvis indstillingen er slået til, kan du bruge fingrene til at navigere på en enhed med en touchskærm.
Hvis indstillingen er slået fra, vil almindelige bevægelser på touchskærmen fungere som om NVDA var slået fra.
Denne indstilling kan også slås til og fra ved brug af NVDA+Control+T.Berøringsindtastning


Denne check box lader dig vælge den metode du ønsker at bruge, når du benytter berøringstastaturet.
Hvis denne check box er valgt, kan du indtaste bogstaver blot ved at løfte din finger fra den pågældende tast på tastaturet.
Hvis denne indstilling ikke er valgt, skal du dobbelttrykke med en finger på hvert bogstav, du vil skrive.12.1.11. LæsemarkørDenne kategori benyttes til at konfigurere adfærden for læsemarkøren.
Denne indstillingskategori indeholder følgende indstillingsmuligheder:Følg systemfokus


Tast: NVDA+7Når denne funktion er slået til, bliver læsemarkøren altid placeret i samme objekt som det aktuelle systemfokus, når det ændrer sig.Følg systemmarkør


Tast: NVDA+6Når denne funktion er slået til, flyttes læsemarkøren automatisk til systemmarkørens position, hver gang den flytter sig.Følg musemarkør


Når denne funktion er slået til, følger læsemarkøren musen, når musen flytter sig.Simpel læsetilstand


Når denne funktion er slået til, vil NVDA filtrere de objekter, du kan navigere til. NVDA vil udelukke de objekter, som i almindelighed ikke er af interesse, f.eks. usynlige objekter eller objekter, som kun bruges til layoutformål.For at kunne slå simpel læsetilstand til og fra hvor som helst, tildel et tastetryk til kommandoen ved brug af dialogen Håndter Kommandoer.12.1.12. Objektpræsentation (NVDA+control+o)Denne indstillingskategori benyttes til at bestemme hvor meget information NVDA skal rapportere om kontrolelementer, såsom beskrivelse og positionsinformation osv.
Disse indstillinger bliver som udgangspunkt ikke anvendt, når du er i gennemsynstilstand.
Indstillingerne gælder som udgangspunkt kun for rapportering af fokus, eller når du bruger objektnavigation, men dog ikke, når du læser tekstindhold (f.eks. gennemsynstilstand).Oplys værktøjstips


Dette er en check box der, når den er markeret, bevirker, at NVDA oplyser værktøjstips, når de kommer til syne.
En del vinduer og kontroller viser en lille meddelelse (eller et værktøjstip), når musemarkøren flyttes hen over dem, eller i visse tilfælde når fokus flyttes til dem.Oplys meddelelser


Når denne check box er markeret, oplyser NVDA meddelelser og hjælpeballonerne, når de fremkommer. • Hjælpeballoner ligner værktøjstips med den forskel, at de som regel er større og er tilknyttet systemhændelser såsom at et netværkskabel er fjernet eller muligvis for at henlede opmærksomheden på Windows sikkerhedsproblemer.
 • Toast-meddelelser og bliver vist i handlingscenteret i systembakken, og informerer dig om diverse hændelser (f.eks. hvis en opdatering til Windows er blevet downloadet, en ny e-mail ankommet, osv).Oplys objektets genvejstaster


Når denne check box er markeret, medtager NVDA den genvejstast, der hører til et objekt eller en kontrol, under rapporteringen af det givne element.
Som eksempel kan nævnes filmenuen på en menulinje, der kan have genvejstasten alt+f.Oplys information om objektets placering


Denne indstilling giver dig mulighed for at vælge, om du ønsker at få et objekts position (dvs. 1 af 4) oplyst, når du flytter til objektet med enten fokusnavigation eller objektnavigation.Gæt objektets positionsinformation når utilgængelig


Hvis denne indstilling er valgt, gør den NVDA i stand til at gætte placeringen af et objekt, hvis denne information ellers er utilgængelig for en bestemt kontrol.Når denne indstilling er slåe ttil, vil NVDA rapportere positionsinformation for flere kontroller såsom menuer og værktøjslinjer, men denne information kan dog være en smule upræcis.Oplys objektbeskrivelser


Slå denne check box fra, hvis du ikke ønsker at få en beskrivelse af objektet oplyst sammen med selve objektet (f.eks. søgeforslag eller automatisk oplæsning af dialoger, når de fremkommer, osv).Output for behandlingslinjer


Tast: NVDA+uDenne indstilling bestemmer, hvordan NVDA annoncerer opdateringer af behandlingslinjer.Der er følgende muligheder: • Fra: Ændringer i behandlingslinjer annonceres ikke.
 • Tale: NVDA oplæser behandlingslinjen i procent. Hver gang behandlingslinjen ændrer sig, oplæser NVDA den nye værdi.
 • Bip: Denne mulighed får NVDA til at bippe hver gang behandlingslinjen ændrer sig. Jo højere biptonen er, desto nærmere er behandlingslinjen på at være fuldført.
 • Bip og tal: Indstillingen får NVDA til både at tale og bippe, når en behandlingslinje ændrer sig.Oplys behandlingslinjer i baggrunden


Dette er en indstilling, der, når den er slået til, får NVDA til at rapportere en behandlingslinje, selvom den ikke fysisk er i forgrunden.
Hvis du minimerer et vindue eller skifter til et andet vindue end det, der indeholder behandlingslinjen, bliver NVDA ved med at overvåge den, hvilket gør det muligt for dig at lave andre ting samtidig med, at NVDA overvåger behandlingslinjen.Oplys ændringer i dynamisk indhold


Tast: NVDA+5Skifter indstillingen for rapportering af nyt indhold, især objekter som terminalvinduer og historikfelter i chatprogrammer.Afspil en lyd når auto-forslag vises


Slår annonceringen af auto-forslag når de vises til og fra. Hvis denne indstilling er slået til, vil NVDA afspille en lyd for at indikere dette.
Auto-forslag er en liste af tekstforslag der er baseret på indtastning i bestemte tekstfelter og dokumenter.
Søgefeltet i startmenuen i Windows Vista og nyere vil for eksempel vise en liste af forslag baseret på hvad du skrev.
I nogle editfelter, såsom søgefelter i forskellige Windows 10 apps, er det muligt for NVDA at give dig besked, når automatiske tekstforslag vises når du skriver.
Listen med auto-forslag lukkes, når du bevæger dig væk fra editfeltet, og i nogle tilfælde vil NVDA være i stand til at meddele, når dette sker.12.1.13. InputkompositionDenne indstillingskategori lader dig styre, hvordan NVDA rapporterer input af asiatiske tegn, såsom med IME eller indtastningstmetoder med TextService.
Bemærk, at indtastningsmetoder kan variere meget med hensyn til tilgængelige funktioner, samt hvordan de formidler information. Det vil højst sandsynligt være nødvendigt at konfigurere disse indstillinger for hver indtastningsmetode, så du kan opnå den mest effektive oplevelse, når du skriver.Oplys automatisk alle tilgængelige kandidater


Denne indstilling, der er slået til som standard, giver dig mulighed for automatisk at få alle synlige kandidater rapporteret, når de vises, eller når listen ændres.
Denne indstilling er nyttig for piktografiske indtastningsmetoder, såsom Nykenesisk ChangJie eller Boshiami, eftersom du automatisk kan høre deres symboler og numre og derefter vælge med det samme.
For fonetiske indtastningsmetoder såsom Kinesisk Nyfonetisk, kan det dog være mere hensigtsmæssigt at slå denne indstilling fra, da alle symboler vil lyde ens. Du vil blive nød til at bruge piletasterne og navigere listeelementerne enkeltvis for, at få flere oplysninger fra tegnets beskrivelse.Annoncér valgte kandidat


Denne indstilling lader dig vælge, om NVDA automatisk skal annoncere den valgte kandidat, når en liste af kandidater vises eller du ændrer valget. Indstillingen er slået till som standard.
Dette er nødvendigt når du bruger indtastningsmetoder hvor den valgte kandidat kan ændres ved brug af piletasterne (såsom Kinesisk Nyfoneetisk), men for andre indtastningsmetoder kan det være mere effektivt at skrive med denne indstilling slået fra.
Bemærk, at læsemarkøren stadig vil blive placeret på den valgte kandidat, hvis denne indstilling er slået fra. Dette giver dig mulighed for at oplæse den valgte kandidat ved hjælp af objekt navigation eller læsemarkøren.Medtag altid kort tegnbeskrivelse ved oplysning af kandidater


Denne indstilling lader dig vælge, om NVDA automatisk skal oplæse en kort beskrivelse for hvert tegn i en kandidat, hvis en kandidat er valgt eller når en list vises. Indstillingen er slået til som standard.
Bemærk, at for lokaliteter som kinesisk, er annonceringen af ekstra tegnbeskrivelser for den valgte kandidat ikke påvirket af denne indstilling.
Denne indstilling kan være nyttig for koreansk og japansk indtastningsmetoder.Oplys ændringer i oplæsningsstrengen


Nogle indtastningsmetoder, såsom Kinesisk Nyfonetisk og Nyt ChangJie har en oplæsningsstreng (nogle gange kendt som en forsætningsstreng).
Med denne indstilling kan du vælge, om NVDA skal annoncere nye tegn indtastet i denne oplæsningsstreng.
Denne indstilling er slået til som standard.
Bemærk, at nogle ældre indtastningsmetoder såsom kinesisk ChangJie må ikke bruge oplæsningsstrengen til at holde kompositionstegn, men i stedet direkte bruge kompositionsstrengen. Se venligst den næste indstilling til konfiguration af rapportering af kompositionsstrengen direkte. Se næste indstilling for mulighed for at få annonceret kompositionsstrengen.Oplys ændringer i kompositionsstrengen


Efter at oplæsning eller prekompositionsdata er blevet kombineret til et gyldigt billedskrifttegn, placere de fleste indtastningsmetoder dette symbol i en kompositionsstreng sammen med andre kombinerede symboler for midlertidig opbevaring, indtil disse symboler til sidst bliver indssat i dokumentet.
Denne indstilling bestemmer om NVDA automatisk skal annoncere nye symboler efterhånden som de kommer til syne i kompositionsstrengen.
Denne indstilling er slået til som standard.12.1.14. Gennemsynstilstand (NVDA+Ctrl+b)Denne kategori lader dig bestemme, hvordan NVDA skal håndtere navigation og læsning af komplekse dokumenter såsom en webside.
Indstillingskategorien indeholder følgende indstillinger:Maximum antal tegn på én linje


Denne indstilling bestemmer længden på en linje i gennemsynstilstand (antal tegn).Antal linjer pr. side


Med dette felt kan du indstille, hvor mange linjer du springer ad gangen, når du trykker på Page-up og Page-down.Brug skærmlayout


Tast: NVDA+vMed denne indstilling kan du vælge, om NVDA i gennemsynstilstand skal placere klikbart indhold som links, knapper og felter på hver sin linje, eller om de skal bevares som en del af den løbende tekst, sådan som det bliver vist på skærmen.
Bemærk, at denne indstilling ikke vil påvirke adfærden i Office-programmer herunder Word og Outlook. Disse vil altid benytte skærmlayout.
Hvis denne indstilling er slået til, vil hele sidens opbygning blive vist ligesom på skærmen.
Eksempelvis vil en visuel linje med flere links blive vist som en del af den samlede linje både i talestrømmen og på punktskrift.
Hvis indstillingen deaktiveres, vil ethvert element på siden blive vist på sin egen linje.
Dette kan gøre det nemmere for nogle brugere at navigere på websider.Aktivér gennemsynstilstand ved sideindlæsning


Denne check box lader dig vælge, om gennemsynstilstand skal aktiveres automatisk, når en side indlæses.
Når denne indstilling er deaktiveret, kan gennemsynstilstand stadig aktiveres i dokumenter eller på sider hvor tilstanden er understøttet.
Læs afsnittet Gennemsynstilstand for en liste over understøttede applikationer.
Bemærk, at denne indstilling ikke omfatter tilfæld, hvor gennemsynstilstand er valgfrit (f.eks. Microsoft Word).
Denne indstilling er slået til som standard.Automatisk sig alt efter indlæsning af side


Med denne indstilling kan du slå automatisk læsning til og fra af sider, når de er blevet indlæst i gennemsynstilstand.
Denne indstilling er slået til som standard.Inkluder layouttabeller


Denne indstilling bestemmer, hvordan NVDA håndterer tabeller, som kun er lavet af hensyn til det visuelle layout.
Når den er slået til, vil NVDA håndtere disse tabeller som normale tabeller og indikere dem afhængigt af Dokumentformateringsindstillinger og finde dem med hurtignavigeringskommandoer.
Når indstillingern er slået fra, vil layouttabeller ikke blive indikeret og ikke blive fundet med hurtignavigering.
Tabellernes indhold vil imidlertid stadig blive læst op som normal tekst.
Denne indstilling er slået fra som standard.For at skifte denne indstilling fra hvor som helst, kan du tildele en tastaturkommando ved brug af dialogen Håndter KommandoerKonfigurer annoncering af felter som links og overskrifter


Se venligst indstillingskategorien Dokumentformatering i NVDAs indstillingsdialog for at konfigurere rapportéring for felter så som links, overskrifter og tabeller.Automatisk fokustilstand ved ændring af fokus


Denne funktion gør det muligt automatisk at fremkalde fokustilstand, når fokus ændrer sig.
Hvis du f.eks. befinder dig på en webside, trykker tab og lander i et formularfelt, skifter NVDA automatisk til fokustilstand, hvis denne indstilling er slået til.Automatisk fokustilstand ved flytning af systemmarkør


Når denne indstilling er valgt, er det muligt at få NVDA til at skifte til og fra fokustilstand under flytning med piletasterne.
Hvis du fx flytter ned over en webside med pil-ned og NVDA støder på et editfelt, skifter NVDA automatisk til fokustilstand.
Når du med piletasterne bevæger dig ud af editfeltet, skifter NVDA automatisk tilbage til gennemsynstilstand.Lydindikering af fokus- og gennemsynstilstand


Hvis denne indstilling er slået til, afspiller NVDA en særlig lyd i stedet for at oplæse ændringen.Forhindre alle ikke-NVDA-kommandoer i at nå til dokumentet


med denne indstilling, som er slået til som udgangspunkt, kan du vælge om kommandobevægelser, f.eks. tastetryk, som ikke udgør en NVDA-kommando, og som ikke anses for at være en generel kommando, skal forhindres i at komme videre til det dokument, du har fokus på.
Hvis denne indstilling er slået til, og du f.eks. trykker på bogstavet j, vil tastetrykket blive forhindret i at komme videre til dokumentet, selv om det ikke er en kommando til hurtignavigation, og det heller ikke er sandsynligt, at det er en kommando i selve programmet.
I dette tilfæld vil NVDA få Windows til at afspille en standardlyde, hver gang en kommando forhindres i at nå dokumentet.Placer automatisk systemfokus på fokuserbare elementer


Tast: NVDA+8Denne indstilling bestemmer om systemfokus automatisk skal flyttes til fokuserbare elementer der kan overtage systemfokus (formfelter, links, osv), når du navigerer indhold med gennemsynstilstand. Denne indstilling er deaktiveret som standard.
Ved at deaktivere denne indstilling vil elementer der er valgt med markøren i gennemsynstilstand ikke automatisk få fokus.
Dette kan resultere i hurtigere navigation på nettet og forekomme mere responsivt.
Fokus vil stadig blive opdateret, hvis du trykker på en knap, markere en check box, osv.
Aktivering af denne indstilling kan forbedre oplevelsen på nogle sider, men med risiko for ustabilitet og dårlig ydeevne.12.1.15. Dokumentformatering (NVDA+Ctrl+d)De fleste check boxe i denne indstillingskategori bruges til at angive, hvilke typer formatering, du ønsker oplæst automatisk, når du flytter markøren rundt inden i dokumenter.
Hvis du fx markerer check boxen “oplæs skrifttypenavn”, hører du navnet på skrifttypen, hver gang du med piletasterne bevæger dig hen over tekst med en anden skrifttype.Indstillingerne for dokumentformatering er organiseret i grupper.
Du kan tilpasse annoncering af: • Skrifttype

  • Navn på skrifttype
  • Størrelse på skrifttype
  • Skrifttypeattributter
  • hævet og sænket skrift
  • fremhævelse
  • Fremhævet (markeret) tekst
  • Typografi
  • Farve

 • Dokumentinformation

  • Kommentarer
  • Bogmærker
  • Redaktørændringer
  • Stavefejl
  • Sider og linjeafstand
  • Sidetal
  • Linjenumre
  • Rapportering af linjeindrykning (fra, tale, toner eller både tale og toner) #DocumentFormattingSettingsLineIndentation]
  • Indrykning af afsnit (f.eks. hængende indrykning, indrykning af første linje)
  • Linjeafstand (enkelt, dobbel, osv.)
  • Justering

 • Tabelinformation

  • Tabeller
  • Række- og kolonneoverskræfter (fra, rækker, kolonner, rækker og kolonner)
  • Cellekoordinater
  • Cellekanter (fra, typografier, både farver og typografier)
  • Elementer
  • Overskrifter
  • Links
  • Grafik
  • Lister
  • Bloksitater
  • Grupper
  • Landmærker
  • Artikler
  • Rammer
  • KlikbartFor at slå disse indstillinger til eller fra, uanset hvor du befinder dig, kan du knytte en bevægelse eller et tastetryk til indstillingen med dialogen Håndter kommandoer.Rapportér ændringer i formatering efter markøren


Hvis denne indstilling er slået til, betyder det at NVDA forsøger at spore alle ændringer i formateringen på en linje, når den rapportérers, selvom dette måtte sænke NVDAs hastighed.NVDA vil som standard spore ændringer i formateringen på markørens eller den ubegrænsede markørs position og af og til også på resten af linjen, med mindre hastigheden derved reduceres.Slå denne funktion til ved korrekturlæsning af dokumenter i programmer som Wordpad, hvor formatering har betydning.Rapportering af linjeindrykning


Denne indstilling lader dig konfigurere hvordan linjeindrykning rapporteres.
Denne combo box har fire muligheder. • Fra: NVDA ignorere rapportering af linjeindrykning.
 • Tale: Hvis denne mulighed er valgt og indrykningen ændres, vil NVDA rapportere noget lignende “12 mellemrum” eller “4 tab.”
 • Toner: Hvis denne mulighed er valgt og indrykningen ændres, vil toner rapportere mængden af linjeindrykning.
  Tonens toneleje vil forøges ved hvert mellemrum, og for tab vil tonen forøges fire mellemrum.
 • Både Tale og Toner: Denne mulighed vil læse indrykningen ved brug af begge metoder.12.1.16. Document NavigationDenne kategori lader dig justere forskellige indstillinger der anvendes, når du navigere rundt i dokumenter.Navigering af afsnit


Standard

Håndteret af det aktuelle program
Indstillinger

Standard (Håndteret af det aktuelle program), Håndteret af det aktuelle program, Enkelt linjeskift, Flere linjeskiftDisse indstillinger lader dig bestemme, hvordan du vil navigere gennem afsnit, når du bruger Ctrl+pil op og ned.
De tilgængelige indstillinger er følgende: • Håndteret af det aktuelle program: NVDA vil lade programmet i brug bestemme, hvordan der navigeres mellem afsnit. NVDA vil læse det nye afsnit, når du navigere.
  Denne indstilling fungere bedst, når selve programmet understøtter navigering mellem afsnit. Dette er standardindstillingen.
 • Enkelt linjeskift: Med denne indstilling vil NVDA forsøge at gætte, hvornår et nyt afsnit begynder i en tekst. Dette gøres udelukkende ved brug af blanke linjer, der indsættes i en tekst ved brug af enter-tasten.
  Denne indstilling fungerer bedst, når du læser et dokument i et program, der ikke selv understøtter navigering mellem afsnit.
 • Flere linjeskift: NVDA vil selv forsøge at genkende, når der er afsnit i en tekst. Dette gøres ved hjælp af mindst én blank linje (to tryk på enter-tasten).
  Denne indstilling fungerer bedst, når du arbejder med dokumenter, der anvender blokafsnit.
  Bemærk, at du ikke kan benytte denne indstilling i Microsoft Word eller Outlook, hvis UIA ikke er aktiveret i NVDA-indstillingerne>Avanceret.Du kan skifte mellem disse indstillinger fra hvor som helst, hvis du tilknytter en kommando til funktionen via dialogen Håndter kommandoer.12.1.17. Windows TekstgenkendelseIndstillingerne i denne kategori lader dig konfigurere Windows Tekstgenkendelse.
Denne kategori indeholder følgende indstillinger:Sprog til tekstgenkendelse


Denne combo box lader dig vælge det ønskede sprog til brugen af tekstgenkendelse.12.1.18. Avancerede IndstillingerAdvarsel! Indstillingerne i denne kategori gælder for avancerede brugere. Hvis du ændrer disse, kan NVDA fungere uhensigtsmæssigt.
Du skal kun ændre disse, hvis du ved hvad du laver eller er specifikt instrueret af NVDA-udviklere.Ændring af avancerede indstillinger


for at foretage ændringer af avancerede indstillinger, skal du bekræfte ved at markere boksen at du forstår risikoen ved at ændre disse indstillinger.Gendan standardindstillingerne


Knappen gendanner standardværdierne for disse indstillinger. Dette gælder også, selv hvis boksen ikke er markeret.
Når du har lavet dine ændringer vil du måske gerne vende tilbage til standardindstillingerne på et senere tidspunkt.
Dette kan også være tilfældet, hvis du er usikker og ikke ved om indstillingerne er blevet ændret.


Tillad indlæsning af tilpasset kode fra mappen Developer Scratchpad


Når du udvikler kode for en NVDA-tilføjelse, så er det nyttigt at have muligheden for at afprøve din kode, når du skriver den.
Denne indstilling, hvis slået til, lader dig indlæse tilpasset appModules, globalPlugins, brailleDisplayDrivers og synthDrivers fra en særlig mappe ved navn “Developer Scrachpad” i konfigurationsmappen for din bruger af NVDA.
Tidligere ville NVDA indlæse tilpasset kode direkte fra brugerens konfigurationsmappe uden mulighed for at deaktivere dette.
Denne indstilling er slået fra. Dette vil sikre, at ingen kode kan køres uden brugerens samtykke.
Hvis du ønsker at distribuere kode til andre, skal du gøre dette som en tilføjelsespakke.


Åbn mappen Developer Scratchpad


Denne knap åbner mappen vor du kan placere din kode under udvikling.
Denne knap vil kun være tilgængelig, hvis NVDA tillader indlæsning af tilpasset kode.Registrer hændelser fra UI Automation samt egenskabsændringer


Standard

Automatisk
Indstillinger

Automatisk, selektivt, globaltDenne indstilling ændre, hvordan NVDA registrere og behandler hændelser fra UI Automation Accessibility API.
Denne indstilling har tre muligheder: • Automatisk: “Selektiv” Windows 11 Sun Valley 2 (version 22H2) og nyere, “global” benyttes i alle andre tilfælde.
 • Selektivt: NVDA vil begrænse registreringen af hændelser til systemfokus i de fleste tilfælde.
  Hvis du oplever, at NVDA forekommer langsom, kan du slå denne indstilling til for at se om ydeevnen forbedres.
  Der kan dog forekomme problemer med at spore det aktuelle fokus ved brug af bestemte kontrolelementer, når du kører en ældre version af Windows (f.eks. joblisten og emoji-panelet).
 • Globalt: NVDA registrerer mange UIA-hændelser, der behandles og kasseres i selve NVDA.
  Sporing af fokus kan være mere pålideligt i de fleste tilfælde, men dette har en meget negativ indflydelse på ydelsen, særligt i programmer som Microsoft Visual Studio.


Benyt UI Automation til at få adgang til kontrolelementer for Microsoft Word-dokumenter


Dette bestemmer om NVDA skal benytte UI Automation Accessibility API til at få adgang til Microsoft Word-dokumenter i stedet for den gamle Microsoft Word objektmodel.
Dette omfatter dokumenter åbnet i Microsoft Word og meddelelser i Microsoft Outlook.
Indstillingen indeholder følgende muligheder: • Standard (Hvor det er passende)
 • Kun hvis det er nødvendigt: Bruges i tilfælde, hvor Microsoft Word objektmodellen ikke kan benyttes
 • Hvor det er passende: Microsoft Word version 16.0.15000 eller nyere, eller når Microsoft Word objektmodellen ikke er tilgængelig
 • Altid: Denne mulighed vil benytte UI Automation i Microsoft Word i ethvert tilfælde, selv når understøttelsen for UI Automation ikke er fuldstændig.Understøttelse af Windows-konsol


Standard

Automatisk
Muligheder

Automatisk, UIA, når dette er tilgængeligt, ForældetDenne indstilling bestemmer, hvordan NVDA interagerer med Windows-konsollen, der bruges af kommandoprompt, PowerShell og Windows Subsystem for Linux.
Dette påvirker ikke den moderne Windows Terminal.
I Windows 10 version 1709 tilføjede Microsoft understøttelse af sin UI Automation API til konsollen https://devblogs.microsoft.com/commandline/whats-new-in-windows-console-in-windows-10-fall-creators-, hvilket betyder en markant forbedret ydeevne og stabilitet med skærmlæsere, der understøtter dette.
I situationer, hvor UI Automation er utilgængelig eller kendt for at resultere i en dårligere brugeroplevelse, er NVDAs forældede konsolsupport tilgængelig som en reservemetode.
Boksen har tre muligheder: • Automatisk: Bruger UI Automation i versionen af Windows-konsollen, der følger med Windows 11 version 22H2 og nyere.
  Denne indstilling anbefales og indstilles som standard.
 • UIA, når dette er tilgængeligt: Bruger UI Automation i konsoller, hvis det er tilgængeligt, selv for versioner med ufuldstændige eller fejlagtige implementeringer.
  Selvom denne begrænsede funktionalitet kan være nyttig (og endda tilstrækkelig til dit brug), er brugen af denne mulighed helt på egen risiko, og der vil ikke blive ydet support til den.
 • Forældet: UI Automation i Windows-konsollen vil være fuldstændig deaktiveret.
  Den gamle reservemetode vil altid blive brugt selv i situationer, hvor UI Automation ville give en betydeligt bedre brugeroplevelse.
  Derfor anbefales det ikke at vælge denne mulighed, medmindre du ved, hvad du laver.Brug UIA med Microsoft Edge og andre Chromium-baserede browsere, hvis muligt


Denne indstillinger lader dig vælge, hvorvidt UIA bliver benyttet, når du bruger en Chromium-baseret browser som Microsoft Edge.
Understøttelse af UIA for disse browsere er i begyndelse af udviklingsfasen, og vil derfor muligvis ikke give samme form for tilgængelighed som IA2.
Du kan vælge følgende indstillinger: • Standard (kun når dette er nødvendigt): Dette er standardindstillingen. Dette vil muligvis ændres eftersom teknologien udvikler sig.
 • Kun når dette er nødvendigt: Hvis NVDA ikke kan forbinde til browserprocessen for at bruge IA2 vil UIA automatisk benyttes, hvis UIA er tilgængeligt.
 • Ja: Hvis browseren gør UIA tilgængeligt, vil NVDA bruge dette.
 • Nej: Brug ikke UIA, selv hvis NVDA ikke kan forbinde sig selv med processen. Dette kan være nyttigt, hvis udviklere er i færd med at problemløse IA2 og vil sikre sig, at NVDA ikke benytter UIA.Annotationer


Denne gruppe af indstillinger bruges til at aktivere eksperimentel understøttelse af ARIA-annotationer.
Nogle af disse funktioner er ufuldstændige.For at få et sammendrag af eventuelle annoteringsdetaljer ved systemmarkøren, tryk NVDA+d.Følgende indstillinger er tilgængelige: • Oplys “har detaljer” for strukturerede annoteringer: Denne indstilling giver besked, hvis et objekt har yderligere detaljer i gennemsynstilstand.
  Du kan få en oversigt over detaljerne, hvis du tildeler en kommando til kommandoen “Oplys sammendrag af eventuelle annoteringsdetaljer ved systemmarkøren” via dialogen “Håndtér Kommandoer”.
 • Oplys altid aria-beskrivelse:
  Når kilden af accDescription er aria-description, vil beskrivelsen blive oplyst.
  Dette er brugbart for annotationer på internettet.
  Bemærk:

  • Der er mange kilder for accDescription, hvor flere har blandede eller upålidelig semantik.
   Historisk set, så har hjælpeteknologier ikke været i stand til at kende forskel på diverse kilder for accDescription. Typisk blev dette ignoreret, navnligt pga. af de upålidelige kilder.
  • Denne funktion er under meget tidlig udvikling, hvilket betyder, at funktionaliten ikke er bredt tilgængelig i alle browsere.
  • Denne funktionalitet forventes at virke med Chromium 92.0.4479.0+Benyt UI Automation til at få adgang til kontrolelementer for Microsoft &Excel-regneark, når dette er tilgængeligt


Når denne indstilling er aktiveret, vil NVDA forsøge at benytte Microsoft UI Automation Accessibility API til at få informationer fra kontrolelementer for Microsoft Excel-regneark.
Dette er en eksperimental funktion, og nogle funktioner vil ikke være tilgængelig i denne tilstand.
Du kan f.eks. ikke bruge elementlisten til at vise formularer og kommentarer, og du kan heller ikke benytte bogstavnavigation i gennemsynstilstand til at springe til formularfelter i et regneark.
Denne funktion kan dog forbedre ydeevnen, når du navigere og redigere celler.
Vi anbefaler dog ikke at størstedelen af brugere benytter denne indstilling, men vi ønsker feedback fra brugere med Microsoft Excel build 16.0.13522.10000 eller nyere.
Implementeringen af UIA i Microsoft Excel er under konstant revidering, og ældre versioner af Office end 16.0.13522.10000 vil muligvis ikke vise nok information til at være brugbart.Udtal adgangskoder i alle forbedrede konsoller


Denne funktion bestemmer om tegn udtales ved brug af indstillingen sig indtastede tegn eller sig indtastede ord. Dette kan evt. være nyttigt i situationer hvor skærmen ikke opdateres (som ved indtastning af adgangskoder i konsolvinduer), i nogle terminalprogrammer som Windows-konsollen med understøttelse for UIA aktiveret og Mintty.
På grund af sikkerhedsårsager bør denne indstilling forblive deaktiveret.
Du kan dog ønske at aktivere indstillingen, hvis du oplever problemer med udtale af indtastede ord og tegn eller arbejder i et sikkert miljø.Benyt forbedret understøttelse af indtastede tegn i forældede Windows-konsoller, når denne er tilgængelig


Denne indstilling aktivere en alternative metode til at opdage indtastede tegn i forældede Windows-konsoller.
Selvom denne indstilling kan forbedre ydeevnen og forhindre at noget konsolindhold staves, kan denne indstilling forekomme inkompatibel med nogle terminalprogrammer.
Denne funktion kan aktiveres i Windows 10 version 1607 og nyere versioner af Windows 10, hvor UI Automation ikke er tilgængelig.
Advarsel: Med denne indstilling aktiveret vil indtastede tegn, der ikke vises på skærmen såsom adgangskoder ikke blive undertrykket.
I usikre miljøer, kan du midlertidigt deaktivere sig indtastede tegn og sig indtastede ord under indtastning af adgangskoder.Diff-algoritme


Denne indstilling styrer, hvordan NVDA skal bestemme teksten, der skal udtales i terminaler.
Der er følgende indstillinger: • Automatisk: Denne mulighed gør at NVDA vil foretrække Diff Match Patch i de fleste tilfælde. I problematiske programmer vil NVDA falde tilbage på Difflib, såsom ældre versioner af Windows-konsolprogrammer og Mintty.
 • Diff Match Patch: Denne mulighed får NVDA til at beregne ændringer i terminaltekst efter tegn, selv hvis dette ikke forekommer hensigtsmæssigt.
  Dette kan forbedre ydelsen, når der skrives store mængder tekst til konsollen, og muliggøre mere nøjagtig rapportering af ændringer foretaget midt på linierne.
  Indstillingen kan dog i nogle tilfælde forårsage, at læsning af ny tekst i programmet vil blive oplæst på en uhensigtsmæssig måde. Læsningen af den nye tekst kan forekomme inkonsekvent eller som om at talen hakker.
 • Difflib: Denne indstilling får NVDA til at beregne ændringer til terminalens tekst pr. linje.
  Dette er identiskt med NVDAs adfærd i NVDA 2020.4 og tidligere.
  Indstillingen kan forbedre læsning af ny tekst i nogle tilfælde.
  Dette vil dog gøre, at teksten foran systemmarkøren vil blive læst, når du indsætter eller sletter tekst midt på en linje i terminaler.


Sig ny tekst i Windows-terminaler via


Standard

Diffing
Muligheder

Diffing, UIA-meddelelserDenne indstilling bestemmer, hvordan NVDA skal opfatte teksten i et terminalvindue som “ny” (og henholdsvis, hvad der skal læses op, når indstillingen “Dynamisk indhold” er slået til) i Windows Terminal og WPF Windows Terminal brugt i Visual Studio 2022.
Det påvirker ikke adfærden i Windows-konsollen (conhost.exe).
Der er tre muligheder: • Standard: Denne indstilling er i øjeblikket det samme som “diffing”, men dette formodes at blive ændret, når udviklingen af UIA-meddelelser er skredet længere frem.
 • Diffing: Denne indstilling benytter den valgte diff-algoritme til at kalkulere ændringerne, hver gang terminalen gengiver den nye tekst.
  Dette er identisk med NVDAs adfærd i 2022.4 og ældre.
 • UIA-meddelelser: Denne mulighed gør, at Windows-terminalen bestemmer, hvilken tekst der anses som “ny”.
  Dette skulle markant forbedre ydeevnen og stabiliteten af Windows Terminal, men denne funktion er endnu ikke færdig.
  Især indskrevne tegn, der ikke vises på skærmen (såsom adgangskoder) rapporteres, når denne indstilling er valgt.
  Dette kan dog medføre, at lange output af tekst på over 1.000 tegn muligvis ikke oplæses nøjagtigt.Forsøg at annullere tale for udløbne fokushændelser


Denne indstilling gør det muligt for NVDA at forsøge på at annullere tale for udløbne fokushændelser
Som et eksempel kan hurtig navigation gennem GMail i Chrome forårsage, at NVDA oplæser forældede informationer.
Denne indstilling er automatisk aktiveret som standard i NVDA 2021.1.


Interval for markøren (i MS)


Denne indstilling lader dig konfigurere hvor mange millisekunder NVDA skal vente på systemmarkøren (indsættelsesmarkøren) i redigerbare tekstfelter.
Hvis du opdager, at NVDA har problemer med at følge systemmarkøren (f.eks. hvis NVDA konsekvent er et tegn bagud eller gentager linjer), kan du forøge denne værdi.Oplys gennemsigtige farveværdier


Denne indstilling lader NVDA oplyse, når farver er gennemsigtige. Dette er brugbart, hvis man er ved at udvikle en tilføjelse eller et app-modul, der har til hensigt at forbedre brugeroplevelsen for tredjepartsprogrammer.
Nogle GDI-applikationer vil fremhæve tekst med en baggrundsfarve. NVDA (via display model) vil forsøge at oplyse farven.
I nogle tilfælde kan det være, at tekstens baggrund er fuldstændig gennemsigtig, hvor selve teksten befinder sig i lag på et andet gui-element.
Med flere historisk populære GUI API’er kan teksten gengives med en gennemsigtig baggrund, men visuelt er baggrundsfarven nøjagtig.


Aktiverede logningskategorier


Check boxene i denne liste lader dig vælge, hvilke logningskategorier der skal benyttes under skrivning af NVDAs logfil.
Logning af disse hændelser kan resultere i lavere ydeevne og store logfiler.
Slå kun dette til, hvis du er blevet bedt om det af en NVDA-udvikler (f.eks. for at finde ud af, hvorfor et punktdisplay ikke fungere som forventet).Afspil en lyd, når fejl opstår


Denne indstilling lader dig vælge om NVDA skal afspille en lyd, når fejl logføres.
Ved at vælge “Kun i testversioner af NVDA”, vil NVDA kun afspille lyden, hvis din version er en testversion (alpha, beta eller NVDA køres fra kildekoden). Denne indstilling er standard.
Ved at vælge “Ja” vil en lyd afspilles, uanset din version af NVDA.12.2. Yderligere indstillingerUdover NVDAs indstillingsdialog, indeholder menuen “Opsætning” under NVDA-menuen yderligere indstillinger, der beskrives nedenfor.12.2.1. UdtaleordbøgerMenuen Udtaleordbøger, som findes i menuen Opsætning, indeholder dialogbokse, der giver mulighed for at styre, hvordan NVDA udtaler bestemte ord eller tekstbidder.
Der er i øjeblikket 3 typer af udtaleordbøger.
Disse er: • Standard: Reglerne i denne ordbog gælder for al tale i NVDA.
 • Stemme: Regler i denne ordbog gælder for den talesyntesestemme, der i øjeblikket er i brug.
 • Midlertidig: Regler i denne ordbog gælder for al tale i NVDA, dog kun for den aktuelle session. Disse regler er midlertidige og forsvinder, næste gang NVDA genstartes.Du kan tilknytte kommandoer med dialogen Håndter Kommandoer, hvis du gerne vil have let adgang til at kunne åbne disse ordbøger fra hvor som helst.Alle ordbogsdialogerne indeholder en liste med regler, som bruges under behandling af talen.
Dialogboksen indeholder også knapperne Tilføj, Redigér, Fjern og Fjern alle.For at tilføje en ny regel til ordbogen skal du vælge knappen Tilføj, udfylde felterne i den dialogboks, der fremkommer, og derefter trykke Ok.
Den nye regel vises derefter i regellisten.
Men for at være helt sikker på, at din regel virkelig bliver gemt, skal du trykke Ok for at lukke ordbogsdialogen helt, når du er færdig med at tilføje/redigere regler.Med reglerne i NVDAs udtaleordbøger kan du lave tegnene i en tekststreng om til nogle andre.
Et enkelt eksempel kunne være, at du ville have, at NVDA sagde ordet frø hver gang der stod fugl.
Den nemmeste måde at gøre det på, er at skrive ordet fugl i dialogboksen Tilføj regel i feltet Mønster, og derefter at skrive ordet frø i feltet Erstatning.
Du kan også lave en beskrivelse af reglen i feltet Kommentar (som fx: ændrer fugl til frø).NVDAs udtaleordbøger er imidlertid langt mere righoldige på muligheder end blot at kunne erstatte tekst.
Dialogen “Tilføj regel” indeholder også en check box til at bestemme, om du ønsker reglen skal være følsom for store og små bogstaver (altså om NVDA skal gøre forskel på, om bogstaverne er store eller små.
NVDA gør som standard ikke forskel på store og små bogstaver).Endelig er der et sæt radioknapper, som du kan bruge til at fortælle NVDA, hvorvidt dit søgemønster skal gælde overalt, om det kun skal bruges som et helt ord, eller om det skal behandles som et regulært udtryk (regular expression).
Hvis du sætter mønsteret til kun at gælde for hele ord, betyder det, at mønsteret kun vil blive erstattet, hvis mønstret ikke forekommer som en del af et længere ord.
Dette er eksempelvis tilfældet, hvis de tegn, der kommer før eller efter, ikke er et bogstav, alfanumerisk tegn eller et understregningstegn eller hvis der ingen tegn er tilstede som en del af mønstret.
Hvis du med eksemplet fra før vil erstatte ordet “fugl” med “frø”, og det kun skulle gælde som et helt ord, ville det ikke komme til at gælde ord som “fugle” eller “sommerfugl”.Et regulært udtryk er en række af specielle symboler, som sætter dig i stand til at søge på mere end et tegn ad gangen, at søge udelukkende på tal eller udelukkende på bogstaver for blot at nævne nogle få eksempler.
Regulære udtryk bliver ikke beskrevet nærmere i denne brugervejledning.
For en introduktion til regulære udtryk, læs [https://docs.python.org/3.7/howto/regex.html].12.2.2. Udtale af sætningstegn og symbolerDenne dialog giver dig mulighed for at bestemme, hvordan sætningstegn og andre symboler skal udtales, samt på hvilket niveau de skal udtales.Det sprog, som du redigerer udtale af symboler for, bliver vist i dialogens titellinje.
Bemærk, at denne dialog følger indstillingen “Brug stemmens sprog til behandling af symboler og tegn”, som kan findes i indstillingskategorien Stemme i NVDAs indstillingsdialog; D.v.s., den bruger den aktuelle stemmes sprog og ikke NVDAs globale sprog, når denne indstilling er slået til.For at ændre et symbol, skal du først vælge det i listen med symboler.
Du kan filtrere listen ved at indtaste symbolet eller en del af symbolets erstatning i det tilsvarende felt. • I feltet erstatning, kan du skrive den tekst du vil have læst i stedet for det oprindelige symbol.
 • I feltet niveau, kan du justere det laveste symbolniveau dette symbol skal udtales ved.
 • Med feltet “Send selve symbolet til talesyntese” kan du specificere, hvornår symbolet selv, i modsætning til erstatningsteksten, skal sendes til talesyntesen.
  Dette kan være nyttigt, hvis tegnet får talesyntesen til at holde en pause eller ændre på tonehøjden.
  F.eks., et komma kan få talesyntesen til at holde en pause.
  Der er tre muligheder:

  • Aldrig: Send aldrig selve symbolet til talesyntesen.
  • Altid: Send altid selve symbolet til talesyntesen.
  • Kun under symbolets niveau: Send kun det aktuelle symbol, hvis det indstillede symbolniveau er lavere end symbolets niveau.
   Du kan f.eks. bruge dette til at få erstatningsteksten for et symbol udtalt uden pause ved højtesymbolniveauer og stadig få indikeret symbolet ved hjælp af en pause på lavere niveauer.Du kan tilføje nye symboler ved at trykke på Tilføj-knappen.
I den dialog, som fremkommer, skal du indtaste symbolet og trykke på Enter.
Du kan så ændre felterne for det nye symbol, præcist som med andre symboler.Du kan fjerne et symbol, som du tidligere har tilføjet, ved at trykke på Fjern-knappen.Når du er færdig, skal du trykke på OK-knappen for at gemme dine ændringer, eller Annuller-knappen for at kassere dem.I tilfælde af komplekse symboler skal feltet Erstatning muligvis omfatte nogle gruppereferencer for den matchede tekst. F.eks. et mønster, der skal matche til en hel dato, vil det være nødvendigt at inkludere \1, \2, og \3 i feltet, hvorefter erstatningen ville blive ændret til den tilsvarende del af den pågældende dato.
Normale omvendte skråstreger (\) skal derfor skrives to gange, f.eks. “a\\b” skal indtastes for at få “a\b” erstattet.12.2.3. Håndter KommandoerI denne dialog kan du tilpasse kommandoer for de forskellige NVDA-funktioner (taster på tastaturet, knapper på et punktdisplay osv.)Du får kun vist de kommandoer, som er tilgængelige på det tidspunkt, hvor du åbner dialogen.
Hvis du fx. vil tilpasse kommandoer til gennemsynstilstand, skal du åbne dialogen, mens NVDA er i gennemsynstilstand.Trævisningen i denne dialog viser alle de tilgængelige NVDA-kommandoer grupperet efter kategori.
Du kan filtrere dem ved at indtaste et eller flere ord fra kommandoens navn i editfeltet “Filtrer efter” i en hvilken som helst rækkefølge.
Hvis en kommando er tilknyttet en bevægelse eller tastaturkommando, bliver den vist neden under kommandoen.For at tilføje en bevægelse eller et tastetryk til en kommando skal du vælge kommandoen og så trykke på Tilføj-knappen.
Derefter skal du udføre den tilsvarende handling, du vil knytte til kommandoen, fx. trykke på en tast på tastaturet eller en knap på punktdisplayet.
Ofte kan en bevægelse eller et tastetryk fortolkes på mere end én måde.
I det tilfælde kommer der en menu til syne, hvor du kan vælge den mulighed, du vil have.
Hvis du fx. trykker på en tast på tastaturet, kan det være, at tastetrykket skal være specifikt for enten Desktop-layout eller laptop-layout eller gælde for alle tastatur-layouts.Hvis du vil fjerne et tastetryk eller bevægelse fra en kommando, så vælg den pågældende kommando og tryk på Fjern-knappen.Kategorien “Emulerede tastaturtryk” indeholder kommandoer, der lader dig emulere almindelige tastaturtryk.
Disse kommandoer kan benyttes til at kontrollere systemets tastatur direkte fra dit punktdisplay.
For at tilføje en af disse taster, kan du vælge ovennævnte kategori og vælge “Tilføj”.
Herefter skal du trykke den tast, som du ønsker at emulere.
Den emulerede tast vil herefter vises i kategorien “Emulerede tastaturtryk” og du kan tildele en kommando som beskrevet ovenfor.Bemærk: • Emulerede tastaturtryk skal have en kommando tildelt, før du kan gemme dine indstillinger.
 • En kommando der benytter en funktionstast kan ikke tildeles et emuleret tastaturtryk uden
  funktionstast. F.eks. hvis man indstiller det emulerede tastaturtryk “A” til kommandoen “Control+M”, ville dette forårsage at
  programmet kun modtager Control+A.Når du er færdig med dine ændringer, så tryk OK for at gemme dem eller Annuller for at kassere dem.12.3. Gemme og genindlæse konfigurationenSom standard gemmer NVDA dine indstillinger automatisk.
Du skal dog være opmærksm på, at denne indstilling kan ændres under de generelle indstillinger i menuen Indstillinger.
Ved at aktivere “Gem konfiguration” i NVDAs hovedmenu, kan du altid gemme dine indstillinger manuelt.Hvis du laver fejl i dine indstillinger og ønsker at vende tilbage til de gemte indstillinger, vælger du “Vend tilbage til gemt konfiguration” i NVDAs hovedmenu.
Du kan også nulstille dine indstillinger til de oprindelige fabriksindstillinger ved at vælge dette menupunkt under NVDA-menuen.Følgende NVDA-genvejstaster kan være nyttige:

Navn Desktop-tast Laptop-tast Beskrivelse
Gem konfiguration NVDA+Ctrl+c NVDA+Ctrl+c Gemmer dine aktuelle indstillinger, så de ikke går tabt, når du afslutter NVDA
Vend tilbage til konfiguration NVDA+Ctrl+r NVDA+Ctrl+r Gendanner de indstillinger, som NVDA havde, da du senest gemte NVDAs konfiguration


12.4. IndstillingsprofilerNogle gange kan det være praktisk at have NVDA indstillet forskelligt i forskellige situationer.
Det kan fx. være, at du vil have annoncering af indrykning slået til, mens du skriver og annoncering af skrifttype slået til, mens du læser korrektur.
Med NVDA kan du gøre dette ved hjælp af indstillingsprofiler.En indstillingsprofil indeholder kun de ændringer, som du laver, mens du tilpasser profilen.
De fleste indstillinger kan ændres i en indstillingsprofil, undtagen dem, som findes i indstillingskategorien “Generelt” i NVDAs indstillingsdialog. Disse indstillinger gælder for hele NVDA.indstillingsprofiler kan aktiveres manuelt fra en dialog eller via tildelte kommandoer.
De kan også aktiveres automatisk ved hjælp af en såkaldt udløser såsom at skifte til et bestemt program.12.4.1. Grundlæggende styringDu kan styre indstillingsprofiler ved at vælge menupunktet indstillingsprofiler i NVDA-menuen.
Du kan også gøre dette ved hjælp af en tastaturkommando: • NVDA+Ctrl+p: Vis dialogen indstillingsprofilerDet første felt i denne dialog er en liste, hvor du kan vælge en af profilerne.
Når du åbner dialogen, er den profil, som du i øjeblikket redigerer, i fokus.
Der bliver også vist yderligere oplysninger om andre profiler. Du kan se, om de bliver aktiveret manuelt eller via en udløser, og om de er ved at blive ændret.Hvis du vil omdøbe eller slette en profil, skal du trykke på henholdsvis Omdøb- eller Sletknappen.Tryk på Luk-knappen for at lukke dialogen.12.4.2. Opret en profilHvis du vil oprette en profil, så tryk på Ny-knappen.I Ny-dialogen kan du indtaste et navn på profilen.
Du kan også vælge, hvordan profilen skal bruges.
Hvis du kun vil bruge profilen manuelt, skal du vælge “manuel aktivering”, hvilket iøvrigt er standard.
Ellers kan du vælge en udløser, som skal aktivere profilen automatisk.
For nemheds skyld, hvis du ikke har givet profilen et navn, vil den automatisk blive tildelt et passende navn, når du vælger en udløser.
Se nedenfor for flere oplysninger.Når du trykker OK, bliver profilen oprettet, og dialogen indstillingsprofiler bliver lukket, så du kan tilpasse profilen.12.4.3. Manuel aktiveringDu kan aktivere en profil manuelt ved at vælge profilen og trykke på knappen “manuel aktivering”.
Når profilen er aktiveret, kan andre profiler stadigvæk blive aktiveret automatisk på grund af en udløser, men indstillinger i den profil, du har aktiveret manuelt, vil overtrumfe de andre.
For eksempel, hvis en profil er tilknyttet det aktuelle program, og annoncering af links er slået til i den profil, men slået fra i den manuelt aktiverede profil, vil links ikke blive annonceret.
Hvis du imidlertid har ændret stemmen i den automatiske profil, men ikke i den manuelle profil, vil stemmen i den automatiske profil blive brugt.
De indstillinger, du ændrer, vil blive gemt i den manuelle profil.
Hvis du vil deaktivere en profil, som du har aktiveret manuelt, så vælg profilen i dialogen indstillingsprofiler, og tryk på knappen “Manuel deaktivering”.12.4.4. UdløsereVed at trykke på knappen Udløsere i dialogen indstillingsprofiler kan du komme til at redigere de profiler, som skal aktiveres ved hjælp af forskellige udløsere.Listen viser de udløsere, som du kan bruge, nemlig: • aktuelle program: Bliver udløst, når du skifter til det aktuelle program.
 • Sig alt: Bliver udløst når du udfører “Sig alt”-kommandoen.For at vælge hvilken profil der skal aktiveres automatisk af en udløser skal du først vælge en udløser og derefter vælge en profil fra profillisten.
Du kan vælge (standardkonfiguration), hvis du ikke vil bruge nogen speciel profil.Tryk på Luk-knappen for at komme tilbage til dialogen indstillingsprofiler.12.4.5. Rediger en profilHvis du har aktiveret en profil manuelt, vil alle de ændringer, du foretager, blive gemt i denne profil.
Ellers vil de indstillinger, du ændrer, blive gemt i den profil, der sidst er blevet aktiveret af en udløser.
For eksempel, hvis du har knyttet en profil til Notesblok-programmet, og du skifter til Notesblok, vil alle de indstillinger, du ændrer, blive gemt i denne profil.
Endelig, hvis der ikke er aktiveret nogen speciel profil, hverken manuelt eller via en udløser, vil de indstillinger, du ændrer, blive gemt i standardkonfigurationen.Hvis du vil ændre i den profil, som er tilknyttet “Sig alt”-kommandoen, skal du aktivere profilen12.4.6. Slå udløsere fra midlertidigtEn gang imellem kan det være nyttigt at kunne slå alle udløsere fra.
Det kan fx. være, hvis du vil redigere en manuelt aktiveret profil eller standardkonfigurationen uden at blive forstyrret af automatiske profiler.
Du kan gøre dette ved at markere check boxen “Slå alle udløsere fra midlertidigt” i dialogen indstillingsprofiler.For at slå udløsere fra hvor som helst, tildel et tastetryk ved at benytte dialogen kommandoer.12.4.7. Aktivering af profiler ved brug af tastaturkommandoerFor hver indstillingsprofil du opretter, kan du herefter tildele en tastaturkommando til at aktivere den fra hvor som helst.
Som standard har ingen indstillingsprofil tildelte kommandoer.
Du kan tildele tastaturkommandoer ved at bruge dialogen Kommandoer.
Hver profil har et emne under kategorien “Indstillingsprofiler”.
Hvis du omdøber en profil, vil kommandoen stadig forblive tilgængelig.
Hvis du sletter en profil, vil tildelte kommandoer ligeledes fjernes.12.5. Placering af indstillingsprofilerFlytbare versioner af NVDA opbevarer alle indstillinger og tilføjelsesprogrammer i en mappe med navnet userConfig, som findes i NVDA-mappen.Installerede versioner af NVDA opbevarer alle indstillinger og tilføjelsesprogrammer i en bestemt NVDA-mappe, som findes i din Windows brugerprofil.
Det betyder, at alle brugere på systemet kan have hver sine NVDA-indstillinger.
Du kan åbne din egen konfigurationsmappe fra hvor som helst ved at tildele en kommando til den ved brug af dialogen Kommandoer.
Hvis du har NVDA installeret, kan du finde mappen med dine NVDA-indstillinger ved at gå til Start-menuen og derefter Programmer -> NVDA -> Udforsk mappen med bruger-indstillinger.De indstillinger, som NVDA bruger ved kørsel på logon-skærmen eller skærmbilledet i forbindelse med brugerkonto-kontrol findes i mappen systemConfig i NVDAs installationsmappe.
Det er normalt ikke nødvendigt at ændre disse indstillinger.
Hvis du vil ændre indstillingerne, som NVDA benytter på logon-skærmen eller skærmbilledet i forbindelse med brugerkonto-kontrol, skal du sætte NVDAs indstillinger, som du ønsker dem, mens du er logget ind på dit Windows-system. Aktivér derefter knappen til kopiering af dine indstillinger til logon-skærmen i den generelle indstillingskategori.13. Ekstra værktøjer13.1. LogviserLogvisning, der findes under Værktøjer i NVDA-menuen, giver mulighed for at gennemse al output, der indtil nu og fra NVDA blev startet er blevet gemt i loggen.
Brug NVDA+F1 til at åbne logvisning samt vise udviklerinformation for det aktuelle navigatorobjekt.Udover muligheden for at gennemse indholdet, er det også muligt at gemme en kopi af logfilen eller genopfriske viseren, så det seneste output fra logvisningen blev startet er den, der vises.
Disse funktioner kan findes under viserens Log-menu.13.2. TalevisningAf hensyn til seende software-udviklere og personer, der ønsker at demonstrere NVDA for seende indeholder NVDA et flydende vindue, der giver mulighed for at se al den tekst, som NVDA i øjeblikket læser op.Talevisning slås til ved at markere menupunktet “Talevisning” under Værktøjer” i NVDA-menuen.
Fjern markeringen fra punktet for at slå det fra.Vinduet til talevisning viser en check box med navnet “Vis talevisning ved opstart”.
Hvis denne er valgt, vil talevisning automatisk åbnes når NVDA startes.
Dette vindue vil altid forsøge at åbne med samme dimensioner og samme placering, som de var, da vinduet blev lukket.Så længe talevisning er slået til, opdateres den konstant med den tekst, der netop nu læses op.
Hvis du klikker i viseren, eller hvis den får fokus, stoppes opdateringen dog midlertidigt, så det er muligt at markere eller kopiere det aktuelle indhold.Hvis du gerne vil kunne slå talevisning til og fra, uanset hvor du befinder dig på computeren, kan du tilknytte en bestemt bevægelse eller et tastetryk med dialogen “Håndter kommandoer”.13.3. PunktskriftsviserAf hensyn til seende software-udviklere og personer, der ønsker at demonstrere NVDA for seende indeholder NVDA et flydende vindue, der giver mulighed for at se al den tekst, som NVDA i øjeblikket læser op gengivet som punktskrift visuelt på skærmen.
Denne funktion kan bruges samtidigt med et fysisk punktdisplay, hvor mængden af punktceller på skærmen vil tilpasse sig det aktuelt tilkoblede display.
Når funktionen er aktiveret, vil vinduet konstant blive opdateret med den punktskrift, som NVDA gengiver.Punktskriftsviseren slås til ved at markere menupunktet “Punktskriftsviser” under Værktøjer” i NVDA-menuen.
Fjern markeringen fra punktet for at slå det fra.Fysiske punktdisplays har typisk knapper til at panorere displayet frem og tilbage. For at tildele kommandoer til disse funktioner, når punktskriftsviseren benyttes, skal du tildele dem via kommandoer for kommandoerne “Ruller punktdisplay tilbage” og “Ruller punktdisplay fremad”.Vinduet til punktskriftsviseren viser en check box med navnet “Vis punktskriftsviser ved opstart”.
Hvis denne er valgt, vil viseren automatisk åbnes når NVDA startes.
Dette vindue vil altid forsøge at åbne med samme dimensioner og samme placering, som de var, da vinduet blev lukket.Dette vindue indeholder desuden en check box kaldet “Hold musen over for at flytte til den pågældende celle”.
Hvis denne indstilling er valgt, vil dette simulere markørknapper og fungere, som havde du trykket på en knap over en punktcelle.
Denne funktion benyttes ofte, når du skal flytte markøren eller udføre en handling på en kontrol.
Dette kan eksempelvis være nyttigt, når du skal bekræfte om NVDA er i stand til at flytte til en bestemt celle.
For at forhindre at NVDA utilsigtet flytter til celler, vil kommandoen være forsinket.
Musen skal holdes over cellen, indtil cellen bliver grøn.
Cellen starter som en lysegul farve, overgår til orange og bliver pludselig grøn.For at aktivere og deaktivere punktviseren fra hvor som helst, kan du tildele en kommando til funktionen i dialogen “Håndter Kommandoer”.13.4. Python-konsolPython-konsollen, der er at finde i menuen “Værktøjer” i NVDA-menuen fungerer som et udviklingsværktøj. Dette værktøj kan benyttes til generel fejlfinding, undersøgelse af interne komponenter i NVDA eller tilgængeligheden af en applikation.
For yderligere information, læs NVDA Developer Guide.13.5. Styring af tilføjelsesprogrammerDu kan administrere dine tilføjelsesprogrammer til NVDA ved at gå til “Administrer tilføjelsesprogrammer” under Værktøjer i NVDA-menuen. Dette værktøj giver dig mulighed for at installere tilføjelser til skærmlæseren, samt afinstallere, aktivére eller deaktivére tilføjelserne.
Disse pakker kan indeholde tilpasset kode der kan ændre eller tilføje funktionalitet i NVDA, såsom understøttelse af bestemte talesynteser eller punktdisplays. Pakkerne er udgivet og bliver stillet til rådighed af fællesskabet.Under Styring af tilføjelsesprogrammer kan du finde en liste over alle de tilføjelser, du har installeret på nuværende tidspunkt i din NVDA brugerkonfiguration.
Navnen på pakken, versionen og forfatter er vist for hvert tilføjelsesprogram, men du kan læse mere information om tilføjelsen ved at trykke på knappen “Om tilføjelsesprogram”.
Hvis der er en tilgængelig hjælpetekst til et tilføjelsesprogram, kan du se den ved at trykke på knappen “Hjælp til tilføjelsesprogram”.For at se efter og hente tilføjelsesprogrammer, som er tilgængelige online, skal du trykke på knappen Hent tilføjelsesprogrammer.
Denne knap åbner siden for NVDA tilføjelsesprogrammer.
Hvis NVDA er installeret og kører på dit system, kan du åbne tilføjelsesprogrammet direkte fra din browser og starte installationsprocessen som beskrevet nedenfor.
Ellers skal du gemme tilføjelsespakken og følg instruktionerne nedenfor.For at installere et tilføjelsesprogram, som du tidligere har hentet, skal du trykke på knappen Installer.
Dette vil give dig mulighed for at gennemse din computer eller et netværk for filtypen .nvda-addon, som er en tilføjelsespakke.
Når du trykker Åbn, starter installationsprocessen.Når et tilføjelsesprogram bliver installeret, vil NVDA først spørge, om du virkelig ønsker at installere dette tilføjelsesprogram.
Eftersom funktionaliteten af tilføjelsesprogrammer er ubegrænset inden i NVDA, hvilket i teorien kunne omfatte adgang til dine personlige data eller endda hele dit system, er det vigtigt kun at installere tilføjelsesprogrammer fra kilder du har tillid til.
Når dit tilføjelsesprogram er installeret skal du genstarte NVDA for at køre dit tilføjelsesprogram.
Indtil du gør dette, vil status for dit nyinstallerede tilføjelsesprogram vise “Installer.”For at slette et tilføjelsesprogram, skal du vælge tilføjelsesprogrammet og trykke på knappen “Fjern”.
NvDA spørger, om du ønsker at fortsætte med denne handling.
Ligesom ved installation skal NVDA genstartes før ændringen træder i kraft.
Før du udfører denne handling, vil statusen af dit afinstallerede tilføjelsesprogram vise “Fjern.”For at deaktivére et tilføjelsesprogram, tryk på knappen “Deaktivér”.
For at aktivére et tidligere deaktivéret tilføjelsesprogram, tryk på knappen “Aktivér”.
Du kan deaktivére et tilføjelsesprogram, hvis status indikerer at tilføjelsespakken er aktiveret, eller deaktivére det hvis tilføjelsesprogrammet er aktiveret.
For hvert tryk af disse knapper vil status ændres, så du ved hvad der vil ske, når NVDA genstartes.
Hvis tilføjelsespakken tidligere var deaktiveret, vil status vise “aktiveret efter genstart”.
Hvis tilføjelsespakken tidligere var aktiveret, vil status vise “deaktiveret efter genstart”.
Hvis du har lavet ændringer til tilføjelsesprogrammer,skal du genstarte NVDA, så dine ændringer kan træde i kraft.Dialogboksen har også en luk-knap.
Hvis du har installeret, fjernet eller ændret status af et tilføjelsesprogram, vil NVDA spørge om du ønsker at genstarte, så ændringerne kan træde i kraft.Nogle ældre tilføjelsesprogrammer er muligvis ikke længere kompatible med den version af NVDA, som du benytter.
Hvis du benytter en ældre version af NVDA, kan det også være, at nyere tilføjelser ikke kan benyttes.
Hvis du forsøger at installere en inkompatibel tilføjelsespakke, vil der fremkomme en fejl samt en beskrivelse af hvorfor pakken ikke kunne installeres.
For at gennemgå disse inkompatible tilføjelser, kan du bruge knappen “Vis inkompatible tilføjelser…”.Hvis du gerne vil kunne nå dialogen til styring af tilføjelsesprogrammer fra hvor som helst på computeren, kan du tilknytte en bevægelse eller et tastetryk med dialogen Håndter kommandoer”.13.5.1. Styring af inkompatible tilføjelserKnappen “Vis inkompatible tilføjelser…”, der kan tilgåes fra dialogen til styring af tilføjelsesprogrammer, vil åbne en dialog, hvorfra du kan administrere og gennemse inkompatible tilføjelser, samt hvorfor disse anses for at være inkompatible med din version af NVDA.
Tilføjelser anses som inkompatible, når de ikke har været opdateret således at de virker med markante ændringer til NVDA, eller benytter en funktion i NVDA der ikke længere er tilgængelig.
Styringen af inkompatible tilføjelser viser en kort besked om dialogens formål, samt din NVDA-version.
Inkompatible tilføjelser vises i en list omfattende følgende kolonner: 1. Pakke: Navnet på tilføjelsen
 2. Version: versionsnummeret på tilføjelsen
 3. Årsag for inkompatibilitet: Grunden til tilføjelsen anses for at vrære inkompatibelDialogen har også en knap ved navn “Om tilføjelsesprogram…”.
Denne knap viser alle detaljer om tilføjelsen, så du evt. kan kontakte udvikleren af det pågældende tilføjelsesprogram.13.6. Opret flytbar kopiDette vil åbne en dialog, således du kan oprette en flytbar kopi fra den installerede version af NVDA.
Når du kører en flytbar kopi, vil dette menu punkt hedde “Installér NVDA på denne PC”.Den tilsvarende dialog der vil åbne, vil bede om en sti, hvor NVDA skal oprette en flytbar kopi eller installeres på PC’en.I denne dialog kan du deaktivere følgende: • Kopiér aktuelle brugerindstillinger (dette inkluderer filerne i %appdata%\roaming\NVDA eller brugerkonfigurationen for din flytbare kopi samt installerede tilføjelser og andre moduler)
 • “Start den nye flytbare kopi efter oprettelse” eller “Start NVDA efter installation” (starter NVDA automatisk efter oprettelse af den flytbare kopi eller efter installation på computeren)13.7. Kør værktøj til løsning af almindelige problemer…Installation og afinstallation af programmer på computeren kan i nogle tilfælde resultere i at nogle COM DLL filer bliver afregistrerede.
Eftersom COM-interfaces som IAccessible afhænger af korrekte registrering af COM DLL, vil problemer nogle gange opstå, hvis nogle filregistreringer mangler.Dette kan eksempelvis forekomme, hvis du har installeret og derefter afinstalleret Adobe Reader, Math Player og andre programmer.De manglende filregistreringer kan forårsage problemer med diverse browsere, skrivebordsprogrammer, joblinjen og andre brugergrænseflader.Følgende problemer kan løses ved at køre dette værktøj: • NVDA rapporterer “Ukendt”, når der navigeres i browsere som Firefox, Thunderbird osv.
 • NVDA er ikke i stand til at skifte korrekt mellem fokus- og gennemsynstilstand.
 • NVDA forekommer meget langsom, når du navigere i gennemsynstilstand.
 • Evt. andre problemer.13.8. Genindlæs pluginsDenne indstilling vil genindlæse alle app moduler og globale tilføjelsesprogrammer uden at genstarte NVDA. Dette kan være nyttigt for udviklere.14. Understøttede talesynteserDette afsnit indeholder informationer om de talesynteser, som NVDA understøtter.
For en endnu mere omfattende list over gratis og kommercielt tilgængelige synteser, som du kan bruge med NVDA, besøg venligst siden om yderligere stemmer der kan bruges med NVDA.14.1. eSpeak NGTalesyntesen eSpeak NG er bygget direkte ind i NVDA og kræver ingen installation af særskilte drivere eller komponenter for at fungere.
I Windows 7, 8 og 8.1, vil NVDA benytte eSpeak NG som standard (Windows OneCore benyttes i Windows 10 og nyere).
Eftersom denne talesyntese er bygget ind i NVDA, er den et godt valg til de situationer, hvor NVDA skal afvikles fra en USB-pen eller fra en cd på flere forskellige systemer.Hver af de stemmer, som følger med eSpeak NG, taler forskellige sprog.
Der findes mere end 43 forskellige sprog i eSpeak NG.Der findes også mange forskellige varianter, der kan vælges for at ændre, hvordan den enkelte stemme lyder.14.2. Microsoft Speech API version 4 (SAPI 4)SAPI 4 er en ældre standard fra Microsoft for software-talesynteser.
NVDA understøtter denne talesyntese for brugere, som allerede har SAPI 4 synteser installeret.
Microsoft understøtter derimod ikke længere talesyntesen og nødvendige komponenter er ikke længere tilgængelige fra Microsoft.Når denne talesyntese vælges i NVDA, indeholder listen (som nås med indstillingskategorien “Tale” eller via ringen af talesynteseindstillinger) en oversigt over de tilgængelige stemmer fra samtlige SAPI 4 talesynteser, der er installeret på dit system.14.3. Microsoft Speech API version 5 (SAPI 5)SAPI 5 er en standard fra Microsoft for software-talesynteser.
En lang række af de talesynteser, der overholder denne standard, kan enten købes eller hentes gratis fra forskellige firmaer og netsteder. Din computer har sandsynligvis allerede én SAPI 5 talesyntese præinstalleret.
Når denne talesyntese vælges i NVDA, indeholder listen (som nås med indstillingskategorien “Tale” eller via ringen af talesynteseindstillinger) en oversigt over de tilgængelige stemmer fra samtlige SAPI 5 talesynteser, der er installeret på dit system.14.4. Microsoft Speech PlatformMicrosoft Speech Platform giver stemmer til mange sprog. Disse stemmer bliver normalt brugt i udvikling af serverbaserede applikationer.
Stemmerne kan dog også bruges af NVDA.For a tbruge disse stemmer, er det nødvendigt at installere to komponenter:
14.5. Windows OneCore StemmerWindows 10 og nyere indeholder nu stemmer kendt som “OneCore” eller” Mobile.”
Der er stemmer tilgængelige på mange sprog, og disse stemmer er hurtigere til at reagere end de tilgængelige Microsoft-stemmer der benytter Microsoft Speech API version 5.
NVDA vil benytte Windows OneCore som standardtalesyntese i windows 10 og nyere (eSpeak NG benyttes i andre versioner af Windows).For at tilføje nye Windows OneCore-stemmer, skal du gå til “Tid og sprog” under Windows-indstillinger (Windows+I), og vælge “Tale”.
Vælg “Tilføj stemmer” og søg efter det ønskede sprog.
Mange sprog har flere varianter.
Storbritannien og Australien er to af de engelsk varianter.
For fransk er der Canada, Frankrig og Schweiz.
Søg for det sprog du ønsker, og find en variant i listen over resultater.
Tryk på “Tilføj” for hvert sprog, du ønsker at tilføje.
Genstart NVDA, når du er færdig.Læs følgende artikel fra Microsoft for at se, hvilke stemmer der er tilgængelige: https://support.microsoft.com/en-us/windows/appendix-a-supported-languages-and-voices-4486e345-7730-53da-fcfe-55cc64300f0115. Understøttede punktdisplaysDette afsnit indeholder oplysninger om de punktdisplays, som NVDA understøtter.15.1. Displays der understøtter automatisk tilkobling i baggrundenNVDA har mulighed for automatisk at tilkoble mange punktdisplays i baggrunden, enten via USB eller Bluetooth.
Denne adfærd opnås ved at vælge “Automatisk” i NVDAs dialog med punktindstillinger.
Denne indstilling er valgt som standard.Følgende displays understøtter denne funktionalitet: • Handy Tech displays
 • Baum/Humanware/APH/Orbit braille displays
 • HumanWare Brailliant BI/B series
 • HumanWare BrailleNote
 • SuperBraille
 • Optelec ALVA 6 series
 • HIMS Braille Sense/Braille EDGE/Smart Beetle/Sync Braille Series
 • Eurobraille Esys/Esytime/Iris displays
 • Nattiq nBraille displays
 • Seika Notetaker: MiniSeika (16, 24 celler), V6, og V6Pro (40 celler)
 • Tivomatic Caiku Albatross 46/80 displays
 • Ethvert punktdisplay, der understøtter HID Braille-protokollen.15.2. Freedom Scientific Focus/PAC Mate SeriesDer er understøttelse af alle Focus og PAC Mate displays fra Freedom Scientific, når de kobles til med USB eller Bluetooth.
Punktdisplay-driverne fra Freedom Scientific skal vær installeret på dit system.
Hvis du ikke allerede har dem, kan du hente dem fra https://www2.freedomscientific.com/downloads/focus-40-blue/focus-40-blue-downloads.asp.
Selvom siden kun henviser til displayet Focus 40 Blue,understøtter driveren alle displays fra Freedom Scientific.Som standard kan NVDA automatisk finde og forbinde til disse displays via USB og Bluetooth.
Når du konfigurerer disse displays kan du dog selv vælge, hvilken forbindelsestype du ønsker at benytte.
Dette kan være nyttigt hvis du ønsker at bruge dit Focus display via Bluetooth, men fortsætte med at oplade dit punktdisplay ved brug af USB fra computeren.
NVDAs automatiske genkendelse af punktdisplays vil også genkende disse display via USB eller Bluetooth.Tastekombinationerne til dette punktdisplay med NVDA er følgende.
Se venligst dokumentationen til dit punktdisplay for at finde ud af, hvor du kan finde knapperne.Navn Tast
Rul punktdisplay tilbage top markørsammenføringstast1(første celle på display)
Rul display fremad top markørsammenføringstast20/40/80 (sidste celle på display)
Rul punktdisplay tilbage venstre panoreringsknap
Rul punktdisplay fremad højre panoreringsknap
Slå punkt følger til/fra venstre vælgeknap+højre vælgeknap
Skift handling for venstre lynhjul Tryk venstre lynhjul
Flyt tilbage ved brug af venstre lynhjul Venstre lynhjul op
Flyt fremad ved brug af venstre lynhjul Venstre lynhjul
Skift handling for højre lynhjul tryk på højre lynhjul
Flyt tilbage ved brug af højre lynhjul højre lynhjul op
Flyt fremad ved brug af højre lynhjul højre lynhjul ned
Flyt til punktcelle markørsammenføringsknap
skift+tab tast punktMellemrum+punkt1+punkt2
tab tast punktMellemrum+punkt4+punkt5
Pil-op punktMellemrum+punkt1
Pil-ned punktMellemrum+punkt4
Ctrl+Venstre-pil punktMellemrum+punkt2
Ctrl+Højre-pil punktMellemrum+punkt5
Venstre-pil punktMellemrum+punkt3
Højre-pil punktMellemrum+punkt6
Hjem tast punktMellemrum+punkt1+punkt3
end tast punktMellemrum+punkt4+punkt6
Ctrl+hjem tast punktMellemrum+punkt1+punkt2+punkt3
Ctrl+end tast punktMellemrum+punkt4+punkt5+punkt6
alt tast punktMellemrum+punkt1+punkt3+punkt4
alt+tab tast punktMellemrum+punkt2+punkt3+punkt4+punkt5
alt+shift+tab taster punktMellemrum+punkt1+punkt2+punkt5+punkt6
windows+tab taster punktMellemrum+punkt2+punkt3+punkt4
escape tast punktMellemrum+punkt1+punkt5
windows tast punktMellemrum+punkt2+punkt4+punkt5+punkt6
mellemrum tast punktMellemrum
Hold Ctrl-tasten nede punktMellemrum+punkt3+punkt8
Hold alt-tasten nede punktMellemrum+punkt6+punkt8
Hold Windows-tasten nede punktMellemrum+punkt4+punkt8
Hold NVDA-tasten nede punktMellemrum+punkt5+punkt8
Hold shift-tasten nede punktMellemrum+punkt7+punkt8
Hold Ctrl+skift nede punktMellemrum+punkt3+punkt7+punkt8
Hold alt og skift nede punktMellemrum+punkt6+punkt7+punkt8
Hold Alt og Windows nede punktMellemrum+punkt4+punkt7+punkt8
Hold NVDA og skift nede punktMellemrum+punkt5+punkt7+punkt8
Hold Ctrl og alt nede punktMellemrum+punkt3+punkt6+punkt8
Hold Ctrl, alt og skift nede punktMellemrum+punkt3+punkt6+punkt7+punkt8
windows+d tast (minimer alle programmer) punktMellemrum+punkt1+punkt2+punkt3+punkt4+punkt5+punkt6
Annoncér aktuelle linje punktMellemrum+punkt1+punkt4
NVDA-menu punktMellemrum+punkt1+punkt3+punkt4+punkt5


For nyere Focus modeller der har vippebjælker (focus 40, focus 80 og focus blue):Navn Tast
Flyt punktdisplay til forrige linje venstre Vippe Bjælke Op, højre vippe bjælke op
Flyt punktdisplay til næste linje venstre vippe bjælke ned, højre vippe bjælke ned


Kun for Focus 80:Navn Tast
Rul display tilbage højre vippe bjælke op, venstre vippe bjælke op
Rul punktdisplay fremad venstre vippe bjælke ned, højre vippe bjælke ned


15.3. Optelec ALVA 6 serien/protokolomformerDer er understøttelse af både ALVA BC640 og BC680 punktdisplays fra Optelec, når der forbindes via USB eller Bluetooth.
Desuden kan du forbinde et ældre punktdisplay fra Optelec, som Braille Voyager, ved brug af en protokolomformer, der leveres af Optelek.
Der kræves ingen særskilte drivere installeret for at bruge disse displays.
Sæt blot displayet til computeren og indstil NVDA til at bruge det.Bemærk: NVDA er måske ikke i stand til at benytte et ALVA BC6 Bluetooth-punktdisplay, når det pares ved hjælp af Alva Bluetooth-værktøjet.
Når du har benyttet dette værktøj, og NVDA ikke kan finde dit display, anbefales det at du parer dit display ved hjælp af Bluetooth-indstillingerne, der findes i Windows.Bemærk: Selv om disse punktdisplays har et tastatur, håndtere de selv oversættelsen fra punkt til tekst.
Derfor er NVDAs punkt input indstilling ikke relevant.
For ALVA-punkdisplays med den nyeste firmware, vil det være muligt at slå simuleringen af dette HID-tastatur fra ved hjælp af en tastaturkommando.Dette er tastekombinationerne til dette display til brug med NVDA.
Se venligst dokumentationen til dit display for at finde ud af, hvor du kan finde knapperne.Navn Tast
Rul punktdisplay tilbage t1, etouch1
Flyt punktdisplay to forrige linje t2
Flyt til aktuelle fokus t3
Flyt punktdisplay til næste linje t4
Rul punktdisplay fremad t5, etouch3
Flyt til punktcelle markørsammenføringsknapper
Rapportér tekstformatering under den aktuelle punktcelle sekundære markørsammenføringsknapper
Slå HID-tastatursimulation til og fra t1+spEnter
Flyt til øverste linje i læsning t1+t2
Flyt til nederste linje i læsning t4+t5
Skift indstilling for, hvad punkt følger t1+t3
Rapporter titel etouch2
Rapporter statuslinje etouch4
shift+tab tast sp1
alt tast sp2, alt
escape tast sp3
tab tast sp4
Pil-op spOp
Pil-ned spNed
Venstre-pil spVenstre
Højre-pil spHøjre
enter tast spEnter, enter
Rapporter dato/tid sp2+sp3
NVDA-menu sp1+sp3
windows+d tast (Minimer alle programmer) sp1+sp4
windows+b key (gå til systembakke) sp3+sp4
windows tast sp1+sp2, Windows
alt+tab tast sp2+sp4
CTRL+hjem t3+spUp
CTRL+end t3+spDown
hjem tast t3+spLeft
end tast t3+spRight
control key control


15.4. Handy Tech DisplaysNVDA understøtter de fleste displays fra Handy Tech når displayet er forbundet via USB, serielport eller Bluetooth.
Ældre punktdisplays kræver, at du installerer USB-driveren fra handy Tech på computeren.Følgende displays er ikke understøttet direkte af NVDA, men kan bruges med Handy Techs universale driver og NVDA-tilføjelsespakken: • Braillino
 • Bookworm
 • Modular displays med firmware version 1.13 eller ældre. Bemærk venligst at firmware på disse displays kan opdateres.


Dette er tastekombinationerne til Handytech displays med NVDA.
Se venligst dokumentationen til dit display for at finde ud af, hvor du kan finde knapperne.Navn Tast
Rul punktdisplay tilbage venstre, op, b3
Rul punktdisplay fremad højre, ned, b6
Flyt punktdisplay to forrige linje b4
Flyt punktdisplay til næste linje b5
Flyt til punktcelle markørsammenføringsknapper
shift+tab Tast esc, venstre triple action-tast op+ned
alt Tast b2+b4+b5 |
escape Tast b4+b6
tab Tast enter, højre triple actiontast op+ned|
enter Tast esc+enter, left+højre triple actiontast op+ned, joystickAction
Pil-op joystickOp
Pil-ned joystickNed
venstre pil joystickVenstre
højre pil joystickHøjre
NVDA-menu b2+b4+b5+b6
Skift indstilling for, hvad punkt følger b2
Ændre indstilling for punktmarkøren b1
Ændre indstilling for fokuskontekstpræsentation b7
Skift indstilling for punktindtastning mellemrum+b1+b3+b4 (mellemrum+capital B)


15.5. MDV LilliPunkttdisplayet Lilli fra MDV er understøttet.
Installation af særskilte drivere er ikke nødvendig for at kunne bruge dette display.
Tilslut blot displayet og indstil NVDA til at bruge det.Dette display understøtter ikke NVDAs automatiske tilkobling af punktdisplays.Dette er tastekombinationerne til dette display til brug med NVDA.
Se venligst dokumentationen til dit display for at finde ud af, hvor du kan finde knapperne.Navn Tast
Rul punktdisplay baglæns LF
Rul punktdisplay fremad RG
Flyt punktdisplay to forrige linje op
Flyt punktdisplay til næste linje Ned
Flyt til punktcelle Flyt
shift+tab Tast SLF
tab Tast SRG
alt+tab Tast SDN
alt+shift+tab Tast SUP


15.6. Baum/Humanware/APH/Orbit PunktdisplaysAdskillige Baum, HumanWare, APH og Orbit displays er understøttet hvis de kobles til via USB, Bluetooth eller serielport.
Det omfatter: • Baum: SuperVario, PocketVario, VarioUltra, Pronto!, SuperVario2, Vario 340
 • HumanWare: Brailliant, BrailleConnect, Brailliant2
 • APH: Refreshabraille
 • Orbit: Orbit Reader 20


Nogle andre displays, som er fremstillet af Baum, virker måske også, men dette er ikke testet.Hvis du kobler til displayes med USB som ikke bruger HID, skal du først installere driveren fra leverandøren.
VarioUltra og Pronto! bruger HID.
Refreshabraille og Orbit Reader 20 kan bruge HID hvis konfigueret korrekt.USB serieltilstand af Orbit Reader 20 er på nuværende tidspunkt kun understøttet i Windows 10 og nyere.
USB HID skal som udgangspunkt bruges i stedet.Dette er tastekombinationerne til dette display til brug med NVDA.
Se venligst dokumentationen til dit display for at finde ud af, hvor du kan finde knapperne.Navn Tast
Rul punktdisplay tilbage d2
Rul punktdisplay fremad d5
Flyt punktdisplay to forrige linje d1
Flyt punktdisplay til næste linje d3
Flyt til punktcelle markørsammenføringsknapper


For displays der har et joystick:Navn Tast
Pil-op op
Pil-ned ned
Venstre-pil venstre
Højre-pil højre
enter Tast select


15.7. hedo ProfiLine USBHedo ProfiLine USB fra hedo Reha-Technik er understøttet.
Du skal først installere driveren fra leverandøren, før du kan benytte dette punktdisplay.Dette display understøtter ikke NVDAs automatiske tilkobling af punktdisplays.Dette er tastekombinationerne til dette display til brug med NVDA.
Se venligst dokumentationen til dit display for at finde ud af, hvor du kan finde knapperne.Navn Tast
Rul punktdisplay tilbage K1
Rul punktdisplay fremad K3
Flyt punktdisplay to forrige linje B2
Flyt punktdisplay til næste linje B5
Flyt til punktcelle markørsammenføringsknapper
Slå “Punkt følger” til/fra K2
Sig alt B6


15.8. hedo MobilLine USBHedo MobilLine USB fra hedo Reha-Technik er understøttet.
Du skal først installere driveren fra leverandøren, før du kan benytte dette punktdisplay.Dette display understøtter ikke NVDAs automatiske tilkobling af punktdisplays.Dette er tastekombinationerne til dette display til brug med NVDA.
Se venligst dokumentationen til dit display for at finde ud af, hvor du kan finde knapperne.Navn Tast
Rul punktdisplay tilbage K1
Rul punktdisplay fremad K3
Flyt punktdisplay to forrige linje B2
Flyt punktdisplay til næste linje B5
Flyt til punktcelle markørsammenføringsknapper
Slå “Punkt følger” til/fra K2
Sig alt B6


15.9. HumanWare Brailliant BI/B Series/BrailleNote TouchBrailliant BI og B serierne af punktdisplays fra HumanWare, herunder BI 14, BI 32, BI 20X, BI 40, BI 40X og B 80 er understøttede når du kobler til via USB eller Bluetooth.
Hvis du ønsker at koble displayet til ved brug af USB med protokollen sat til HumanWare, skal du først installere driveren fra leverandøren.
USB drivere kræves ikke, hvis protokollen er sat til OpenBraille.Følgende yderligere enheder understøttes også, men kræver ingen driver for at fungere: • APH Mantis Q40
 • APH Chameleon 20
 • Humanware BrailleOne
 • NLS eReaderDette er tastekombinationerne til Brailliant BI/B og BrailleNote Touch displays til brug med NVDA.
Se venligst dokumentationen til dit display for at finde ud af, hvor du kan finde knapperne.15.9.1. Tastekombinationer til alle modellerNavn Tast
Rul punktdisplay tilbage venstre
Rul punktdisplay fremad højre
Flyt punktdisplay to forrige linje op
Flyt punktdisplay til næste linje ned
Flyt til punktcelle markørsammenføringsknapper
Slå “Punkt følger” til/fra op+ned
Pil-op mellemrum+punkt1
Pil-ned mellemrum+punkt4
Venstre-pil mellemrum+punkt3
højre-pil mellemrum+punkt6
shift+tab Tast mellemrum+punkt1+punkt3
tab Tast mellemrum+punkt4+punkt6
alt Tast mellemrum+punkt1+punkt3+punkt4 (mellemrum+m)
escape Tast mellemrum+punkt1+punkt5 (mellemrum+e)
enter Tast punkt8
windows-tast mellemrum+punkt3+punkt4
alt+tab Tast mellemrum+punkt2+punkt3+punkt4+punkt5 (mellemrum+t)
NVDA-menu mellemrum+punkt1+punkt3+punkt4+punkt5 (space+n)
Tasterne Windows+D (minimer alle programmer) mellemrum+punkt1+punkt4+punkt5 (mellemrum+D)
Sig alt mellemrum+punkt1+punkt2+punkt3+punkt4+punkt5+punkt6


15.9.2. Tastekombinationer for Brailliant BI 32, BI 40 og B 80Navn Tast
NVDA-menu c1+c3+c4+c5 (command n)
Tasterne Windows+D (minimer alle programmer) c1+c4+c5 (command d)
Sig alt c1+c2+c3+c4+c5+c6


15.9.3. Tastekombinationer for Brailliant BI 14Navn Tast
Pil op joystick op
Pil ned joystick ned
Venstre piletast joystick venstre
Højre piletast joystick højre
enter-tast joystick action


15.10. HIMS Braille Sense/Braille EDGE/Smart Beetle+ Sync Braille SeriesNVDA understøtter Braille Sense, Braille EDGE, Smart Beetle og Sync punktdisplays fra Hims hvis disse displays kobles til med USB eller Bluetooth.
Hvis du ønsker at koble displayet til ved brug af USB, skal du først installere driveren fra HIMS på dit system.
Du kan hente disse fra denne side: http://www.himsintl.com/upload/HIMS_USB_Driver_v25.zipTastekombinationerne til disse displays med NVDA er følgende.
Se venligst dokumentationen til dit display for at finde ud af, hvor du kan finde knapperne.Navn Tast
Flyt til punktcelle markørsammenføringsknapper
Rul punktdisplay tilbage venstre side rul op, højre side rul op, venstre side rul
Rul punktdisplay fremad venstre side rul ned, højre side rul ned, højre side rul
Flyt punktdisplay to forrige linje højre side rul op+venstre side rul op
Flyt punktdisplay til næste linje venstre side rul ned+højre side rul ned
Flyt til forrige linje med læsemarkør højre side pil op
Flyt til næste linje med læsemarkør højre side pil ned
Flyt til forrige tegn med læsemarkør højre side venstre pil
Flyt til næste tegn med læsemarkør højre side højre pil
Flyt til aktuelle fokus venstre side rul op+venstre side rul ned, højre side rul op+højre side rul ned, venstre side rul+højre side rul
CTRL-tast smartbeetle:f1, brailleedge:f3
windows-tast f7, smartbeetle:f2
alt+tast punkt1+punkt3+punkt4+mellemrum, f2, smartbeetle:f3, brailleedge:f4
skift-tast f5
insert-tast punkt2+punkt4+mellemrum, f6


|tasten applikationer | punkt1+punkt2+punkt3+punkt4+mellemrum, f8 |capsLock-tast punkt1+punkt3+punkt6+mellemrum
tab-tast punkt4+punkt5+mellemrum, f3, brailleedge:f2
tasterne skift+alt+tab f2+f3+f1
tasterne alt+tab f2+f3
tasterne skift+tab punkt1+punkt2+mellemrum
end-tast punkt4+punkt6+mellemrum
tasterne ctrl+end punkt4+punkt5+punkt6+mellemrum
hjem-tast punkt1+punkt3+mellemrum, smartbeetle:f4
tasterne ctrl+hjem key punkt1+punkt2+punkt3+mellemrum
tasterne alt+f4 punkt1+punkt3+punkt5+punkt6+mellemrum
venstre piletast punkt3+mellemrum, venstre side pil venstre
tasterne ctrl+skift+venstre pil punkt2+punkt8+mellemrum+f1
tasterne ctrl+venstre pil punkt2+mellemrum
skift+alt+pil venstre punkt2+punkt7+f1
alt+pil venstre punkt2+punkt7
højre piletast punkt6+mellemrum, venstre side pil højre
ctrl+skift+pil højre punkt5+punkt8+mellemrum+f1
ctrl+pil højre punkt5+mellemrum
skift+alt+pil højre punkt5+punkt7+f1
alt+højre pil punkt5+punkt7
tasten side op punkt1+punkt2+punkt6+mellemrum
tasterne ctrl+side op punkt1+punkt2+punkt6+punkt8+mellemrum
pil op punkt1+mellemrum, venstre side pil op
ctrl+skift+pil op punkt2+punkt3+punkt8+mellemrum+f1
ctrl+pil op punkt2+punkt3+mellemrum
skift+alt+pil op punkt2+punkt3+punkt7+f1
alt+pil op punkt2+punkt3+punkt7
skift+pil op venstre side rul ned+mellemrum
tasten side ned punkt3+punkt4+punkt5+mellemrum
tasterne ctrl+side ned punkt3+punkt4+punkt5+punkt8+mellemrum
pil ned punkt4+mellemrum, venstre side pil ned
ctrl+skift+pil ned punkt5+punkt6+punkt8+mellemrum+f1
ctrl+pil ned punkt5+punkt6+mellemrum
skift+alt+pil ned punkt5+punkt6+punkt7+f1
alt+pil ned punkt5+punkt6+punkt7
skift+pil ned mellemrum+højre side rul ned
esc+tast punkt1+punkt5+mellemrum, f4, brailleedge:f1
tasten slet punkt1+punkt3+punkt5+mellemrum, punkt1+punkt4+punkt5+mellemrum
f1-tast punkt1+punkt2+punkt5+mellemrum
f3-tast punkt1+punkt4+punkt8+mellemrum
f4-tast punkt7+f3
tasterne windows+b punkt1+punkt2+f1
tasterne windows+d punkt1+punkt4+punkt5+f1
tasterne ctrl+insert smartbeetle:f1+rightSideScroll
tasterne alt+insert smartbeetle:f3+rightSideScroll


15.11. Seika Braille DisplaysFølgende Seika punktdisplays fra Nippon Telesoft understøttes af NVDA. Disse displays er opdelt i to grupper med forskellig funktionalitet:Du kan finde yderligere information om disse displays på siden https://en.seika-braille.com/down/index.html.15.11.1. Seika Version 3, 4, and 5 (40 cells), Seika80 (80 cells) • Disse displays understøtter ikke NVDAs automatiske tilkobling af punktdisplays.
 • Vælg “Seika punktdisplays” for at konfigurere manuelt.
 • Enhedsdriveren skal være installeret, før du benytter Seika v3/4/5/80.
  Driveren er at finde på producentens hjemmeside.Dette er tastekombinationerne til Seika displays til brug med NVDA.
Se venligst dokumentationen til dit display for at finde ud af, hvor du kan finde knapperne.Navn Tast
Rul punktdisplay tilbage venstre
Rul punktdisplay fremad højre
Flyt punktdisplay to forrige linje b3
Flyt punktdisplay to næste linje b4
Slå “Punkt følger” til/fra b5
Sig alt b6
tab b1
skift+tab b2
alt+tab b1+b2
NVDA-menu venstre+højre
Flyt til punktcelle markørknapper


15.11.2. MiniSeika (16, 24 celler), V6, og V6Pro (40 celler) • NVDAs automatiske tilkobling af punktdisplays understøttes via både USB og Bluetooth, når du bruger disse enheder.
 • Vælg “Seika Notetaker” eller “Automatisk” to configure.
 • Ekstra drivere er ikke nødvendige, når du bruger et af disse displays.Dette er tastekombinationerne til Seika Notetaker displays til brug med NVDA.
Se venligst dokumentationen til dit display for at finde ud af, hvor du kan finde knapperne.Navn Tast
Rul punktdisplay tilbage venstre
Rul punktdisplay fremad højre
Sig alt mellemrum+Backspace
NVDA-Menu Venstre+højre
Flyt punktdisplay to forrige linje LJ op
Flyt punktdisplay til næste linje LJ ned
Slå “Punkt følger” til/fra LJ center
Tab LJ højre
Skift+tab LJ left
Pil op RJ op
Pil ned RJ ned
Venstre pil RJ venstre
Højre pil RJ højre
Flyt til punktcelle markørknap
Skift+pil op mellemrum+RJ op, Backspace+RJ op
Skift+pil ned mellemrum+RJ ned, Backspace+RJ ned
Skift+venstre pil mellemrum+RJ venstre, backspace+RJ venstre
Skift+højre pil mellemrum+RJ højre, backspace+RJ højre
Enter-tast RJ center, punkt8
Escape-tast mellemrum+RJ center
windows-tast mellemrum+RJ center
Mellemrumstast mellemrum, backspace
backspace-tast punkt7
Tasten side op mellemrum+LJ højre
Tasten side ned mellemrum+LJ venstre
Tasten hjem mellemrum+LJ op
Tasten end mellemrum+LJ ned
Ctrl+hjem backspace+LJ op
Ctrl+end backspace+LJ ned


15.12. Papenmeier BRAILLEX Nyere modellerFølgende punktdisplay er understøttede • BRAILLEX EL 40c, EL 80c, EL 20c, EL 60c (USB)
 • BRAILLEX EL 40s, EL 80s, EL 2d80s, EL 70s, EL 66s (USB)
 • BRAILLEX Trio (USB og bluetooth)
 • BRAILLEX Live 20, BRAILLEX Live og BRAILLEX Live Plus (USB and bluetooth)Disse displays understøtter ikke NVDAs automatiske tilkobling af punktdisplays.De fleste enheder har en Easy Access bjælke (EAB) der giver mulighed for intuitive og hurtige handlinger.
EAB kan bevæge sig i fire retninger, hvor der generelt er to tilhørende stillinger.
C-serien og Live-serien er de eneste undtagelser til denne regel.C-serien samt nogle andre displays har to rækker med markørsammenføringsknapper, hvor den øveste række bruges til at rapportere formateringsinformation.
Hvis du holder en af de øverste markørsammenføringsknapper og trykker på EAB på C-serien, vil enheden emulere handlingen for den anden stilling.
Displays i Live-serien har kun en enkelt række sammenføringsknapper, og bjælken kan kun bevæges et enkelt trin i hver retning.
Du kan emulere det andet trin ved at trykke på en af sammenføringstasterne og skubbe bjælken i den tilsvarende retning.
Hvis du trykker og holder på piletasterne op, ned, højre og venstre (eller EAB) vil den tilsvarende handling gentages.De følgende taster er generelt tilgængelige på disse punktdisplays:Navn Tast
l1 Venstre frontTast
l2 Venstre bagtast
r1 Højre frontTast
r2 Højre batTast
op 1 trin op|
op2 To trin op
Venstre 1 trin til venstre
venstre2 2 trin til venstre
Højre 1 Trin til højre
Højre2 2 trin til højre
ned 1 trin ned
Ned2 2 trin ned


Papenmeier kommandoer til NVDA er som følger:Navn Tast
Rul punktdisplay tilbage venstre
Rul punktdisplay fremad højre
Flyt punktdisplay to forrige linje op
Flyt punktdisplay til næste linje ned
Flyt til punktcelle markørsammenføringsknapper
Sig aktuelt tegn i læsetilstand l1
Aktiver det aktuelle navigatorobjekt l2
slå Braille-tøjring til/fra r2
Rapportér titel l1+up
Rapportër statuslinje l2+ned
Flyt til overordnet objekt op2
Flyt til første underordnet objekt ned2
Flyt til forrige objekt venstre2
Flyt til næste objekt højre2
Rapportér tekstformatering under den aktuelle punktcelle øverste markørsammenføringsknapper


Trio modellen har yderligere fire knapper. Disse er placeret foran punkttastaturet.
Knapperne er fra venstre mod højre. • Venstre thumb key (LT)
 • mellemrum
 • mellemrum
 • højre thumb key (RT)


På nuværende tidspunkt er højre thumb key ikke taget i brug.
De midterste taster bliver begge brugt som mellemrumstaster.Navn Tast
escape tast mellemrum med punkt 7
Pil-op mellemrum med punkt 2
Venstre-pil mellemrum med punkt 1
Højre-pil mellemrum med punkt 4
Pil-ned mellemrum med punkt 5
kontrol tast lt+punkt2
alt tast lt+punkt3
Ctrl+escape tast mellemrum med punkt 1 2 3 4 5 6
tab tast mellemrum med punkt 3 7


15.13. Papenmeier Braille BRAILLEX Ældre ModellerFølgende punktdisplays er understøttede: • BRAILLEX EL 80, EL 2D-80, EL 40 P
 • BRAILLEX Tiny, 2D ScreenBemærk, at disse punktdisplays kun kan opkobles med en serielport.
På grund af dette understøtter disse displays ikke NVDAs automatiske tilkobling af punktdisplays.
Det er nødvendigt at vælge porten, du har koblet dit punktdisplay til, når du har valgt driveren. Dette kan indstilles i dialogen Vælg punktdisplay.Nogle enheder har en Easy Access bjælke (EAB) der giver mulighed for intuitive og hurtige handlinger.
EAB kan bevæge sig i fire retninger, hvor der generelt er to tilhørende stillinger.
Hvis du trykker og holder på piletasterne op, ned, højre og venstre (eller EAB) vil den tilsvarende handling gentages.
Ældre enheder har ikke en AEB; front taster er brugt i stedet.Følgende taster er generelt tilgængelige på disse punktdisplays:Navn Tast
l1 Venstre front tast
l2 Venstre tast bagved
r1 Højre front tast
r2 Højre tast bagved
op 1 trin op
op2 2 trin op
venstre 1 trin venstre
venstre2 2 trin venstre
højre 1 trin til højre
højre2 2 trin til højre
ned 1 trin ned
ned2 2 trin ned


Papenmeier kommandoer til NVDA er som følgende:Enheder med EAB:Navn Tast
Rul punktdisplay tilbage venstre
Rul punktdisplay fremad højre
Flyt punktdisplay to forrige linje op
Flyt punktdisplay til næste linje ned
Flyt til punktcelle markørsammenføringsknapper
Sig aktuelt tegn i læsetilstand l1
Aktiver det aktuelle navigatorobjekt l2
Rapportér titel l1+up
Rapportër statuslinje l2+ned
Flyt til overordnet objekt op2
Flyt til første underordnet objekt ned2
Flyt til næste objekt højre2
Flyt til forrige objekt venstre2
Rapportér tekstformatering under den aktuelle punktcelle øverste markørsammenføringsknapper


BRAILLEX Tiny:Navn Tast
Sig aktuelt tegn i læsetilstand l1
Aktiver det aktuelle navigatorobjekt l2
Rul punktdisplay tilbage venstre
Rul punktdisplay fremad højre
Flyt punktdisplay to forrige linje op
Flyt punktdisplay til næste linje ned
Slå “Punkt følger” til/fra r2
Flyt til overordnet objekt R1+op
Flyt til første underordnet objekt R1+ned
Flyt til forrige objekt R1+venstre
Flyt til næste objekt R1+højre
Rapportér tekstformatering under den aktuelle punktcelle øverste markørsammenføringsknapper
Rapportér titel l1+op
Rapportér statuslinje l2+ned


BRAILLEX 2D Screen:Navn Tast
Rapportér det aktuelle tegn i læsetilstand l1
Aktivér det aktuelle navigatorobjekt l2
Slå “Punkt følger” til/fra r2
Rapportér tekstformatering under den aktuelle punktcelle øverste markørsammenføringsknapper
Flyt punktdisplay to forrige linje op
Rul punktdisplay tilbage venstre
Rul punktdisplay fremad højre
Flyt punktdisplay til næste linje ned
Flyt til næste objekt Venstre2
Flyt til overordnet objekt Op2
Flyt til første underordnet objekt Ned2
Flyt til forrige objekt Højre2


15.14. HumanWare BrailleNoteNVDA understøtter BrailleNote notatapparaterne fra Humanware når de bruges som en displayterminal for en skærmlæser.
Følgende modeller er understøttede: • BrailleNote Classic ( kun serielforbindelse)
 • BrailleNote PK (seriel og bluetooth forbindelser)
 • BrailleNote MPower (seriel og bluetooth forbindelser)
 • BrailleNote Apex (USB og Bluetooth forbindelser)For BrailleNote Touch, læs venligst afsnittet Brailliant BI Series / BrailleNote Touch for yderligere information.Udover BrailleNote PK, så er både tastaturer understøttet, herunder både punktindtastning (BT) og QWERTY (QT).
For BrailleNote QT er tastaturemulation ikke understøttet.
Du kan også indtaste punkt via QWERTY-tastaturet.
Læs venligst afsnittet om Braille Terminal i BrailleNote-manualen for yderligere detaljer.Hvis din enhed understøtter mere end en forbindelsestype, skal du indstille porten til punktterminal under indstillinger for Punkt Terminal.
Læs venligst Braillenote manualen for detaljer.
Det kan også være nødvendigt at indstille porten i dialogen Vælg punktdisplay.
hvis du kobler til via USB eller Bluetooth, kan du sætte indstillingen til “Automatisk”, “USB” eller “Bleutooth”, afhængigt af de tilgængelig valgmuligheder.
Hvis du forbinder enheden gennem en ældre seriel port eller en USB til seriel adapter, eller hvis ingen af de forrige indstillinger er tilgængelige, skal du vælge hvilken port du ønsker at bruge fra listen.Før du forbinder din BrailleNote Apex ved brug af dens USB-client grænseflade, skal du installere de nødvendige drivere fra HumanWare.På BrailleNote Apex BT kan du benytte rullehjulet, der er at finde mellem punkt 1 og punkt 4, til at udføre diverse NVDA-kommandoer.
Hjulet består af fire etningspunkter, en klikknap i midten, og et hjul der kan bevæge sig med og imod uret.Dette er tastekombinationerne til BrailleNote til brug med NVDA.
Se venligst dokumentationen til din BrailleNote for at finde ud af, hvor du kan finde knapperne.Navn Tast
Rul punktdisplay tilbage back
Rul punktdisplay fremad advance
Flyt punktdisplay til forrige linje previous
Flyt punktdisplay til næste linje next
Flyt til punktcelle markørsammenføringsknapper
NvDA-menu mellemrum+punkt1+punkt3+punkt4+punkt5 (mellemrum+n)
Slå “Punkt følger” til/fra previous+next
Pil-op mellemrum+punkt1
Pil-ned key mellemrum+punkt4
Venstre-pil mellemrum+punkt3
Højre-pil mellemrum+punkt6
Side op mellemrum+punkt1+punkt3
side ned mellemrum+punkt4+punkt6
Hjem tast mellemrum+punkt1+punkt2
End tast mellemrum+punkt4+punkt5
Ctrl+hjem mellemrum+punkt1+punkt2+punkt3
Ctrl+end mellemrum+punkt4+punkt5+punkt6
Mellemrumstast mellemrum
Enter tast mellemrum+punkt8
Backmellemrum tast mellemrum+punkt7
Tab tast mellemrum+punkt2+punkt3+punkt4+punkt5 (mellemrum+t)
Shift+tab taster mellemrum+punkt1+punkt2+punkt5+punkt6
Windows tast mellemrum+punkt2+punkt4+punkt5+punkt6 (mellemrum+w)
Alt tast mellemrum+punkt1+punkt3+punkt4 (mellemrum+m)
Tastaturhjælp til/fra mellemrum+punkt2+punkt3+punkt6 (mellemrum+lavt+h)


Følgende er tastekombinationer tildelt BrailleNote BT, når punkttilstand ikke er slået til.Navn Tast
NvDA-menu read+n
Pil op pilOp
Pil ned pilNed
Venstre pil venstrePil
Højre pil højrePil
Side op funktion+pilOp
Side ned funktion+pilNed
Hjem funktion+venstrePil
End funktion+højre pil
Control+hjem taster read+t
Control+end taster read+b
Enter-tast enter
Backspace-tast backspace
Tab-tast tab
Skift+tab-taster skift+tab
Windows-tast read+w
Alt-tast read+m
Slå tastaturhjælp til og fra read+1


Følgende er kommandoer tildelt rullehjulet:Navn Tast
Pil op pilOp
Pil ned pilNed
Venstre pil venstrePil
Højre pil højrePil
Enter-tast center-knap
Tab-tast rul hjul mod uret
Skift+tab-taster rul hjul imod uret


15.15. EcoBrailleNVDA understøtter EcoBraille displays fra ONCE.
Følgende modeller er understøttet: • EcoBraille 20
 • EcoBraille 40
 • EcoBraille 80
 • EcoBraille PlusI NVDA kan du indstille, hvilken seriel port punktdisplayet er forbundet til, i dialogen Vælg punktdisplay.
Disse displays understøtter ikke NVDAs automatiske tilkobling af punktdisplays.Tastaturkommandoerne til Eco punktdisplays er som følger:
Se venligst dokumentationen til EcoBraille for en beskrivelse af, hvor disse taster er placeret.Navn Tastetryk
Rul punktdisplay tilbage T2
Rul punktdisplay frem T4
Flyt punktdisplay til forrige linje T1
Flyt punktdisplay til næste linje T5
Flyt markør til punktcelle Markørflyttetast
Aktiver det aktuelle navigator-objekt T3
Skift til næste gennemsynstilstand F1
Flyt til overordnede objekt F2
Skift til forrige gennemsynstilstand F3
Flyt til forrige objekt F4
Læs det aktuelle objekt F5
flyt til næste objekt F6
Flyt til objektet i fokus F7
Flyt til første underordnede objekt F8
Flyt systemfokus eller markør til den aktuelle position for gennemsyn F9
Sig position for gennemsynsmarkør F0
slå tøjring af Braille til/fra a


15.16. SuperBraillePunktdisplayet SuperBraille, der for det meste findes i Taiwan, kan forbindes til en computer ved hjælp af USB eller Seriel.
Eftersom displayet ikke har fysiske rulleknapper eller knapper til indtastning af punkt, er det nødvendigt at skrive på et standard computertastatur.
På grund af dette, og for at bevare kompatibiliteten mellem andre skærmlæsere i Taiwan, findes der to taster til at rulle på displayet:Navn Tast
Rul punktdisplay tilbage numpadMinus
Rul punktdisplay fremad numpadPlus


15.17. Eurobraille Esys/Esytime/Iris displaysEsys, Esytime og Iris punktdisplays fra Eurobraille understøttes af NVDA.
Esy og Esytime-Evo-enheder er understøttede, når de forbindes via Bluetooth eller USB.
Ældre Esytime-enheder understøtter kun USB.
Iris-punktdisplays kan kun forbindes via en serielport.
Derfor kræves det, at du vælger den port punktdisplayet er forbundet til i punktindstillingerne, når du har valgt den tilsvarende driver.Iris og Esys-punktdisplays har et punkttastatur med ti taster.
Af de to taster der er placeret som en mellemrumstast svarer den venstre tast til backspace, hvor den højre tast svarer til mellemrum.Dette er tastekombinationerne til disse displays i brug med NVDA.
Læs venligst dokumentationen for det pågældende display der beskriver, hvor disse taster findes.Navn Tast
Rul display tilbage switch1-6left, l1
Rul display fremad switch1-6Right, l8
Flyt til aktuelle fokus switch1-6Left+switch1-6Right, l1+l8
Flyt til punktcelle routing
Rapportér tekstformatering under den aktuelle punktcelle doubleRouting
Flyt til forrige linje i læsetilstand joystick1Up
Flyt til næste linje i læsetilstand joystick1Down
Flyt til forrige tegn i læsetilstand joystick1Left
Flyt til næste tegn i læsetilstand joystick1Right
Skift til forrige læsetilstand joystick1Left+joystick1Up
Skift til næste læsetilstand joystick1Right+joystick1Down
Slet sidst indtastede punktcelle eller tegn backSpace
Oversæt indtastet punkt og tryk på enter-tasten backSpace+space
Insert-tast punkt3+punkt5+mellemrum, l7
slet-tast punkt3+punkt6+mellemrum
Hjem-tast punkt1+punkt2+punkt3+mellemrum, joystick2Left+joystick2Up
End-tast punkt4+punkt5+punkt6+mellemrum, joystick2Right+joystick2Down
Piletast venstre punkt2+mellemrum, joystick2Left, leftArrow
piletast højre punkt5+mellemrum, joystick2Right, rightArrow
pil op punkt1+mellemrum, joystick2Up, upArrow
pil ned punkt6+mellemrum, joystick2Down, downArrow
enter-tast joystick2Center
side op-tast punkt1+punkt3+mellemrum
side ned-tast punkt4+punkt6+mellemrum
numpad1-tast punkt1+punkt6+backspace
numpad2-tast punkt1+punkt2+punkt6+backspace
numpad3-tast punkt1+punkt4+punkt6+backspace
numpad4-tast punkt1+punkt4+punkt5+punkt6+backspace
numpad5-tast punkt1+punkt5+punkt6+backspace
numpad6-tast punkt1+punkt2+punkt4+punkt6+backspace
numpad7-tast punkt1+punkt2+punkt4+punkt5+punkt6+backspace
numpad8-tast punkt1+punkt2+punkt5+punkt6+backspace
numpad9-tast punkt2+punkt4+punkt6+backspace
numpadInsert-tast punkt3+punkt4+punkt5+punkt6+backspace
numpadDecimal-tast punkt2+backspace
numpadDivider-tast punkt3+punkt4+backspace
numpadMultiplicer-tast punkt3+punkt5+backspace
numpadMinus-tast punkt3+punkt6+backspace
numpadPlus-tast punkt2+punkt3+punkt5+backspace
numpadEnter-tast punkt3+punkt4+punkt5+backspace
escape-tast punkt1+punkt2+punkt4+punkt5+space, l2
tab-tast punkt2+punkt5+punkt6+space, l3
skift+tab-taster punkt2+punkt3+punkt5+space
printScreen-tast punkt1+punkt3+punkt4+punkt6+space
pause-tast punkt1+punkt4+space
Tasten applikationer punkt5+punkt6+backspace
f1-tast punkt1+backspace
f2-tast punkt1+punkt2+backspace
f3-tast punkt1+punkt4+backspace
f4-tast punkt1+punkt4+punkt5+backspace
f5-tast punkt1+punkt5+backspace
f6-tast punkt1+punkt2+punkt4+backspace
f7-tast punkt1+punkt2+punkt4+punkt5+backspace
f8-tast punkt1+punkt2+punkt5+backspace
f9-tast punkt2+punkt4+backspace
f10-tast punkt2+punkt4+punkt5+backspace
f11-tast punkt1+punkt3+backspace
f12-tast punkt1+punkt2+punkt3+backspace
Windows-tast punkt1+punkt2+punkt3+punkt4+backspace
capsLock-tast punkt7+backspace, punkt8+backspace
numLock-tast punkt3+backspace, punkt6+backspace
skift-tast punkt7+space, l4
Tryk skift-tasten punkt1+punkt7+mellemrum, punkt4+punkt7+mellemrum
Ctrl-tast punkt7+punkt8+mellemrum, l5
Tryk Ctrl-tasten punkt1+punkt7+punkt8+mellemrum, punkt4+punkt7+punkt8+mellemrum
alt-tast punkt8+mellemrum, l6
Tryk Alt-tasten punkt1+punkt8+mellemrum, punkt4+punkt8+mellemrum
Slå HID-tastatursimulation til og fra esytime):l1+joystick1Down, esytime):l8+joystick1Down


15.18. Nattiq nBraille DisplaysNVDA understøtter punktdisplays fra Nattiq Technologies når de forbindes via USB.
Windows 10 og nyere vil automatisk forbinde til punktdisplayet. Hvis du bruger ældre versioner af Windows (f.eks. Windows 7) skal du installere driveren.
Disse kan hentes fra producentens hjemmeside.Følgende er tastekombinationerne til Nattiq Technologies displays ved brug af NVDA.
Læs venligst dokumentationen for det pågældende display der beskriver, hvor disse taster findes.Navn Tast
Rul punktdisplay tilbage op
Rul punktdisplay fremad ned
Flyt punktdisplay til forrige linje venstre
Flyt punktdisplay til næste linje højre
Flyt til punktcelle Markørknapper


15.19. BRLTTYBRLTTY er et særskilt program, der understøtter yderligere en lang række punktdisplays.
For at kunne bruge det, skal du installere programmet BRLTTY for Windows.
Det anbefales, at du henter og installerer den seneste installationspakke, som fx. kan have navnet brltty-win-4.2-2.exe.
Under konfigurationen af displayet og den port, der skal bruges, skal du følge instruktionerne nøje, især hvis du benytter et USB-display og allerede har installeret producentens drivere.BRLTTY håndtere selv indtastning på punkt, hvis det tilkoblede punktdisplay har et punkttastatur.
NVDAs indstilling for oversættelsestabel er derfor ikke relevant.BRLTTY har ikke noget med NVDAs automatiske tilkobling af punktdisplays at gøre.Dette er tastekombinationerne til BRLTTY til brug med NVDA.
Se venligst BRLTTY dokumentationen for tastekombinationer for yderliger information om, hvordan BRLTTY kommandoer er indstillet til kontroller på diverse punktdisplays.Navn BRLTTY command
Rul punktdisplay tilbage fwinlt (gå et vindue til venstre)
Rul punktdisplay fremad fwinrt (gå et vindue til højre)
Flyt punktdisplay til forrige linje lnup (gå en linje op)
Flyt punktdisplay til næste linje lndn (gå en linje ned)
Flyt til punktcelle fly (bring markør til tegn)


15.20. Tivomatic Caiku Albatross 46/80Caiku Albatross-enhederne, som fremstilles af Tivomatic og er tilgængelige i Finland, kan tilsluttes enten via USB eller seriel.
Det er ikke nødvendigt at installere en særlig enhedsdriver, før du kan bruge disse displays.
Du skal blot koble displayet til din enhed og herefter konfigurere NVDA til at bruge punktdisplayet.Bemærk: Baud rate 19200 anbefales på det kraftigste.
Skift om nødvendigt indstillingsværdien for Baud-hastighed til 19200 fra punktdisplayets menu.
Selvom driveren understøtter 9600 baud rate, har den ingen måde at kontrollere, hvilken baud rate displayet bruger.
Fordi 19200 er displayets standard baudhastighed, vil driveren automatisk benytte denne hastighed.
Hvis baud-hastighederne ikke er de samme, kan driveren opføre sig uhensigtsmæssigt.Følgende er tastekombinationerne til disse displays ved brug af NVDA.
Læs venligst dokumentationen for det pågældende display der beskriver, hvor disse taster findes.Navn Tast
Flyt til øverste linje med læsemarkøren home1, home2
Flyt til nederste linje med læsemarkøren end1, end2
Flytter navigatorobjektet til det aktuelle fokus eCursor1, eCursor2
Flyt til aktuelle fokus cursor1, cursor2
Flytter musemarkøren til det aktuelle navigatorobjekt home1+home2
Flytter musemarkøren til det aktuelle navigatorobjekt og læser det op end1+end2
Flytter fokus til det aktuelle navigatorobjekt eCursor1+eCursor2
Skifter indstillingen for “punkt følger” cursor1+cursor2
Flyt punktdisplay til forrige linje up1, up2, up3
Flyt punktdisplay til næste linje down1, down2, down3
Panorer punktdisplay tilbage left, lWheelLeft, rWheelLeft
Panorer punktdisplay fremad right, lWheelRight, rWheelRight
Flyt til punktcelle markørknapper
Oplys tekstformattering under den aktuelle punktcelle sekundære markørknapper
Skift måden kontekstoplysninger vises på punkt attribute1+attribute3
Skift mellem de forskellige taleindstillinger bip, fra og tal attribute2+attribute4
Skift til forrige læsetilstand (f.eks. objekt, dokument eller skærm) f1
Skift til næste læsetilstand f2
Flyt navigatorojektet til det objekt, der indeholder det f3
Flytter navigatorobjektet til det første objekt inde i det f4
Flytter navigatorobjektet til det forrige objekt f5
Flytter navigatorobjektet til det næste objekt f6
Oplyser det aktuelle navigatorobjekt f7
Oplyser oplysninger om placeringen af teksten eller objektet ved læsemarkøren f8
Udfører standardhandlingen for det aktuelle navigatorobjekt f7+f8
Få dato/tid oplyst f9
Få batteriet oplyst f10
Få titlen oplyst f11
Oplys statuslinje f12
Oplys den aktuele linje under markøren f13
Sig alt f14
Oplys det aktuelle tegn under læsemarkøren f15
Oplys den aktuelle linje for det navigatorobjekt, hvor læsemarkøren befinder sig f16
Oplys det aktuelle ord for det navigatorobjekt, hvor læsemarkøren befinder sig f15+f16
Flytter læsemarkøren til den forrige linje i det aktuelle navigatorobjekt og læser det op lWheelUp, rWheelUp
Flytter læsemarkøren til den næste linje i det aktuelle navigatorobjekt og læser det op lWheelDown, rWheelDown
Tasterne Windows+d (minimér alle programmer) attribute1
Tasterne Windows+e (Denne PC) attribute2
Tasterne Windows+b (flyt fokus til systembakken) attribute3
Tasterne Windows+i (Windows-indstillinger) attribute4


15.21. Standard HID Braille displaysDette er en eksperimentel driver for den nye HID Braille standard, som firmaerne Microsoft, Google, Apple samt flere virksomheder bag hjælpeteknologier nåede til enighed om, herunder NV Access.
Håbet er, at denne standard vil blive vedtaget og benyttet af fremtidige fabrikanter af punktdisplays, hvilket vil fjerne behovet for særskilte drivere.NVDAs automatiske tilkobling vil også automatisk genkende punktdisplays, der bruger denne standard.Følgende er tastekombinationerne ved brug af displays, der bruger denne standard.Navn Tast
Rul punktdisplay tilbage panorer til venstre eller vippeknap op|
Rul punktdisplay fremad panorer til højre eller vippeknap ned
Flyt punktdisplay til forrige linje mellemrum + punkt1
Flyt punktdisplay til næste linje mellemrum + punkt4
Flyt til punktcelle markørflytteknap|
Skift indstillingen Punkt følger op+ned
Pil op joystick op
Pil ned joystick ned
Venstre pil mellemrum+punkt3 eller joystick venstre
Højre pil mellemrum+punkt6 eller joystick højre
shift+tab mellemrum+punkt1+punkt3
tab mellemrum+punkt4+punkt6
alt mellemrum+punkt1+punkt3+punkt4 (mellemrum+m)
escape mellemrum+punkt1+punkt5 (mellemrum+e)
Enter punkt8 eller tryk på midten af joystick|
windows mellemrum+punkt3+punkt4
alt+tab mellemrum+punkt2+punkt3+punkt4+punkt5 (mellemrum+t)
NVDA-menu mellemrum+punkt1+punkt3+punkt4+punkt5 (mellemrum+n)
Windows+d (minimer alle programmer og gå til skrivebordet) mellemrum+punkt1+punkt4+punkt5 (mellemrum+d)
Sig alt Mellemrum+punkt1+punkt2+punkt3+punkt4+punkt5+punkt6


16. Avancerede emner16.1. Sikker tilstandNVDA kan startes i sikker tilstand ved brug af -s [kommandolinjeparameter#CommandLineOptions].
NVDA kører automatisk i sikker tilstand, når du bruger beskyttede skærme, medmindre “serviceDebug” systemspecifikke parameter er aktiveret.Sikker tilstand deaktiverer: • Muligheden for at gemme konfiguration og andre indstillinger til disken
 • Muligheden for at gemme filen til håndtering af kommandoer til disken
 • Konfigurationsprofiler funktioner som at oprette, slette og omdøbe profiler, osv.
 • Opdatering af NVDA og oprettelse af flytbare kopier
 • Python-konsollen #PythonConsole]
 • Logviseren #LogViewer] og logføring16.2. Sikre skærmeNVDA kører i sikker tilstand, når du bruger beskyttede skærme, medmindre “serviceDebug” systemspecifikke parameter er aktiveret.Når NVDA afvikles i et sikkert miljø, vil NVDA benytte systemprofilen til at anvende indstillinger.
NVDAs indstillinger kan kopieres for brug på sikre skærme.Sikre skærme inkluderer: • Windows logon-skærmen
 • Kontrol af brugerkonti (aktiv, når du udfører bestemte handlinger som administrator)

  • Dette er også tilfældet, når du installerer programmer16.3. indstillinger på kommandolinjenDu kan angive en eller flere indstillinger på kommandolinjen, når du starter NVDA.
Du kan angive så mange indstillinger, som du har brug for.
Disse indstillinger kan angives, når du starter NVDA fra en genvej (under egenskaber for genvej), fra Kør-dialogen (Startmenu -> Kør eller Windows+r) eller eller fra Windows kommandoprompt.
kommandolinjeparametre skal adskilles fra navnet på NVDAs eksekverbare fil og fra andre kommandolinjeparametre af mellemrum.
En nyttig kommandolinjeparameter er for eksempel –disable-addons, som får NVDA til at afbryde alle tilføjelsesprogrammer
Med den kan du finde ud af, om et givet problem skyldes et tilføjelsesprogram eller klare et alvorligt problem, som er forårsaget af et tilføjelsesprogram.Som et eksempel kan du afslutte den aktuelle kopi af NVDA ved at skrive følgende i Kør-dialogen:nvda -qNogle af kommandolinjeparametrene har både en kort og en lang version, mens andre kun har en lang version.
Dem som har en kort version, kan kombineres på denne måde:nvda -mc CONFIGPATH Dette vil starte NVDA uden at afspille opstartslyden eller udtale en besked, og med den angivne konfiguration
nvda -mc CONFIGPATH –disable-addons Det samme som ovenfor, men deaktivere også tilføjelser


Med nogle af kommandolinjeparametrene kan du angive yderlige parametre, fx. hvor detaljeret loggen skal være, eller stien til mappen med brugerprofiler.
Disse yderligere parametre skal skrives efter indstillingen og adskilles fra indstillingen af et mellemrum i den korte version og af et lighedstegn (=) i den lange version, fx.nvda -l 10 Starter NVDA med logningsniveau sat til fejlfinding
nvda –log-file=c:\nvda.log Får NVDA til at skrive sin log til c:\nvda.log
nvda –log-level=20 -f c:\nvda.log Får NVDA til at starte med logniveau sat til “info” og gemme sin log i filen c:\nvda.log


De mulige kommandolinjeparametre til NVDA er følgende:
Kort Lang Beskrivelse
-h –help Vis hjælp til kommandolinje og afslut
-q –quit Afslut den nuværende kopi af NVDA
-k –check-running Fortæl via exitkoden, om NVDA kører (0 hvis NVDA kører, 1 hvis den ikke gør)
-f LOGFILENAME –log-file=loggens filnavn Filen hvor NVDAs log skal gemmes
-l LOGLEVEL –log-level=LOGNINGSNIVEAU Det laveste niveau af meddelelser, som skal logges (fejlfinding 10, input/output 12, fejlfinding og advarsler 15, info 20, deaktiveret 100)
-c CONFIGPATH –config-path=KONFIGURATIONSSTI Stien, hvor alle indstillinger i NVDA skal gemmes
None –lang=SPROG Brug et specifikt sprog uanset NVDAs konfiguration. Skriv “Windows” for standardsprog, “en” for engelsk, osv.
-m –minimal Ingen lyde, ingen brugergrænseflade, ingen opstartsmeddelelser osv.
-s –secure Sikker tilstand
Ingen –disable-addons ingen tilføjelsesprogrammer
Ingen –debug-logging Aktivér logningsniveau til brug ved fejlfinding for kun denne opstart. Denne indstilling vil overstyre alle logningsniveau ( –loglevel, -l) argumenter.
Ingen –no-logging Deaktivér logning fuldstændigt under brugen af NVDA. Denne indstilling kan blive tilsidesat hvis ( –loglevel, -l) angives fra kommandolinjen eller såfremt logning for fejlfinding er slået til.
Ingen –no-sr-flag Forhindre ændring af det globale skærmlæserflag
Ingen –install Installerer NVDA og starter den nyinstallerede kopi
Ingen –install-silent Tavs installation af NVDA (Starter ikke den nyinstallerede kopi)
Ingen –enable-start-on-logon=True|False Under installation vil dette aktivere opstart ved logon-skærmen
Ingen copy-portable-config Kopierer den flytbare konfiguration til den angivne sti under installation (config-path, -c) til den aktuelle brugerkonto
Ingen –create-portable Opretter en flytbar kopi af NVDA (starter den nyoprettede kopi). Kræver –portable-path angives
Ingen –create-portable-silent Opretter en flytbar kopi af NVDA (starter ikke den nyoprettede kopi). Kræver –portable-path angives
Ingen –portable-path=sti Stien, hvor den flytbare kopi oprettes


16.4. Systemspecifikke parametreNVDA tillader, at nogle værdier ændres i systemregistreringsdatabasen. Disse ændringer påvirker NVDAs adfærd på et systemspecifikt niveau.
Disse værdier er gemt i registreringsdatabasen under en af følgende nøgler: • 32-bit system: “HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\nvda”
 • 64-bit system: “HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\WOW6432Node\nvda”Følgende værdier kan indstilles under denne registreringsdatabasenøgle:

Navn Type Mulige værdier Beskrivelse
configInLocalAppData DWORD 0 (standard) for at deaktivere, 1 for at aktivere Hvis dette er aktiveret, vil NVDAs konfiguration gemmes i local application data i stedet for mappen roaming application data
serviceDebug DWORD 0 (standard) for at deaktivere, 1 for at aktivere På grund af flere sikkerhedsbrud, kan denne indstilling ikke anbefales


17. Yderligere informationHvis du har brug for yderligere information eller hjælp til brugen af NVDA, besøg venligst NVDAs netsted https://www.nvaccess.org/.
Her kan du finde yderligere dokumentation, samt teknisk support og ressourcer.
Denne side indeholder også information vedrørende udviklingen af NVDA.

Share